Шестте палечки и раждането на дете

„Черно мляко“ на Елиф Шафак, ИК „Егмонт“

03 January 2013


Най-щастливият ми миг е, когато родих детето си. Най-щастливият ми миг е, когато родих детето си. Най-щастливият миг... А какво, ако не е така? Ако точно в този миг си ужасно объркана, потисната, уплашена? Това дисквалифицира ли те в идиотското състезание да си идеалната жена и майка?
Голямата турска писателка Елиф Шафак ражда първата си дъщеря Шехерезада Зелда на 35. Отскоро е омъжена за Еюп, мъж, когото обича може би и заради това, че е пълна противоположност на нейната невротична, космополитна, леко мрачна натура. Ражда и пропада в депресията. Книгата „Черно мляко” е за това. И не само. Самата Елиф казва, че е за писането, майчинството и харема вътре в нас. 

За да си отговори на въпроса „А сега накъде?”, Шафак се обръща към живота на известни писателки и техния избор да бъдат или не майки: Джейн Остин, Вирджиния Улф, Джордж Елиът, Дороти Паркър, Маргьорит Дюрас, Зелда Фицджералд, Айн Ранд, Дж. К. Роулинг. Но оттам излизат и нови въпроси. Дали Симон дьо Бовоар не е пожертвала майчинския си инстинкт, за да запази любовта на обожавания от нея Жан Пол Сартр? И дали синовете на Дорис Лесинг са си казали: „Вярно, мама ни напусна, но пък каква писателка стана от нея!“?
В това пътуване към отговорите Елиф не е сама. С нея е „харемът й“ от 6 мънички жени, Палечки, миниатюрни елфи, които винаги са живели у нея. Циничната интелектуалка е срещу брака, за Г-ца Практична най-важно е всичко да се случва лесно и подредено, мама Сутляш превзема трона по време на бременността на Елиф, а Незабравка Бовари – е, тя е сладката суетна женичка, и т. н. В различни периоди от живота една или друга Палечка взема надмощие, някои дори правят военен преврат. Накрая Елиф и харемът решават, че всички имат право на глас, дори това да не води точно до хармония.
Майчинството ли е най-важното в живота на една жена? Няма един-единствен отговор на този въпрос и който твърди обратното, е... глупав или мъж. Всеки решава сам за себе си. Както и дали ще се омъжи в черно (като Елиф Шафак), колко дълго ще кърми детето си и дали всеки ден ще му прави топла супа въпреки всичко. Единствено вярно е, че в майчинството няма по- и най-. Самата Елиф Шафак успява да излезе от депресията и се връща към писането с романа „Любов“. След година и половина се ражда и синът й Емир Заир.

„В света на книгите цари поголовно мълчание, когато става въпрос за неща като ПМС, следродилна депресия и критическа възраст.“ Е. Шафак

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР