Мечтая за кариерата на Джак Никълсън

Всички познавате Станислав Яневски, който изигра ролята на българина Виктор Крум в "Хари Потър и огненият бокал". Дошъл е за пореден път в България, а скоро заминава за Япония, където ще участва в представянето на DVD-то на филма.

Рослава Куманова 30 June 2006

Дошъл е за пореден път в България, а скоро заминава за Япония, където ще участва в представянето на DVD-то на филма. Твърди, че е затрупан с предложения за участия в нови филми и в реклами. Отказва да спомене какви са. Както и името на колежа в Лондон, където е бил ученик, когато случайно го спира кастинг-директорката на филма за Хари Потър. Наскоро снимка на Станислав Яневски с новата Мис България Славена Вътова беше разпространена в интернет, визирайки тяхна връзка. На това звездата от "Хари Потър" отговори: "Хората надценяват едно такова познанство. То само потвърждава красотата на българките." На 16 май Стан, както го наричат, навърши 21 години.

В сайта ти прочетох откровения от фенки като: Сънувах, че танцувам със Стан, че се целуваме, той е моят Ромео. Това ласкае ли те?

И аз съм влизал в този сайт, естествено, че се лаская. Много е важно да имаш подкрепата на феновете, защото ние, актьорите, сме нищо без тях.

Какво се промени в живота ти, откакто излезе филмът?

Станах известен, забелязват ме. Не мога да кажа, че вече съм успял, защото има още върхове да покорявам. По-скоро хората гледат на мен като на човек, който се бори с живота успешно. Сега за мен актьорската кариера е номер 1, въпреки че съм завършил в колежа икономика и информатика. Искам да развия собствен бизнес, защото при актьорската професия има големи периоди, в които не правиш нищо, чакайки поредния филм.

Къде имаш най-много фенки, в България ли?

По цял свят, където представяме филма. Например във Флорида една жена над 45 години дойде към мен и започна да ме гледа втренчено. Попитах я дали иска автограф, или да ми каже нещо. Тя беше загубила ума и дума и продължи да ме гледа. След половин час дойде и каза: Аз съм абсолютно лудо влюбена в теб! Иначе на срещите непрекъснато получавам бележки с телефони на момичета.

Има ли нещо, което те е огорчило, откакто стана известен?

Не, аз не обръщам внимание на жълтите издания. Бяха написали, че за мен било наказание да дойда в България за премиерата на филма. Това беше шок! На практика аз и режисьорът Майк Нюъл организирахме събитието. Не знам как им е хрумнало!

Сега по-лесно ли живееш?

Определено са се отворили врати за мен в киноиндустрията, но като цяло не живея по-лесно.

Да поговорим за семейството ти. Баща ти е бил осветител в Киноцентъра, участвал е в "Хан Аспарух"... (б.а. - Баща му се казва Румен и е починал преди 2 години.)

Да, участвал е. Майка ми е била балерина и е играла в пиеси, излъчвани по БНТ. Баба ми също има корени в киното. Може би оттам имам заложби.

Живял си повече в чужбина, отколкото в България. Преди да се установиш в Англия, си бил със семейството си в Израел, Холандия и други държави. Какво всъщност работеха родителите ти?

Така се случи... (б.а. - Тук се намесва агентката на Яневски за България и региона - Нина Гиргинова, която обяснява, че не могат да му се задават въпроси за семейството. Такива били изискванията от "Уорнър Брадърс").

Сестра ти как приема славата ти?

Като всяко 16-17-годишно момиче е много щастлива и навсякъде се хвали с мен.

Прочетох, че през летните ваканции си ходил при баба си и дядо си в кюстендилското село Еремия, където при съседи си низал тютюн. Така ли е?

Имам много роднини извън София и съм ходил на доста места - и в Тетевенско, и по морето - навсякъде. А за тютюна - всеки може да си говори, каквото иска. Не помня такова нещо.

Не ти ли беше трудно, когато попадна на снимачната площадка без всякакъв опит?

Не, имахме две седмици да свикнем един с друг, играхме като в детската градина на гоненица, криеница и т.н. Изгради се фамилна атмосфера и всичко тръгна.

Най-трудното по време на снимките?

Подводните сцени. Минахме през специално обучение за гмуркане. Слизаш до дъното, налягането се сменя, ушите ти пукат, боли. Нищо не виждаш под водата, не знаеш къде си, не дишаш, а трябва да играеш все едно си на сушата. Снимахме в огромен басейн, 300 метра дълбок, най-големият в Европа, изграден специално за филма. Физически беше много изтощително. Най-страшно беше, когато бяхме без апаратура на дъното.

Ема Уотсън (б.а.- Хърмаяни във филма) за теб е...?

Изключителен професионалист и много добър приятел.

Как се държаха големите актьори като Сър Майкъл Гамбън, Ралф Файнс?

Сър Майкъл Гамбън беше равен на нас, беше дете. Намерихме баланс между малките и големите. Възрастните се вписаха в детската атмосфера. Бяхме една фамилия.

Беше казал, че искаш да се влюбиш. Това стана ли при толкова момичета около теб?

Не, не. Не знам как да тълкувам любовта. Човек трябва да се наживее, защото идва момент, когато трябва да създаде семейство. Тогава вече любовта играе силна роля и идват децата, които са същността на нашия живот.

В училище имаше ли гадже?

Ха-ха, имал съм много гаджета като всеки нормален човек.

Любимата ти актриса е Анджелина Джоли - това ли е идеалът ти за жена като физика?

Тя май е любима на всеки мъж. Не мога да кажа, че имам идеал за женска красота. В една жена трябва да има нещо специално, което да ме грабне отвътре. Трябва да има вътрешна красота.

Приятелите около теб увеличиха ли се? Кои са истинските?

В Англия бях в интернационален колеж с много хора и съм се научил да отсявам истинските. Деля ги на познати, приятели и истински приятели. Със сигурност моите приятели са по-малко от пръстите на двете ми ръце. Иначе познати за удоволствие - колкото искаш!

Виктор Крум си е малко темерут. Във филма имаше реплика, че "главата му е пълна с трици, вълнува се само от мускулите си и не влиза в библиотеката". Не е ли малко обидно за българите? Не сме ли представени като тъмни балкански субекти?

Напротив, Виктор много често ходи в библиотеката, за да наблюдава Хърмаяни - ха-ха! Това е въпрос, който трябва да зададете на Майк Нюъл, защото той има такова виждане за Виктор Крум. Не бих казал и че сме представени като тъмни балкански субекти. Напротив, съвременните българи сме добре сложени и знаем какво искаме от живота. Аз се опитах да изиграя Виктор Крум като човек, който тръгва директно към целта. За да се хареса един герой на цялата аудитория, трябва да има и хумористична страна. Виктор беше много смешен и когато танцуваше на бала.

Първият път, когато се срещна с режисьора Майк Нюъл?

Когато влязох при него, той така ме предразположи, че имах чувството, че го познавам от много години. Трябваше да си представя, че пред мен минават два шумни влака и аз трябва да изкрещя нещо на човек отсреща. Направих го съвсем естествено. После Майк ме накара да се нервирам страшно много, след това пък - да изпадна в любовен екстаз. Не знам как ги изиграх нещата, някак автоматично отвътре ми дойде. Може би имам дарба. (б.а. - В този момент звъни телефонът му с химна на "Левски".)

Ти от "Левски" ли си?

Не, просто ми харесва как пее детенцето в химна на отбора. Иначе съм от националния.

Говореше се, че на Джоан Роулинг й е дошла идеята за български отбор по куидич, след като е видяла представянето ни на световното през 1994 г. Дори и че прототип на Виктор Крум е Христо Стоичков. Ти запозна ли се с него?

Още не, но много искам! Сигурно ще стане, когато се върна от Япония.

Любимите ти актьори, споменаваш често Киану Рийвс?

Много са. Ал Пачино, Робърт де Ниро и Джак Никълсън са на първо място за мен. Киану Рийвс е млад актьор, когото харесвам заради начина, по който изгради кариерата си. Той е и идол на много момичета.

Казваш: "Не мисля, че хората, които решават, че са повече от другите, стигат много далеч."

Определено е така. Първо, човек, за да има дадено самочувствие, трябва да има покритие за него. И второ, ако се държиш с чувство за превъзходство, губиш. Всички идваме на този свят равни и всеки, който постига нещо, го прави благодарение на някой друг. Вярно, че актьорите постигаме нещо и с таланта си, но ако нямаше фенове на киноиндустрията, какъв е смисълът да играем?

Най-голямата ти мечта?

Бих искал някой ден да бъда като Джак Никълсън, с блестяща кариера зад мен.

Любими марки дрехи?

На премиерите в Лондон и София бях с костюм на Черути. От Би Би Си ми направиха и специална фотосесия с дрехи на Армани. Снимките са в сайта www.Stanislav-Ianevski.com Купувам и неща на Трусарди, Бос, Фере, Ролман, Дизел, Том Тейлър, Риплей.

Как поддържаш формата си? Пазиш ли диети?

Тренирал съм футбол и тенис. Последната ми мания е сноубордът. Когато съм в България и имам време, правя кросове на Витоша. Иначе вкъщи имам мини фитнес, където съм всеки ден. Никога не съм пил или пушил. Храня се здравословно - много плодове, зеленчуци и натурални сокове. Наблягам и на протеините. Любим ми е телешкият стек. Обожавам българската и италианската кухня. Падам си и по домашно приготвените сладкиши. В заведение обикновено си поръчвам капучино.

Каква музика слушаш?

Харесвам чилаут, Ения, Енигма. Също и Бъста Раймс, Еминем и Андреа Бочели.

Интервюто е взето благодарение на агента на актьора за България и региона - Нина Гиргинова.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР