Имате болки във врата? Може би ви трябват стелки

Болест ли е плоскостъпието, каква е връзката между спадналия свод и обувките с високи токчета, трябва ли да носим стелки

Мариана Антонова 20 December 2012

Болест ли е плоскостъпието, каква е връзката между спадналия свод и обувките с високи токчета, трябва ли да носим стелки до края на живота си? На тези и други въпроси, свързани с плоското стъпало, отговаря кинезотерапевтът Константин Ганчев, зам.-председател на Българската организация по спортна кинезитерапия, хоноруван преподавател в НСА към катедра Кинезотерапия и собственик на Център за физиотерапия и рехабилитация ВИТА ТТ.

Какво представлява плоскостъпието?

Функцията на ходилото е да осигури здрава опора, когато човек е изправен. За тази цел то е извито като арка и има три свода – вътрешен, външен и напречен. Хората приемат спадналия свод като даденост, а той всъщност е заболяване, като придобитото плоскостъпие е доста по-голям процент от вроденото.

Защо не трябва да допускаме спаднал свод?
Защото води до редица изменения в опорно-двигателния апарат – износване на хрущялите, глезенна и колянна става, кръста. Може да ви болят гърбът и вратът, тъй като целият тонус на мускулатурата по гърба от петата до врата се повишава. Ако заболяването е от детските години и не е лекувано, може да доведе дори до дискова херния. Когато спадне сводът, се получават мазоли на нетипично място - на средата на ходилото под втори пръст. Походката става по-тромава, при ходене се уморявате по-бързо, а при много напреднало спадане на свода коленете отичат, петата отива навън и обувките се търкат от вътрешната страна, коляното придобива лека хиксообразна позиция, натоварват се тазобедрените стави и тазът леко се завърта напред. Това води до увреждане на целия опорно-aдвигателен апарат.

Кои са причините за придобитото плоскостъпие?
Една от често срещаните причини са неудобните обувки. Високите токчета абсолютно увреждат ходилото, като най-вече се засяга напречният свод, който е в областта на пръстите. Жени, дълго ходили на високи токчета и с тесни отпред обувки, получават изкривяване на палеца, т.е. кокалче отстрани на стъпалото. Освен че не е естетично като гледка, това кокалче предизвиква възпаление на ставата, бусити и т. н. А когато жената закъснее да реагира, се стига до оперативното му премахване. Равните обувки също провокират спадане на свода. Най-добре е обувката да е с ток от 2-3 см.

По какво мога да разбера, че сводът ми е започнал да спада?
Първите симптоми могат да бъдат бърза умора в ходилото, напрежение в прасците, в кръста или в гърба, но причината за тези симптоми може да бъде и друга. Затова е добре да си направите бърз тест вкъщи.
Най-простото е да си намажете ходилото с по-мазен крем и да стъпите върху лист хартия. Ако повече от 1/3 от отечатъка е тъмен, е препоръчително да отидете на ортопед. Повечето ортопедични болници имат подологични кабинети (от подология - науката за ходилата). При малки поражения на свода обикновено лекарите изписват универсална стелка, при по-сериозни – задължително индивидуална. Стелката поддържа свода и с времето болките изчезват. В зависимост от степента на спадане се определя дали стелките ще се носят цял живот, или за известен период от време.

Пазарът предлага различни видове стелки от различни материали. Какви препоръчвате вие?
Преди всичко индивидуални. След това цели, защото не се местят. И от твърд материал, тъй като при стъпване мекият се деформира. Меката силиконова стелка е добра за профилактика при спортисти.



Казвате, че лечението трябва да е комбинирано - стелки плюс физикални процедури. Не са ли достатъчни стелките?
Стелката поддържа свода по изкуствен начин, затова трябва да се работи и върху поддържането на мускулите. Разбира се, не е необходимо да ходите до края на живота си на физиотерапевт. След като специалистът ви направи двигателната програма, можете да изпълнявате упражненията вкъщи.

Възможно ли е, ако падането на свода се хване в самото начало, терапевтът да го намести?
Не. Това не е луксиране. Даже понякога и когато са взети мерки навреме, сводът остава спаднал. Има хора с прекалено еластична съединителна тъкан.

Жените или мъжете са по-застрашени от спадане на свода?

Жените, защото съединителната тъкан при тях по природа е по-малко развита.

Мога ли със стелка да продължа да нося обувки с токчета?
Може, но с малко по-голям номер. Стелките не са удобни само в чехли, но пък вече има фирми, които правят чехли с ортопедична извивка.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР