Горещи бели нощи в Рига

Докато самолетът се спуска над столицата, може да видите равен и подреден като цветно лего град

Милена Попова 09 August 2012

Спомняте ли си култовата фраза на нашия семантичен гений Христо Стоичков след мача с Швеция: „Швеция ли? Това е държава, пълна с вода.” Но ако прекосите Балтийско море на изток, ще попаднете в държава, препълнена с вода. Над 12 000 малки реки, 3000 езера и разбира се, над всичко хладното величие на северното море създават спокойната и малко меланхолична красота на Латвия. Докато самолетът се спуска над столицата Рига, можете да видите равен и подреден като цветно лего град, прорязан от водните канали на река Даугава, огромни мостове и кораби, изумително красивия Рижки залив, безбрежните плажове на Балтийско море, обгърнати от вековни брезови и борови гори. Късче от вечността, което някога са се опитали да си присвоят немци, шведи, литовци, поляци, руснаци, съветски генерали...

А днес го кръстосват пилигрими от цял свят, носейки своето объркано ДНК, в което православни кръстчета се полюшват над татуирани будистки мантри. В катедралния храм „Свети Петър”, който през съветското господство над Латвия е бил планетариум, купих сребърни кръстчета за синовете си, на които пише „Помоги и сохрани” (подарих ги в комплект с презервативи с образа на Ленин, на които пък пише „Снова встал”). Надявам се молитвите да се сбъдват, дано и за латвийците, които са притиснати от зверска финансова и духовна криза, която ги поставя на второ място по скъпотия в Европа след Швейцария.
Кризата не пречи на купона. В стария град на Рига, един уникален архитектурен резерват, защитен от ЮНЕСКО, през летните месеци (средна температура 21 градуса) трудно се намират свободни стаи, а улиците са пълни с тълпи туристи, които висят на гроздове по откритите кафенета и ресторанти, а нощем изпълват тесните улички с шум, смях и звън на бутилки. В Рига можете с дни да обикаляте стария град и да се наслаждавате на безброй архитектурни шедьоври. Рига е градът с най-много сгради стил ар нуво в света, а миксът от стилове, който историята е поднесла, е очарователен. Катедралата в късен романски, бароков и нов готически стил може да вземе буквално душата ви с концертите на орган, а яркочервената приказна Къща на Черните глави (строена е през XV век за сдружението на търговците и моряците) можете да съзерцавате с часове. Или пък да се качите в тясната дървена кула на църквата „Свети Петър”, за да разгледате Рига отгоре и да се влюбите окончателно в този град. Тесните живописни улички на стара Рига ни отвеждат до замъка, който е резиденция на президента, до Шведската порта, старите казарми, до барутната кула и разбира се, до новата Рига, която в централните райони е великолепна - с широки булеварди, много въздух и сгради, в които големи архитекти са вграждали историята на своя живот. В една от тези красиви ренесансови сгради е родена и живяла Елена - прототипът на Маргарита, любимата на майстора на словото Булгаков. Рига архитектурно напомня за Париж с неговата импозантност и мащаби, но без шума и очарованието на уличните кафенета и магазинчета, без неговата пищност и ексцентризъм. Една малко хладна и дистанцирана красота, която отлично балансира сетивата.
Само на 20 минути път от Рига е курортът Юрмала,който заедно с Маджори и Дзинтари е Балтийската Ривиера. В Юрмала руснаци и латвийци са построили или реставрирали огромни вили, скрити зад високите борове. А върху 32-километровия широк плаж вълните са създали твърда пясъчна алея и там вечер минават потоци от двойки, хванати за ръка, велосипедисти, деца, кучета и шумни компании, докато плажните заведения въртят парчета на известни диджеи. Всяко лято в края на юли Юрмала събира в летния театър почитателите на фестивала New wave. Нека името не ви заблуждава. Става дума за поп музика от страните, влизащи в състава на бившата необятна съветска страна, с изявени гостуващи музиканти, например Сийл, Бьорк, Горан Брегович, световноизвестни оперни певци и музиканти. На този фестивал обаче се появяват млади таланти, които получават перфектна сцена, директно излъчване по много тв канали, а по червения килим минават звездите на Русия, Украйна, Латвия, Грузия... Иначе Латвия отдавна е изхвърлила съветските символи, още през 1991 г., когато обяви своята независимост след 46 години съветска окупация. Всички улици и обществени сгради бяха преименувани, а приет закон лиши от гражданство всички, които не считат себе си латвийци. Десетки хиляди останаха без паспорти и напуснаха страната, но въпреки това тук живеят много руснаци и навсякъде се говори на руски, освен на неразбираемия латвийски.

Къде да отседнете Dome Hotel&Spa и Grand Palace Hotel са най-луксозните предложения в сърцето на стария град. По-младите туристи избират Old city Boutique Hotel, част от който е вграден в 400-годишна сграда, гурманите пък задължително са в хотел Neiburgs, една от красивите сгради ар нуво в стария град и с един от най-добрите гурме ресторанти.

Какво да видите В стария град има музей на куклите и на кехлибара, а в новата част е увеселителният комплекс Лидо, представление във Вагнеровия театър, концертите в катедралата, озвучени от един от най-големите органи в света, живописния пазар на открито.

Къде да похапнете Навсякъде, където ви предлагат местна, а не фюжън кухня. Латвийските гъсти супи, блинички, рибни специалитети и картофени шницели в компания на интересни сладкиши и хубаво вино и бира са безобразно вкусни.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР