Омар Шариф: Имал съм по-малко жени от всичките ми приятели

72-годишният Омар Шариф е в елегантен син костюм и не сваля усмивката от лицето си. Представя първия си филм от пет години насам, "Господин Ибрахим и цветята на Корана".

Ивайло Харалампиев 28 October 2004

Ролята в него му донесе много награди, сред тях - приза на публиката за най-добър актьор на фестивала във Венеция /2003/ и Сезар /2004/.

Роден е в Александрия като Мишел Шахуб. Във вените му тече сирийска и ливанска кръв. Баща му е състоятелен търговец на дървен материал. Говори свободно 6 езика. Учи математика и физика в Кайро. След дипломирането си пет години работи в семейния бизнес, но не се отказва от намеренията си да стане актьор. През 1953 г., благодарение на таланта си да убеждава, родителите му вече почти са приели, че синът им ще бъде актьор, а не бизнесмен. Режисира първия си египетски филм, в който се запознава с единствената си съпруга, най-голямата звезда в Египет в момента, Фатен Хамама. Става известен в родината си, създава продуцентска фирма, не закъснява и интересът на европейската и щатска киноиндустрия. Ролята му в "Лорънс Арабски" налага статуса му на звезда. Друга от легендарните му роли е в "Доктор Живаго". Снимал е над 60 филма.

Някои го наричат "арабския Шон Конъри" (Съществува и версията "европейският Омар Шариф" за Шон Конъри). Известен е като плейбой, но той отрича тази слава. Жени се само веднъж.

Това е първият ви филм от няколко години насам. Говореше се дори, че вече сте се отказали. Защо решихте да се върнете?

Наистина бях решил да се оттегля завинаги. Не бях работил 5 години, все не намирах подходяща роля. 30 години правих лоши филми казах "Баста! Стига с идиотщини само за пари!". Внуците вече ми се подиграват: Ама дядо, ти си играл в най-лошите филми на света! Много е унизително да трябва да играеш в тъпи филми. Фрустриращо е да рецитираш текст пред някой режисьор, който е толкова некадърен, че дори не си заслужава да се опиташ да му го обясниш. Трябваше да запазя малко достойнство, да не съм смешен поне в очите на внуците си. Затова реших да не работя. Докато не прочетох този сценарий.

Защо ви е трудно да намирате добри роли?

Когато един актьор е млад и известен, за него специално пишат роли. Но днес вече не продавам билети, не съм звезда. Сега съм само един популярен човек. Усещам, че в киното не притежавам ясна националност. Имам неустановим акцент и затова ми е трудно да намирам вече роли.

А на какъв език предпочитате да снимате?

Предпочитам да работя на английски. Френският има някаква мистика. Идеално го говорят само французи и при това съвсем не всички.

Какво ви привлече към този филм?

Има силен религиозен елемент. Става дума за толерантност и най-вече за самота. Религията сама по себе си не е толкова важна.

Има ли нещо общо с вашата лична история?

Синът ми се ожени първо за еврейка и имам внук евреин. После се ожени за католичка, нямаха дете за огромно разочарование на майка ми, която беше върла католичка. После се ожени за мюсюлманка и имам внук мюсюлманин. За мен няма абсолютно никаква разлика. Има лоши и добри хора. Това е.

Една от легендите около вас е, че винаги сте се прехласвали по хазарта и лукса.

Луксът и хазартните игри не са били никога чак толкова важна страна от моя живот. В град, където никого не познаваш, единственото място, където можеш да отидеш сам да вечеряш, е казиното. Представете си един известен актьор сам в ресторанта. За мен самият хазарт не беше важен. Но признавам, че имам странно отношение към парите. Спечелих много през живота си, но в същото време никога не разбрах защо ми ги дават. Затова изпитвах желание да ги пилея. Когато остана без пари, няма никакъв проблем. Но не мога да зная, че имам скътани пари в банка и да не ги харча. Обичам да пръскам пари за вечери, за подаръци, за хората около мен. Не искам да притежавам нищо, всъщност и нямам нищо.

Днес по-трудно ли се изкарват пари с вашата професия?

Не само в моята. Светът се промени много. Става все по-трудно да си изкарваш хляба. През 50-те и 60-те беше много по-лесно. Днес конкуренцията е много жестока. За да се храниш, трябва да се бориш срещу другия. Оттам идва и толкова много насилие.

Кои са нещата, от които се отказахте с годините?

Оставих вече някои от големите си страсти - цигарите, бриджа. Но ето че пак работя, това е другата ми голяма страст. В момента играя в три филма. Единият е прекрасен сценарий на "Старецът и морето" по Хемингуей. Още се ентусиазирам от работата си. Зная, че през всичките тези години на семейството си не съм давал достатъчно време. И сега се опитвам да съм с тях колкото се може повече. Поддържам и друга голяма страст - имам няколко състезателни коне и обичам да гледам надбягванията.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР