Венета Райкова: Омръзна ми да играя Венета Райкова

Венета, “Горещо“ се промени тази есен. Започна да правиш нещо като журналистически разследвания, свързани с известни личности. Как реши да направиш предаване, посветено на Ванга?

Ваня Шекерова 14 December 2009


Венета, “Горещо“ се промени тази есен. Започна да правиш нещо като журналистически разследвания, свързани с известни личности. Как реши да направиш предаване, посветено на Ванга?
Това лято бяхме семейно на Свети Константин и Елена. На втория или третия ден, както си лежах на плажа, а Патрик спеше под чадъра, се сетих, че съм идвала тук и през 1992 година! Тогава бях спечелила конкурс на БНТ за водещи и в същия този курорт трябваше да снимаме пилотния брой на предаването „Цветовете на нощта“. Боже, бяха минали 17 години от моя живот! Замислих се какво се случи с мен през тези 17 години. Работих в БНТ, 3 години в Евроком, а последните 6 - в „Горещо“. Две години пишех за вестници и списания – в „Труд“ имах рубрика “Марс и Венета”, работих и в радио. Но това ли беше, което исках и към което се стремях, когато бях на 18? Така реших, че е време да покажа и другата Венета. Защото взе да ми омръзва да си играя на Венета Райкова. Днес просто съм майката на Патрик... В края на август се видяхме с режисьора Николай Русакиев, за да обсъдим идеи за новия сезон, и аз му споделих за начина, по който се чувствам. Така лека-полека очертахме новата линия на „Горещо“.   


Твоя ли беше идеята за филма за Ванга и ако да, как ти хрумна?
Има едно състояние алфа, което е между съня и будността, и тогава идват най-добрите идеи, ако можеш да ги уловиш и запомниш! Но това е сложно и дълго за обяснение, затова да кажем, че съм сънувала идеята за филма за Ванга. 


Как се подготви за това предаване?
Имам чувството, че Ванга по някакъв начин събра точните хора на точното място! Не искахме да снимаме нейните роднини, а да покажем съседите и приятелите й в откровен разговор за Ванга. Леля Витка, която последните 10 години е била неотлъчно до нея, къпела я е и се е грижила за всяка една нейна нужда. Атидже, с която са си говорили на турски и са умирали от смях, че другите не са ги разбирали. От този филм хората разбраха, че Ванга освен феномен е била много земен човек – майтапчийка, чистница и с голямо сърце... По време на записите излязоха и скандални и неприятни случки за пари, проблеми с имоти и неразбирателство с роднините й, които изрязахме при монтажа. Не искахме зрителите да видят грозни и неприятни неща. Самите герои във филма споделят, че Ванга е искала да се направи точно такъв филм за нея, но никой преди нашия екип не го е осъществил.


Ти била ли си при Ванга приживе, или някой твой близък?
Не, но една нощ сънувах, че ми говори, виждах я много ясно, но не разбирах какво ми казва, отдолу започнаха да се изписват надписи като на филм. Като се събудих, споделих съня си с баба ми, а на обед по новините казаха, че Ванга е починала. По- късно разбрах, че тази нощ се е явила на определени хора...


Как се промени рейтингът на „Горещо“ по време на излъчването на филма за Ванга?
11% рейтинг и 41% пазарен дял – за този сезон това е един от най-високите рейтинги не само на „Горещо“, но и на Нова телевизия.


Променя ли се посоката на предаването ти и доколко това съвпада с твоята промяна?
Нормално е човек да се променя и развива. На 18 г. четях Джаки Колинс и ми харесваха историите за богатите и успели жени. На 25 г. започнах да чета езотерични книги, както и такива за самоопознаване. Изчетох всичко на Дийпак Чопра, Луиз Хей, четирите части на „Разговори с Бога“ на Нийл Уолш. Увлякох се по будизма и вкъщи имам доста книги на Далай Лама. “Триумфът на психоанализата” на Пиер Дако пък ми беше настолна книга по едно време. Нети беше казала в едно интервю, че докато е била студентка на Стефан Данаилов, той ги е посъветвал: „Пълнете си торбичката със знания и умения, че не знаете кога ще ви потрябват, за да ги извадите”, или нещо подобно. И аз така – години наред чета книги, които чак сега започвам да използвам. Показвала съм една страна от мен, сега започвам да показвам и друга. Харесва ми, когато чета интервю на известна личност, да разбера коя е любимата й книга, купувам я и след като я прочета, разбирам повече за човека. Например преди две години Надежда Михайлова беше споделила, че любимата й книга е „Бягащата с вълци“. Оказа се, че я няма никъде, поръчах я от един склад и я прочетох. Книгата между другото е също за самоопознаването и малко ме изненада, че е любима на Надежда. Пак преди години прочетох, че настолната книга на Косьо Самоковеца е „Най-великият търговец на света“ от Ог Мандино. Веднага я прочетох, има десетина изречения, които да си повтаряш всеки ден, за да ти потръгне, пробвах и наистина вършат чудеса.


Разкажи повече за контакта си с Ели Логинова!
Книгите на Ели съм чела преди десетина години. Много ме заинтригуваха, поканих я в „Ексклузивно“ по Евроком и направихме две много силни предавания. Десет години по-късно заснехме филма за Царичина, така че нещата, които правя сега, почиват на десетгодишна основа. За предаване като „Горещо“ не можеш да се подготвиш за един час или за един ден. Не можеш да имаш сценарий, не можеш да разчиташ някой сценарист да ти говори в слушалка в ухото.


Ще продължиш ли по този начин, или ще ни зарадваш скоро пак със силикон?
Има зрители и за двете теми в „Горещо“. Този сезон стартирахме с историята на Галена и Галин и тяхното дете, което се роди преждевременно и беше в кувьоз. Галена няма нищо общо с мита, създаден за нея – сексманиачка и т. н. Емилия също показахме в новия й дом, за който се говореше какво ли не. Между другото само нея мога да нарека звезда. Не можеш да си мислиш, че си звезда, и да живееш на лизинг, на кредит или в квартален блок. Виждала съм повечето от популярните ни личности къде живеят и какъв стандарт на живот имат, в този смисъл само Емилия е 100% звезда. Имам добро мнение и за Ивана, преди няколко години ми гостува в „Горещо“ и направихме 49% пазарен дял, ненадминат и до днес. Но като питаш дали ще има място за силикон в „Горещо“ – да, но без въпроса „кой ти го плати“. Защото хора, които са ме упреквали за тези въпроси, сега ги задават. Жалко и тъжно е, че имитират стария ми стил на водене. Е, ние пак сме с едни гърди пред тях. След някоя и друга година пък ще почнат да имитират това, което правим сега... 


Има ли други личности от калибъра на Ванга, с които би искала да говориш за тайните и дълбините на човешката душа и на вселената?
Има, но няма да ги кажа, защото много ни крадат идеите.


Смяташ ли, че има отлив на зрителски интерес към героите еднодневки от екрана, или това се дължи само на твоя интерес към по-важните неща в живота?
Моето мнение е, че в период на криза, каквато има в момента в България, хората се обръщат към семейните ценности и окултното. Затова тази година в „Горещо“ ще наблегнем на това. Високите рейтинги показват, че сме на прав път. Мисля, че на зрителите вече им омръзна от скандали и панаири, и това обяснява резултатите на този сезон във всички телевизии. А що се отнася до моя личен интерес – най-важно е водещият да остарява със зрителите си!


Иска ли ти се да чуеш нещо важно лично за себе си от хора като Ели Логинова, да речем?
Не, защото знам отговорите!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР