Вярно - невярно

От „Ипология на храненето“

08 July 2012

От „Ипология на храненето“ на Ипократис Пападимитракос


100 калории дневно ще доведат по 5 кг наднормено тегло за година.

Не е вярно. При добавянето на 100 калории дневно е естествено теглото първоначално да се покачи, защото се натрупват тлъстини. В същото време обаче се изгражда мускулна маса. При това човек трябва да „носи“ и да се движи с по-голямо тегло, което увеличава изразходваната енергия. Ако направим сметката, вземайки предвид тези факти, ще видим, че теглото ни ще се увеличава средногодишно с около 2,7 кг.

Вината за наднорменото тегло е в самите нас.
Не е вярно. Нито един човек не може да се принуди да надебелее, като яде повече. Хората се различават по своите калорийни нужди и по начина, по който изразходват енергия. Голяма роля играят и наследствените предразположения. Така например при двама души, еднакви по възраст и тегло, които поглъщат точно по 2000 калории, единият може да напълнее, а другият да отслабне. Въпреки това наднорменото тегло съвсем не е неизбежно предопределение, защото всеки може да си изгради правилен режим на хранене, съобразявайки се със своите предразположения.

Всяка калория е една калория.
Това е вярно само във физиката и съвсем не е вярно за храненето. Човешкото тяло реагира по различен начин на мастните калории в сравнение с калориите в белтъчините, алкохола или въглехидратите. Енергията, получавана от тези четири източника, бива изразходвана в определен ред. Тялото използва най-напред алкохолните калории, след тях въглехидратните, белтъчните и едва след това, ако все още му е необходима енергия, идва ред на мастните.

Целулозата също води до излишно тегло.
Не е вярно. Целулозата представлява несмилаеми растителни нишки, които допринасят до по-бързото засищане и за по-бързото преминаване на храната през червата. Така приемането на повече от 30 г целулоза чрез храната нормализира чревната дейност и контролира храносмилането. Целулозата се съдържа предимно в пълнозърнестите продукти и зеленчуците.

Диетите водят до отслабване.
Не е вярно. Т. нар. диети за отслабване са предимно радикални, „ударни“ или гладни режими с едностранчив избор на храна (оризова диета, месна и т. н.) или на хранителни вещества (само белтъчини или само мазнини). Всички те работят по един и същ принцип - намаляване на калорийния обмен. По този начин организмът се обезводнява и настъпва разграждане на телесните белтъчини. В същото време количеството на разградените телесни мазнини е незначително. Поради едностранчивостта на диетите те се нарушават сравнително бързо. Затова мнозина вярват, че диетата има ефект, но те са виновни за отрицателния резултат, тъй като са я нарушили. Впоследствие отново са готови да се подложат на някоя нова диета, с която биха „издържали“ по-продължително време. Истински омагьосан кръг.

Основната причина за напълняването е захарта.
Не е вярно. В условията на нормално хранене човешкият организъм не превръща въглехидратите в телесна мазнина, а ги изгаря. Ако обаче в продължение на дни консумирате повече от 500 г въглехидрати дневно (например по 500 г захар), ще напълнеете, защото в този случай въглехидратите ще се превърнат в мазнини. И все пак внимание! Когато организмът ви се нуждае от енергия, той ще потърси въглехидратите, не мазнините.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР