Да се информираме, преди да се „ботоксираме”

Интервю с доц. д-р Мирослава Кадурина, д.м., началник на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия

09 May 2012

Д-р Кадурина, скоро в телевизионно интервю казахте, че ще има проблеми с ботокса, които тепърва ще излизат в публичното пространство. Какво имате предвид?

Смятам, че ботоксът е едно голямо откритие на миналия век. За естетичната медицина той е факт от 1989 г., по-късно е регистриран за употреба от фирмата Allergan, която дава на ботулиновия токсин името ботокс. Масово започна да се използва едва от десетина години. Аз работя с ботокс, с хиалуронова киселина и харесвам тези продукти. Но проблемите, за които говоря, са свързани с прекаленото комерсиализиране на ботоксовите процедури - нещо, което се случи със силиконовите импланти. Ето какво имам предвид.
Компанията Allergan единствена има разрешение да продава продукта си у нас. Въпреки това само 3% от процедурите в България се правят с ботокс на тази компания. А останалите? Явно с нелицензиран ботокс. Ботоксът е вид токсин, но в много ниска концентрация. В медицината от древни времена до днес се прилагат отровни субстанции, които, правилно дозирани, имат лечебен ефект. За употреба в естетичната медицина ботулиновият токсин трябва да бъде максимално пречистен. Разбира се, има и нелицензирани у нас компании, които предлагат пречистен ботокс, но как пациентката да е сигурна, че не й слагат китайски или произведен другаде в Азия, който може да й създаде сериозни проблеми? В Щатите около 160 лекари бяха осъдени, защото са използвали нерегистриран китайски ботокс с тежки странични действия върху пациентите. А у нас това е масова практика.
Второ, изключително важна е дозата. Имала съм например пациенти с изразен ботулизъм - инжектирани с големи дози ботокс, те показват симптоми на интоксикация като световъртеж, главоболие, затруднено дишане. В по-тежки случаи може да се стигне и до спиране на сърцето... Струва ми се, че вече масово се прекалява с дозата. Тези опънати лица с вечно учудено изражение...
И третото важно нещо. Ботулиновият токсин е регистриран за употреба само в пет точки на челото от всички фирми, които произвеждат този продукт за естетичната медицина. Въпреки това масово се слага в „пачия крак” около очите, около устата, в шията и деколтето. Това са показания „извън регистрация”, които изискват познания от страна на лекаря и неговата лична отговорност. Често идват жени, които демонстрират лошо сложен ботокс в опасно огромни количества. На въпроса какво точно са им сложили отговарят, че не знаят.

Добре, как да се предпазим от тези опасности?
Има само един начин: пациентът да се информира максимално, да избере лекар и внимателно да проучи и подпише документа за информирано съгласие, в който са описани рисковете от процедурата, видът на ботокса и дозата. И да иска на всяка цена етикет с партидния номер на ботокса да бъде залепен върху този документ! Абсолютно задължително!

Лекарите обаче ни убеждават, че е безопасно да се слага ботокс извън петте точки на челото. Какво мислите по това?

През 2010-а избухна скандал с ботокса и фирмата Allergan по повод провеждане на обучения на специалисти в поставянето на ботокс в различни от тези пет одобрени точки. Постъпили са оплаквания от пациенти по повод странични действия и в резултат FDA - Food Drug Administration, осъди Allergan да плати глоба от 600 млн. долара за „офлайн маркетинг” - т.е. за нерегламентирано приложение. Това обаче не попречи на пациентите да искат ботокс и в устните, и в деколтето... Тази тенденция няма да може да бъде спряна. В медицината има много медикаменти, които се използват извън предписанията, аспиринът например. Ако лекарят прецени, че е безопасно да се сложи ботокс на тези места, пациентът задължително трябва да иска документ за информирано съгласие и за партидния номер на инжекцията. И лекарят, но и пациентът трябва да поемат отговорност. Ето защо е важно наистина тези инжекции да се поставят от лекари, а не от козметички или лекари без квалификация. Важно е да поискате сертификат, че лекарят е обучен някъде да поставя пълнители и ботокс. Вече четвърта година Клиниката по дерматология към ВМА провежда Лятна академия по практична дерматология и естетична медицина, където се правят курсове за приложението на ботулинов токсин и се издават сертификати. Обучаващите лектори са едни от най-известните имена в естетичната медицина. Например проф. Синьорини от Милано, който ще проведе курс на новото издание на академията. Това вече е нещо - да имаш сертификат за обучение при светилото в естетичната медицина.

Според вас има ли тенденция да се прекалява с ботокса? Напоследък виждам жени, които толкова прекаляват с него, че изглеждат вместо подмладени - състарени.
Да, има такава тенденция. Затова лекарите от естетичната медицина се обединяваме около идеята да говорим не за унищожаване на бръчката, а за нейното омекотяване, така че да запазим изразителността, експресията на лицето. Когато лицето е напълно изгладено, понякога изглежда и по-старо, защото е без мимика, изкривено, с восъчна кожа. За съжаление се появи един вид на прекалено ботоксиран, хиалуронизиран и опънат човек, което е знак за старост. Той сякаш казва: ето, аз съм стар. Усещането за младост и старост не идва само от гладката кожа. Знаците на остаряването са и в овала, и в изражението на очите, и в тонуса, цвета на кожата... Ще ви дам пример. През Средновековието са използвали живачни соли за избелване на кожата. Прекаляването е носело белезите на живачното отравяне и състарявало жените. Една жена между 20 и 30 с парализирано чело и вечно учудено изражение, с нарисувани вежди и подути устни не изглежда млада, а влиза в групата на застаряващите жени, които провеждат корекции.

Колко пъти през своя живот една жена може да си слага ботокс?
За това все още се спори. Тенденциите се оформят на международните форуми, каквато е и нашата академия, защото лекарите споделят, обсъждат, правят изводи въз основа на опита на големи имена в естетичната медицина. Ботоксът се слага през 6 месеца и не се натрупва, ако дозата е ниска. Ако лекарят е опитен, той е наясно в кой мускул го поставя. Ако ботоксът се слага неправилно, той мигрира в други мускули, защото те се застъпват. Тогава може да се получи падане на клепача, парализа на група мускули, увисване на устните, ако се сложи неправилно в шията, може да попречи на правилната й стойка и да причини болки във врата. За да не парализираш мускул, който ще изкриви лицето, трябва да знаеш точната доза и място.

Нека да обобщим - до какво водят злоупотребата с ботокс и неправилното му поставяне, големите дози, неясният му произход?
Когато ботоксът се слага в големи дози и неправилно, организмът започва агресивно да изработва антитела. Колкото по-некачествен е ботоксът, толкова по-бързо се изработват антителата. Тогава има два риска. Първият е да се обезсмисли слагането му, защото антителата го „изяждат”. Вторият е изработването на антитела да задвижи автоимунно заболяване. Това е теоретична вероятност, но не бива да се изключва. Наблюденията над действието на ботокса са само от 15 години, тогава изгря звездата му за масова употреба. Вече има съобщения за връзката между многократна употреба на ботокс със заболявания от страна на различни органи и системи, но те все още са единични и се обобщават.

Опасно ли е да се слага ботокс в “пачия крак” около очите? Може ли да се засегне очният нерв?
Не, очният нерв е много дълбоко разположен и е практически невъзможно. Но има съобщения за двойно виждане при поставен там ботокс. Възможно е да падне клепачът, или дори инжекцията да засили торбичките и хлътванията на долния клепач. При пациенти с ботокс в челото има понякога главоболие и се усеща тежест в челото без видима промяна. Имах пациентка с предозиран ботокс с менингоподобен синдром - световъртеж, повръщане... Но това са неща с преходен характер, те отшумяват.

Знаем ли точно къде попада този токсин, макар и в минимални дози? Отива ли в кръвообращението?
Той попада в мускула, а една малка част от него - в кръвта, но при правилно приложение това не прави процедурата опасна. Това, което трябва да знаят всички, които прибягват до процедура с ботулинов токсин, е, че само точното дозиране и правилното поставяне намаляват до минимум риска.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР