Юлияна - Кралицата на едно сърце

Идва от съда, където е минало последното й бракоразводно дело. Спокойна и сдържана, каквато винаги съм я виждала. И затова оставам изненадана от признанието й, че зад привидната овладяност се крие човек, който винаги е решавал със замах нещата и винаги е поемал риска и негативите от решителната крачка.

Ваня Шекерова 15 January 2010

На 44 години ексдепутатката и телевизионна водеща се събра да живее със състезателя по жиу-жицу Станислав Недков и веднага се раздели официално със съпруга си Горан Петков, от когото има 14-годишен син. Направи го елегантно, без драми и скандали, които може би предотврати, решавайки първа да съобщи фактите на медиите.

Юлияна, изненадана съм от решението ти да обявиш истината за промяната в живота си публично. Обясни ми дали с това не целиш и нещо друго – още популярност например?

Не страдам от липса на популярност. А съм убедена, че когато човек има смелостта да заяви истината за това, което се случва с него дори и в личния му живот, спира да дава храна на спекулациите. Така всяко чудо е за три дни и после те оставят на мира.

Лесно ли реши да се разделиш с мъжа си след 20 години брак?

Такива решения не се вземат лесно, особено когато си свикнал с живота си и с човека, с когото го споделяш. Семейството е нещо специално, което не се разрушава с лека ръка. Обстоятелствата при нас обаче се стекоха по начин, който ни доведе до това решение. Седнахме с Горан, поговорихме спокойно и зряло. Стигнахме до извода, че сме страхотни приятели, но са изчезнали чувствата между нас.

Не си ли дадохте сметка кога са изчезнали, не сте ли го забелязали по-рано?

Да, забелязвахме го и си давахме сметка, че средите, в които се движим, са ни дръпнали в различни посоки. На него му тежеше моята популярност. Аз съм го забелязвала, но никога не сме го обсъждали, по-точно той не ми го е казвал досега, до този разговор, с който приключихме брака си. Избягваше да се появява с мен на публични места, това пък на мен ми тежеше. Повече съм бивала с приятелката си Весела Нейнски, отколкото със съпруга си. Дори съм му натяквала, че не съм разведена, нито вдовица, за да се движа сама. Но той отказваше да ме придружава.

Ревнуваше ли те?

И да го е правил, поне не ми го е показвал. Причината да се отчуждим по-скоро е, че не приемаше моята известност и искаше съвсем различен модел семейство, което е най-нормалното нещо на света. Никой мъж според мен не обича жена му да бъде преследвана, снимана, показвана на всяка крачка. И въпреки че за известно време се оттеглях и от телевизията, и от политиката, интересът към мен не секваше. Не можех да избягам от личността си – продължаваха да ме канят и гонят. Това беше и е моят начин на живот.

Защо не можа да се превърне в начин на живот и за съпруга ти, Юлияна?

Той е известен, уважаван бизнесмен... Човек, като застане до една публична личност, трябва да е готов за същата публичност. Но явно той не можеше да е мъжът на Юлиана Дончева.

Как казахте на сина си за раздялата?

Като на голямо момче, което ще разбере. Не показа, че е разстроен, въпреки че е нормално да се вълнува. Винаги ни е имал за идеално семейство. Опитваме се и сега да сме много заедно – говорим, излизаме тримата, така че да не му липсва старият начин на живот.

Къде живееш сега?

Ти си идвала у нас – много наблизо съм, буквално на 100 м. Спазихме американския модел – родителите да са близо след раздялата, за да може детето да ги има еднакво и двамата до себе си.

Горан има ли си приятелка?

Не знам, не ми е представял никого. Сподели, че откакто е известно, че не сме заедно, е затиснат от кандидатки. Разбрали сме се, че ако има сериозна жена до себе си, трябва да ме запознае с нея. И да имаме гарантирано интелигентни отношения.

Т.е. детето ви да има едно семейство в разширен формат?

Може и така да се каже, макар че ти го казваш. Но по мое мнение, когато официално слагаме край на една връзка, това не означава прекъсването на отношенията с човека, с когото имаме минало, дете, ангажименти и отговорности. Диалогът продължава. Виждала съм такива семейства, събират се на празници, общуват. Подходът на отвореност към такъв тип отношения е възможен в името на вътрешния комфорт на всички участници в тях. И аз не гледам на своя развод като на драма.

А майка ти, предполагам за нея е било драматично? Как й съобщи?

Тя научи последна, криех от нея. Тя е възрастна и консервативна в мисленето си. Не че услужливи съседки не я бяха информирали какво се случва. Но от разговора с нея бях изненадана – реагира шокиращо спокойно. Каза, че в крайна сметка човек трябва да стори това, което го прави щастлив и спокоен. Виж, брат ми го държах в напрежение през цялото време. Звънях му по 10 пъти на ден, питах го как да постъпя, когато бях несигурна. Той ме подкрепяше, дори и като му споделих колебанията си дали имам място до 16 години по-млад от мен мъж.

Защо според теб мъжете нямат подобни колебания, когато се влюбят в 20 години по-млада от тях жена?

Определено в България все още робуваме на стереотипа, че мъжът трябва да е по-голям от жената. Когато е обратното обаче, на връзката се гледа подозрително, дори осъдително, от нея се прави проблем. Лично за мен годините имат само информативен характер, ако не бях написала в сайта си своята рождена дата, никой нямаше и да се сети да пита. 

Ако ми позволиш да се пошегувам, ако беше циганка, можеше и да си му майка на този мъж, Юлиана!

Е, не, защо не си го мислиш това за Деми Мур например?

Ами мисля си го и даже повече – дали младият Аштън Къчър не се натовари на крилете на нейната популярност и слава? И дали твоят нов приятел не се възползва по някакъв начин от твоите?

Сега ще ти кажа, че той като спортист с постижения е бил канен, но винаги е отказвал участия в телевизионни предавания или в официални събития по разни поводи. Не иска Станислав известност, а спокойствие да работи. Но аз го убедих да излезе на светло и да започне да говори – когато мълчиш, наливаш вода в мелницата на измислиците и абсурда. Казвайки всичко веднъж, можеш да си сигурен, че след това ще те оставят на мира. Освен това сигурно не знаеш, че този мъж повечето от времето си прекарва в Бразилия и Дубай, където тренира, или по състезания в Япония. Наскоро бях с него в Токио – ами там той е известният, той е герой – спират го по улиците да го пипнат и да се снимат с него, наравно е с Котоошу. А аз съм непознатата жена.

Като казваш, че повече е по чужбина, как го откри?

Е, разказвала съм го на много места вече, Станислав ме намери. Празнувах си рождения ден с приятели в едно заведение, където, оказа се, бил и той. Изпрати ми букет червени рози с едно много хубаво послание. После започнахме да си пишем. Оказа се много различен от хората, с които съм контактувала – съхранен като човек, скромен, макар това да не е качество за завиждане, целеустремен. Не обикаля нощните заведения като връстниците си, спазва строг режим на спортист, ляга си рано...

Значи ли това, че пак ще ходиш сама по партита?

Не, разбрали сме се да бъдем навсякъде само заедно. Не от зор за популярност, а от желание да не водим паралелен живот.

Още нещо се сещам, мислейки си за Деми Мур. Тя се подложи на сума подмладяващи процедури, за да изглежда подходяща партия за младия си приятел. Ти спомена, че външно разликата в годините ви със Станислав не личи. А когато все пак възрастта си каже думата при теб, ще прибегнеш ли до драстично подмладяване, каквото не си правила досега?

Никога не съм била привърженик на драстичните промени във външния вид, едва ли с годините това ще се промени. Не съм против корекциите, но предпочитам да са с мярка и само тогава, когато наистина са необходими. Надявам се винаги да съм красива в очите на Станислав, поне той така ми е казвал...

Ще се жените ли?

Имаме сериозни намерения. Той настоява, като минат коледните пости, да се венчаем в църква. Трябва обаче преди това да получа съдебното решение за развода си. 

Ще си промениш ли фамилията, както направиха Гергана Паси и Надежда Нейнски, след като се омъжиха втори път?

Дончева е второто ми име. Преди развода бях Петкова. Но Станислав държи, като се оженим, да приема неговата фамилия и ще го направя, разбира се.

Не те ли стряска тази бързина, с която за няма и половин година от запознанството си отивате към олтара?

Важните решения в живота си винаги съм вземала бързо, в противен случай нищо не се получава.

Къде живеете заедно?

Когато сме във Велико Търново заради това, че там са спаринг партньорите му, при него, когато сме в София – при мен. Но повечето време сме непрекъснато с куфарите. Знаеш ли, заради това да бъда близо до сина си тук Станислав отказа предложение за работа в Лас Вегас. Оценявам високо този негов жест – съзнавам колко важно е за човек, градящ кариера, да има и такъв опит. Но с отказа си той показа колко много държи на мен.

Ти можеш ли с нещо да му помогнеш?

Няма как. Далеч е от възможностите ми. Морално го подкрепям.

Имал ли е друга връзка преди теб?

Не, поне така казва. Пък и всички, които го познават, не са го виждали досега да излиза с жена.

Казвал ли ти е какво у теб го привлича?

Освен визуално съм го спечелила и с това, че зная какво искам, че си гоня и постигам целите.  

Кой от двама ви се промени повече в периода, в който сте заедно?

Колкото и да е странно, аз. Мислех си, че на моята възраст човек трудно променя навици, характер, начин на живот. Смятах, че аз ще си го моделирам този мъж, оказа се обратното. Започнах да се замислям за нещо, което съм пренебрегвала, преди да го срещна. Бях започнала да се замайвам от камери и блясък, докато Стъки ме върна към истинските неща. Започнах повече да действам, по-малко да говоря, да приемам по-философски нещата, които ми се случват. Станислав тушира свръхамбицията ми, направи ме по-смирена и приемаща, щастлива от малките неща. Вече не се чувствам недоволна и неудовлетворена от това, че телевизията и политиката не са част от живота ми.

Прави ли ти Станислав скъпи подаръци? Той предусеща желанията ми и винаги ми подарява неща, които съм мечтала да имам. Но никога не бихме си вързали коли с панделки, чужди са ни тези показни и парвенюшки жестове.

Сред коментарите за вас по форумите има и такива, че когато една жена се почувства успяла и независима, най-напред си сменя мъжа с по-млад.

Не бих се нарекла нито успяла, нито независима. Бившият ми вече мъж беше човекът с успешния бизнес и той осигуряваше семейството. Аз в последните няколко години се опитвам да развивам няколко италиански модни марки с моите съдружници. Но Горан е солиден в бизнеса, аз съм малка. Освен това в тая криза не зная кой ще изкара и зимата, но съм сигурна, че инвестициите в охрана и сигурност – неговия бизнес, са суперуспешни. Казвам всичко това, за да опровергая твърдението, че съм сменила мъжа, след като съм успяла. Причината е чисто емоционална, а не финансова.

Беше ли уплашена от влюбването си?

Нормално е човек на моята възраст да внимава в емоциите. На 44 години трудно се поема риск те да бъдат водещи в решенията. Най-трудно ми беше да приема разликата в годините. Той обаче ме убеди, че това не е от значение, а и че въпреки младостта си е стабилен и зрял и реагира адекватно във всяка ситуация. Че мога да разчитам аз на него, а не той на мене. Имам му пълно доверие, всеки миг получавам гаранции за стабилност и дано не греша.

Получавала ли си някакъв знак за този обрат в живота си? Ти гледаш на кафе... Преди известно време Весела Нейнски ми прави хороскоп и ми предсказа сериозни промени в семеен план... Въобще не й обърнах внимание тогава, докато събитията не се завъртяха с такава скорост, че имах чувството, че не аз решавам. Никога, ама никога не съм си представяла, че мога да участвам във филм, който не режисирам аз самата.  

А сега, като се връщаш назад в семейния си живот, смяташ ли, че Станислав се е появил, за да запълни някакъв дефицит в него?

Да, точно от такава любов съм имала нужда. Не от популярност и себедоказване, не. А от един човек, който да разпознае в мен липсващата си половинка и да има смелостта да го заяви открито. Ако не беше се появил Станислав, сигурно нашият брак с Горан щеше да продължи да си тече рутинно. Но с присъствието му в живота ми, по-точно с нахлуването му в него, си дадох сметка, че ми е много по-важна емоцията и очакването на ново бъдеще пред стабилността и рутината.

Добре де, ти за първи път ли ставаш обект на толкова упорито и красиво ухажване, каквото спомена, че е имало от страна на Станислав? Самият той каза, че много мъже сигурно са влюбени в теб, но само той е имал смелостта да си го признае...

Никой наистина досега не ме е ухажвал по този начин. Станислав е най-упоритият мъж, когото съм срещала. Освен това е способен на страхотни жестове. Наскоро той имаше рожден ден, но го отпразнува така, че го превърна в незабравим празник за мен, накара ме да се почувствам много специална, като кралица. Ние, жените, сме уязвими за романтично поведение, не за демонстрация на сила и превъзходство. За една нежна дума, за един романтичен жест сме готови на всичко. На мен в момента никак не ми е лесно, само Станислав ме кара да се чувствам спокойна и щастлива. 

Мога ли да те помоля да сравниш двамата мъже – бившия и настоящия?

А, и двамата имат чувство за хумор, не са груби, аз грубост не допускам и не прощавам, и двамата ценят семейството и вярват в него. И двамата са силно вярващи и със съхранена ценностна система. Оттук нататък започват разликите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР