Новата любов на Васко Василев

Хореографката Кристин Сунд бе в България, за да постави в Националната опера балет по приказките на Андерсен - "Червените обувки" и "Новите дрехи на царя".

Рослава Куманова 25 November 2005

снимка темелко темелков
Виртуозният ни цигулар Васко Василев пък записа музиката към балета заедно с формацията "Лауреат". 28-годишната Кристин е родена в Норвегия, но живее в Англия. Танцувала е в трупата на Кралския балет в Лондон, където е завършила и политически науки.

Вашите отношения с Васко само професионални ли са или има нещо повече?

В момента работим заедно, но от 4 години имаме интимна връзка. Най-хубавото в нея е, че сега участваме в един и същ проект, което се случва за първи път, откакто сме заедно. Васко е велик талант, има невероятно чувство за хумор и е много човечен, много истински. Работи невероятно много с голяма концентрация, което страшно ми допада, защото аз съм същата. В него няма никакъв снобизъм, който по принцип е характерен за музикантите от неговия ранг.

Планирате ли сватба?

В близкото бъдеще - не.

Вие не мечтаете ли за деца?

Да, като всички жени. Аз доста работя с деца и ги обичам. Васко също е много близък с по-малката си сестра. От него би излязъл фантастичен баща. Но когато се занимаваш с физически труд, какъвто е балетът, забременяването е въпрос на голямо решение. Ако имам деца, бих им се посветила изцяло така, както в момента съм отдадена на балета. Когато бъда майка, едва ли ще имам време да работя здраво като хореограф. Може би тогава ще трябва да се откажа от професията си.

С какво поддържаш формата си и как си почиваш?

Когато репетирам, се включвам заедно с танцьорите в балетната разгрявка. Редовно практикувам йога. Упражнявам се и с Пилатес. Когато ходя на почивка, карам ски и зимни, и водни. През зимата съм на пистите в родната ми Норвегия, както и в Алпите. Обичам плуването, спа процедурите. Интересува ме всичко, свързано с изкуството. Посещавам изложби, ходя на театър и кино. Така се вдъхновявам за работата си като хореограф.

Какви дрехи носиш, имаш ли любими дизайнери?

Сестра ми е моден дизайнер. Тя прави доста от моделите си, използвайки ме за манекенка. Иначе харесвам "Ланвен", "Фенди", "Долче и Габана" - те се забавляват истински, докато създават дрехите си. Най-голямата ми слабост са обувките. Имам повече от 100 чифта, сред тях модели на "Кристиан Лебутан", "Маноло Бланик", "Джими Чу".

Предпочитаната от теб козметика е...?

Продуктите на "Ланком". Харесвам новия сет на "Кристиян Диор". Цветовете и блясъкът на гримовете им са невероятни. Направо са "рокендрол"! Обичам и натуралната козметика, тип SPA, купувам доста от нещата на "Д-р Хаушка".

В козметичната си чантичка винаги имаш...?

Водоустойчивата спирала на "Ланком", защото, когато танцуваш, гримът често се разтича. Другото е блясък за устни. Дори и да нямаш никакъв грим по себе си, блясъкът за устни те прави различна.

Книгата, която препрочиташ?

"Джонатан Левингстън Чайката" на Ричард Бах. Баща ми ми я даде, когато бях на 10 години. След това я препрочитах отново и отново, в най-важните моменти в моя живот. Чрез тази книга откриваш себе си и се научаваш да се бориш и никога да не се отказваш.

Музиката, която харесваш...?

Сега, заради балета, съм на Бах и Григ. Иначе слушам всичко - поп, джаз, класика. Любим в момента ми е албумът на "Gorillaz". Голям фен съм на "Moloko". Обичам и рокендрола. Фен съм на "Green Day", "Jamiroquai".

Има ли жена, която е твой идол и която би нарекла "Вечната Ева"?

Одри Хепбърн за мен е икона на стила и елегантността.

Имаш ли мечта?

В краткосрочен план искам балета, който поставихме в България, да гостува в Норвегия. В дългосрочен - някой ден да започна да пиша книга. Обичам всичко, свързано с правенето на изкуство. Нарисувала съм и доста картини.

Освен класически балет, танцуваш ли нещо друго?

Разбира се! В Куба се научих да танцувам салса. В Севиля и Мадрид пък учих фламенко при една страшно енергична възрастна дама. Едновременно учих и испански. Танцувала съм и джайв, хип-хоп, стрийт денс, класически индийски танци. Тук гледах и български народни танци. Това, което обаче най-много ме впечатли, беше нестинарството. Пътувала съм много, но никъде не съм виждала такова нещо - да ходиш по въглени!

Защо избра да живееш в Англия?

Всъщност баща ми е норвежец, но майка ми е англичанка. От 10-годишна започнах да уча балет в Лондон. Това е най-доброто място за човек, който се занимава с балет.

Опита ли нещо от българската кухня?

Да, тя е чудесна. Аз съм вегетарианка и всичките ви зеленчуци и салати много ми допаднаха. Харесам и шопската салата, и кьопоолуто, и българското сирене. Вината ви също са много хубави.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР