Колко е секси да си мръсен

Той е много, много секси... особено когато е покрит в мръсотия от главата до петите. Доказва го както последната класация на сп. People, така и проучване сред гей средите. За сведение и на двата пола обаче той е хетеросексуален, но все още сингъл. 47-годишният Майк Роу е бивш оперен певец с физика на Тарзан. От пет години е водещ на предаването с най-висок рейтинг по Discovery Channel – Dirty Jobs.

Деяна Ангелова 29 May 2009

водещият на предаването Dirty Jobs Майк Роу, ексклузивно за EVA

 

Той е много, много секси... особено когато е покрит в мръсотия от главата до петите. Доказва го както последната класация на сп. People, така и проучване сред гей средите. За сведение и на двата пола обаче той е хетеросексуален, но все още сингъл. 47-годишният Майк Роу е бивш оперен певец с физика на Тарзан. От пет години е водещ на предаването с най-висок рейтинг по Discovery Channel – Dirty Jobs. Всяка вечер ни показва колко е забавно да практикуваш едни от най-неприятните, мръсни, гнусни и миризливи професии на земята. Списание EVA е единствената българска медия, допусната до конферентен разговор по телефона с Майк Роу, в който участваха журналисти от Южна Африка, Средния Изток и Европа.

 

 

 

Майк, как стигна до извода, че мръсните професии са това, с което искаш да се занимаваш?
Преди пет години преговарях с Discovery Channel да ме наемат като кореспондент. Исках шест месеца в годината да обикалям света и да правя разни интересни неща – да изкача Еверест, да се гмурна до Титаник. Преди да сключим договора, ми поискаха три часа пробни снимки. Реших да използвам рубриката „Все някой трябва да го върши“, която бях измислил за предишното ми шоу по местна телевизия в Сан Франциско. Тогава бях представил 9-10 доста мръсни и неприятни професии. Заснехме ги в минисерии, наречени Dirty Jobs, аз изпълнявах ролята на работника. Нещата трябваше да приключат дотук. Това не трябваше да се превръща в хитово шоу, което да ме ангажира 300 дни в годината. Оказа се обаче, че хората искат да гледат точно това. И се озовах в центъра на мръсотията и, да ви кажа честно, нямам идея как да се измъкна.


Никога ли не си се питал: защо се занимавам с това, след като мога да водя някое чисто и лъскаво шоу, да общувам с измити хора?
Преди Dirty Jobs работих 15 години в телевизията като журналист на свободна практика. Вършех различни и най-вече чисти дейности. Само че никога не съм се забавлявал толкова, както с Dirty Jobs.

 

По-трудно ли е да контактуваш с жени, след като са видели в шоуто къде си бил и какво си правил?
Цял живот имах проблеми с жените, докато не започнах шоуто. Луд свят, за мен е пълна мистерия защо жените ме харесват. Защо се интересуват от мъже, които пълзят в канализацията?


Читателите на гей сайта gay.com те избраха за звездата, с която биха изневерили на партньора си. Как ще коментираш?
Дори не знаех, че тече подобно гласуване. Един приятел ми прати линк и каза: виж, сложили са те на 20-о място. Помислих си, че е доста интересно, защото в класацията имаше наистина големи звезди. След няколко дни вече бях в Топ 10, след това в Топ 5. Накрая се появи това огромно заглавие, в което се твърдеше, че са избрали мен. По същото време сп. People излезе с ежегодната класация на най-секси мъже и се оказа, че са ме включили. Явно сега и мъжете, и жените намират за секси отрудения мъж, който добива въглища в планината, поти се, мръсен е. Връщат се към автентичното. Може би в днешно време е секси да си мръсен.


Кое предпочиташ – опасна или миризлива работа?
В рамките на шоуто съм имал доста екстремни преживявания. Една акула ме захапа и ме завлече на дъното на океана, докато тествах костюм за гмуркане. За малко щях да падна от мост, свършвал ми е въздухът под водата. Но това не се запечатва толкова трайно в съзнанието, колкото професиите с неприятна миризма. Така че най-лошата работа е тази, която мирише лошо.


Защо досега не си бил политик – това би трябвало да е най-мръсната професия?
Може би някои професии са прекалено мръсни дори за мен.


Коя част от тялото си най-много се страхуваш да не нараниш?
Белите дробове. Снимали сме професии, свързани с дишането на много отрови. А аз трябва да свалям маската, за да говоря. Иначе два пъти съм си чупил пръстите на ръцете, три пъти на краката, имал съм пукнати ребра, шили са ме неведнъж, един път ми избиха зъб, чупих си носа...

 

 

 

Доста от професиите, които си показвал, бяха свързани с животни. Промени ли начина си на хранене след това?
След като работих в кланица, а после и във фабрика за топене на животински мазнини, ми трябваха около три седмици, докато отново започна да изпитвам удоволствие от хамбургера. Когато бях рибар в Берингово море, цял месец не можех и да помисля за суши.


Какъв е твоят Топ 5 на най-мръсните професии?
Със сигурност влизат биолозите, които изучават прилепите. Няма нищо по-ужасно от това да си заклещен в пещера, пълна с прилепи, които се изхождат и раждат върху теб. Фермата за отглеждане на личинки за стръв на рибарите – миризмата не може да се сравни с нищо друго. При кастрацията на агнетата – също. Що се отнася до физическо натоварване – носач на кактуси. Наскоро снимахме предаване в пустинята в Аризона, където един човек изкопаваше огромни кактуси и ги превозваше до градините на богати хора. Много тежка работа. 45 градуса е, а кактусите непрекъснато падат върху теб. Доста кървава история. И хората, които тестват подводни костюми – всеки път, когато караш акулата да те захапе, трябва да помислиш за смяна на професията.


Какви са хората, които работят мръсни професии?
Докато повечето хора намират професиите им за най-отвратителното нещо на света, те си ги обичат и се чувстват добре.  


Случвало ли се е операторите в екипа ти да се чувстват по-ужасно от теб,  докато снимате?
Преди няколко дни например бяхме в градче на границата с Канада. Трябваше да пълзим в тесни тунели под земята. Температурата беше минус 10 градуса. Ледът, върху който ходехме, се пропукваше, водата влизаше в ботушите ни. Трябваше да извървим около 300 метра – сигурно най-дългата разходка в живота ми. Тогава се обърнах и видях оператора, който освен че пълзеше, носеше и тежката камера на рамо. Въпреки минусовите температури бе целият в пот. За стотен път си казах, че неговата работа е по-тежка от моята.


Ако трябваше да се запишеш в някой от сайтовете за запознанства, как би описал себе си с едно изречение?
Готов да опита всичко... предварително поднася извиненията си.


Има ли мръсни професии, но добре платени?
По време на шоуто се запознах с доста хора толкова богати, колкото зрителите не могат да си представят. Един млекопроизводител в Кънектикът на име Мат Фрьонд си дал сметка, че ниските цени на млякото ще го принудят да затвори фермата. И му хрумнали няколко гениални идеи. Измислил съоръжение, което да превръща изпражненията им в електричество. Така си осигурил безплатно отопление за дома, започнал да захранва и съседите си. След това измислил уред, чрез който от тор правел саксии за цветя. Слагал петуниите в тях, заравял ги в земята и те започнали да растат като луди. Сега годишно продава милиони от тях. Този човек забогатя от изпражненията на кравите си и, повярвайте ми, в момента е много богат. Нищо, че гази в екскременти и е покрит с мръсотия.


Смяташ ли, че повечето хора гледат Dirty Jobs, защото им харесва да виждат как някой друг страда?
Поне в началото хората гледаха, за да се почувстват добре, че на някой друг му е зле, и защото са любопитни да видят как се вършат някои неща. 


Какъв процент от шоуто е импровизация и какъв – сценарий?
Сто процента е импровизация. Когато отиваме да заснемем една професия, не знаем какво ни очаква. Предварителната подготовка се изчерпва с няколко телефонни разговора. На място разбирам какво трябва да върша. Снимаме от изгрев до залез и рядко се е случвало да повторим кадър. Само ако има технически проблеми.


Коя от професиите би препоръчал на журналистите да пробват?
Поне веднъж в живота си хората трябва да опитат нещо неприятно и неудобно. Знам, че не ви се иска, защото днес се смята, че ключът към успеха е комфортът. Но ако не сте готови да излезете извън границите на удобното, няма да научите нищо от живота, храната няма да ви е толкова вкусна, бирата няма да е толкова студена, няма да имате истории за разказване, няма да сте приключенски настроени в леглото. Така че поне веднъж направете нещо, което е неприятно, мръсно, трудно и миризливо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР