Ннека

Пера дрехите си на ръка. Това е Африка! Ура за нея!

Лилия Илиева 13 June 2012

В музиката на Ннека пее Африка каквато е, най-различна, с любовта и болката, корупцията и несправедливостта, политиката, дори щастието на хората. Тупти ритъмът на гореща земя. Музиката на Ннека е, разбира се, черна: соул, хип-хоп, аренби и реге. Баща й е нигериц, а майка й – немкиня. Семейството й – многолюдно. Има още седем братя и седем сестри. Затова може би обича шума от много хора накуп. Харесва и светлините на нощта, аромата на океана и на печена риба. Времето й се измерва в работа, турнета, безсъние и път. Концертите й са удоволствие. Ннека ще изнесе концерт в рамките на Elevation Festival на 24 юни.

Ннека, каква е твоята история? Мечтаеше ли като дете да се занимаваш с музика? Не съм имала детска мечта, но винаги съм обичала музиката. Беше свещена за мен. Пък аз бях срамежлива. Едва в Германия добих кураж да изразя себе си. Дистанцията от Нигерия ме провокира да правя музика още повече. Записвах мислите си, болката си, пропаданията, всичко, което виждах. Срещнах диджей Фархот от Афганистан. Той търсеше своята идентичност в музиката, аз бях жадна да изразя себе си. Оказа се, че вибрираме на една честота и станахме екип. С него работя основно и до ден-днешен. Намерих звукозаписната компания YOMAMA RECORDS. Чуха ни и ни предложиха договор. После ги купи Sony и така станах артист в световна звукозаписна компания. Не се считам за професионалист. Още изследвам връзката си с музиката.

Коя е любимата ти песен в новия ти албум? „Soul is Heavy” (Душата е тежка), която даде името на албума ми. Любима ми е, защото казва всичко. Тя е за върховете и спадовете в живота, за тайните и за страданията, за любовта и омразата, за Африка и нейното обещание, за делтата на Нигерия, за корупцията, политическите лидери, ролята на религията и нашето място във всичко това. Аз съм и африканка, и гражданка на света. Музиката ми разказва моя опит, личните ми преживявания и преживяванията на моя народ. А пътувайки, се срещам и свързвам с различни хора. Всичко е свързано с това да се свързваш с хората и да даваш любов, без значение на раса или принадлежност.

Кое е най-голямото ти вдъхновение? Исус и болката.

Какво искаш хората да чуват в музиката ти? Любов. Искам да вляза в умовете и сърцата им. Искам да се чувстват добре в себе си, да се свързват със себе си, с природата. Вярвам, че въпреки че светът е толкова хаотичен, промяна наистина се случва.

Какво най-много цените у себе си? Това, че приемам грешките си.

Къде би живяла? Може би в Северна Америка.

А къде живееш сега? В Лагос, Нигерия. Спя на матрак на земята. Апартаментът ми е от една стая. Често няма ток, но имам генератор. Пера дрехите си на ръка. Това е Африка! Ура за нея!

Какво обичаш и какво мразиш? Не знам какво е омраза... Обичам храната и не ми харесва да бъда мързелива

Какво знаеш за България? Не много, но съм готова от сърце да науча.

 




ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР