Ресторативно движение

Комплекс от упражнения, който възстановява естественото положение на тялото.

Лилия Илиева 23 October 2012

Кейти Боуман

След всички аеробики, каланетики, танци, йога, фитнес, кикбокс и какво ли не, което съм опитвала в стремежа си за здраво тяло и добра форма, на последния семинар за най-новата американска здравословна мания – ресторативно движение, научих, че най-здравословно и щадящо е дългото ходене по 10-13 км за ден, след това около два-три дни почивка.

Още по-важно е да се движим през целия ден, а не само да спортуваме концентрирано за час, а и как избираме да позиционираме тялото си – глава, гръден кош, таз, стъпала, по време на работа, почивка и спорт.

И това не е всичко. Важно е при всяка крачка по време на ходене да стягаме дупето и да замахваме активно с ръце назад. Да избягваме високите обувки, защото променят центъра на тежестта и затормозяват гръбнака. Колкото се може повече да ходим боси, за да събуждаме способността на ходилата да комуникират информация от околната среда с останалата част на тялото. При стъпване тежестта ни да се пренася от петата през стъпалото, възглавничката и пръстите. Стъпалата да сочат прави напред, така че външната част на всеки да е успоредна на външната част на другия и да са на ширината на таза.

Оказва се, че ние неусетно променяме много от най-естествените движения като например стоенето, седенето, ходенето. Пропускаме други важни за тялото движения като клякането, висенето и катеренето. Всички те имат значение за правилното функциониране на тялото ни.

Системата се преподава в Института за ресторативно движение в Южна Калифорния и е създадена от Кейти Боуман, инженер и магистър по биомеханика. Комплексът от упражнения, които тя създава, се основава на закони и принципи от биологията, геометрията и физиката.

С него се възстановява естественото положение на тялото, така се стимулират естествените му функции и здравословните процеси. Подобрява се кръвообращението, намаляват възпаленията и фрикциите в ставите, ускорява се метаболизмът, намаляват респираторните, храносмилателните и репродуктивните оплаквания, понижава се стресът, по-лесно се възстановяваме след раждане и помага да прекараме активна бременност. Обявяват го и като единствената система за превенция на остеопороза в засегнатите от нея места.

Крайната цел е да се върнем към естествено функциониране на тялото като система, да овладеем съвременната среда, като направим поддържането на добро здраве възможно независимо, че работим в офис или кола.
 
Може да се ползва от 3-годишна възраст до дълбока старост. Разбира се, на всеки се изготвя индивидуална програма след анализ на стойката му, подвижността на ставите и способността му да изпълнява моделите за движение. Обучените в системата инструктори са 60 в целия свят.

Повече инфо на www.alignwithme.com

Съвети за офиса

Здравословна стойка при седене. Не бива да се отпускаме назад върху „опашката’’, а да седим върху основата на таза. Така гръбнакът заема оптимална позиция. Гръдният кош не е изпъчен, гръдната кост е перпендикулярна на земята, главата е изтеглена назад, брадичката е леко прибрана, ухото е разположено над рамото.

Когато сме прави, центърът на тежестта трябва да е повече на петите и да избягваме да се изпъчваме. Хубаво е да не прекарваме цял ден седнали. Седенето води до промяна в дължината и тонуса на няколко групи мускули, но най-много страда мускулът псоас, който започва от предната част на крака, преминава диагонално от страни на корема и стига до кръста. Именно той е отговорен за редица оплаквания по време на бременност, за болки в гърба и таза, за проблеми с коленете, глезените и тазовото дъно.

Дишането. За да го оптимизираме, можем да направим следното упражнение: слагаме ръце на най-долните ребра на гръдния кош и дишаме така, че да усетим как се разширяват и стесняват, без да се повдигат раменете ни. Така използваме пълния обем на дробовете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР