Карла Рахал: Лъжи ме, но бъди до мен? Истинската любов позволява тези измерения

Парчето "Лъжи ме" на Руши Видинлиев и Карла Рахал стои безапелационно на челно място в класацията Българския топ 100 повече от 10 седмици. Осем седмици песента е на първо място в топа на БГ радио.

Рослава Куманова 31 January 2003

Фотография Калин Руйчев
Първият албум на Руши вече е факт на музикалния пазар, а този на Карла ще излезе в края на февруари.
 
Коя е тя?
 
Дъщеря е на българка и ливанец, лекар по професия. Брат й Башар Рахал е актьор, който често правеше смешки в майтапчийско предаване по "Нова телевизия" в периода 1996-97 година. Карла също има афинитет към комичните роли, поне докато е била в НАТФИЗ. Всъщност госпожицата кандидатства преди пет години в Кралската академия в Лондон актьорско майсторство.
 
Изпраща два монолога на касета, единият от които шекспиров, и я приемат. Само че не могла да намери спонсор да й плати следването. Сега тя е на щат в Народния театър и в момента репетира с Мариус Куркински "Зимна приказка", където ще е овчарката Мопса. Играе Савка в "Албена" на режисьора Иван Добчев и има зад гърба си една номинация за наградата "Иван Димов" за млади таланти. Тя заслужи подобна оценка и за ролята си на Наташа в "На дъното" на Сашо Морфов.
 
Откъде идва името ти Карла?
 
Майка ми и баща ми се договорили той да даде името на брат ми, а тя да измисли моето. Тя е много интересна жена, пътувала е много по света и знае много. Интересен събеседник е и лесно печели хората. Фамилията ми Рахал пък означава пътешественик. Вярвам, че името е карма. Аз наистина съм имала досега възможност да пътувам.


Как реши да се занимаваш с пеене?

Музиката е другата ми голяма страст. Свиря на пиано от малка и дори мислех навремето да кандидатствам в музикално училище. Но клавишите ми станаха прекалено досадни и майка ми спря уроците. В този период у мен изведнъж се отприщи желание да композирам. На петнадесет години написах R&B (ритъм енд блус) вариант на Лунната соната. Сега се чудя дали да не го включа в дебютния си албум. Страхувам се да не помислят, че съм плагиатствала от Алиша Кийс. Първата песен в тавата й миналата година беше подобен прочит на сонатата.

Откога е приятелството ти с Руши Видинлиев?

Той написа за албума ми два текста, единият от които на английски. Запознахме се преди година. В началото бяхме много резервирани един към друг и всеки си пазеше собствената територия. Когато се опознахме, си паснахме страхотно и мога да кажа, че съм влюбена творчески в него. Стана едно влюбване на два свята. Дълго време си ходехме на гости и си измисляхме текстове заедно.

Много сме се смели на най-различни неща. За "Лъжи ме" измислих музиката само за седмица, а текста написахме заедно. Мага направи такъв аранжимент, измисли такива тонове, че Руши направо се влюби в това парче. Чудехме са как да се казва песента. Една вечер бяхме в заведение заедно и изведнъж, внезапно се обърнахме един към друг с една и съща фраза "Лъжи ме".

Така се роди името на парчето - от нашия синхрон и единомислие. Сега записваме английския му вариант с работно заглавие "Do You Love Me". За клипа към "Лъжи ме", който е дело на Жоро Торнев, Руши взе за мен една рокля "Роберто Кавали" на майка си. Сега той ми помага в хореографията за промоцията на албума ми.

Как ще коментираш това, че вие двамата с Руши сте имали интимна връзка?

Няма такова нещо. Първо си паснахме, защото имаме и двамата интерес към изучаването на чужди езици. Аз съм завършила френска гимназия, после учих италиански, а когато бях в Америка два пъти при брат ми, усвоих доста добре и английския. По испанската телевизия пък гледах предаване, в което се явяват на конкурс студенти по пеене и публиката ги оценява. Така се зароди и интересът ми към испанския.

Парадоксално е, че не знам арабски, макар баща ми да е ливанец. Руши пък, преди да ме запознаят с него, разбрал, че съм актриса и тъй като самият той е учил актьорско майсторство, веднага се поинтересувал за мен. Така че ето ти още една причина за нашето приятелство. Ние бяхме много близки, но сама разбираш, появи се настоящият ми приятел и сега съм с него.

Ти лично била ли си лъгана някога от мъж?

По принцип са ме лъгали много пъти, ама винаги съм знаела, че ме лъжат. Да ти кажа, това, което най не понасям, е лъжата. И никога не бих изпаднала в ситуацията "Лъжи ме, бъди до мен". Макар и да смятам, че истинската любов позволява такива измерения. Досега съм имала четири големи връзки с мъже.

Една от тях бе пълен провал, но последната, която върви от десет месеца, се надявам, че ще е по-успешна. Поне засега нещата вървят натам. Той е с три години по-малък от мен, занимава се с икономика и няма да ти кажа името му. И останалите ми двама бивши приятели бяха по-малки от мен, защото мисля, че е по-добре партньорът ти да е по-млад от теб. Единственият, който беше с три години по-възрастен, бе най-неудачният ми избор.

Скъпо ли беше да запишеш песни в Щатите?

Аз си платих за записа, но цената беше с една идея по-скъпа, отколкото тук. Принципът, в който вярвам, е, че трябва нещата да са по-скъпи, но качествени. Българските продуценти смятат, че с малко пари могат да се правят хубави продукти, но това изобщо не е така.

Защо за "Las Ketchup", които изпяха 4 песни, трябваше да се дадат 50 000 долара? За същите пари може да се направи концерт на български звезди и пак да се съберат много хора. Клипът към "Лъжи ме" например струва 5 000 долара.

Докато бях в САЩ, се явих на прослушване на артисти за дует с R&B звездата Ъшър. Научих за конкурса на негов концерт и реших да се явя от любов към спорта. Мисля, че ме харесаха, пък и им беше любопитно, че има R&B изпълнителка от България. За съжаление нямам право да работя там.

Америка наистина е страната на мечтите. Десет дни, след като стъпих там, в Лос Анжелис се снимах в клипа на Бренди към "They Don't Know Me". Когато видях готовия вариант по MTV, изчислих, че ме показват седем пъти, а участваха общо 20 души. Имам чувството, че там нещата стават по-лесно, отколкото тук.

Албумът ти готов ли е?

Вече съм записала повечето песни от диска. Две от тях направих в Америка, по време на гостуването при брат ми. "Adam&EVA" е реализирана с племенника на Дюк Елингтън - Трейси. Моя приятелка, която живее в Щатите, ме свърза с него. Другото парче - "Crazy", направих в студиото на Линкълн Килпатрик.

Добре де, актьорската професия не е добре платена у нас. Ти как намираш пари, за да правиш музика?

Нещата в България са зле построени по начало. Миналата седмица се обади брат ми Башар. Каза, че е записал реклама за мобилни телефони, чийто режисьор е този, който направи филма "Американска история Х" с Едуард Нортън.

Хонорарът на брат ми за клипа е 3000 долара, а за всяко излъчване на рекламата ще му плащат 100 долара. Това у нас не може да се случи. Засега аз получавам финансова подкрепа от всички мои близки хора - майка ми, брат ми.

Какво обичаш да правиш извън театъра и музиката? Кои са любимите ти места за купон?

През лятото ходя по заведения, но през зимата предпочитам да си стоя вкъщи. Когато дойде пролетта, се събуждам за социален живот. Харесвам "Cutty Sark", защото е сред гората и не е жега, а аз не обичам задимените пространства. Обичам обикновените неща в живота и същевременно си падам по екстравагантните изпълнения.

Обичам обикновените хора, а приятелите ми са с чувство за хумор. Много съм близка с Анастасия Ингилизова, Петя Дамянова, която взе "Аскеер" за най-добра музика към постановка м.г., изгряващата звезда на Народния театър - Владимир Карамазов, който е бивш манекен.

Интересното е, че харесвам красивите физически хора. Но винаги търся у тях и дълбоката чувствителност и душевност. Не мога да контактувам с изпразнени от съдържание кукли. Обичам честните хора и аз самата никога не лъжа.

В какви дрехи се чувстваш най-добре?

Обличам се спортно. Харесвам и много екстравагантните дрехи.

Готвиш ли на любимия човек?

Предпочитам италианската кухня. Рядко правя арабска, но напоследък започнах да се уча от майка ми. Последното, което направих успешно, бяха кралски скариди.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР