Жените на 50 - новите съблазнителки

„Добре дошли в младостта на зрялата възраст!” Така започва Мариус Карол книгата си „Клубът на 50-годишните” (El Club de los 50, изд. La Esfera de los libros). В нея той разнищва значението на цифрата 50 в живота на една жена.

Ивайло Харалампиев 14 October 2008

„Добре дошли в младостта на зрялата възраст!” Така започва Мариус Карол книгата си „Клубът на 50-годишните” (El Club de los 50, изд. La Esfera de los libros). В нея той разнищва значението на цифрата 50 в живота на една жена. При това не само на привилегировани звезди като Шарън Стоун, Мадона и Изабела Роселини, но и на редовите модерни жени. 

 

Как определяте цифрата 50 в личния статус на една жена?

Това не е възраст за чудеса, а по-скоро за реализъм. Зрелостта дава спокойствие и мъдрост. Рано е да пишеш книга, късно е да родиш дете, но е точният момент да засадиш дърво. И все пак на жените не им е приятно постоянно да им припомнят, че са достатъчно възрастни, за да са баби, дори и това наистина да е така. Греъм Грийн твърдеше, че в себе си винаги сме на една и съща възраст. В „Сексът и градът” Саманта казва на Кари: „Вглеждаш се толкова в миналото, че трява да си сложиш огледала за обратно виждане.“ Днешната генерация на 50 отказва да остане само в миналото. Разбира се, животът не започва тогава, но това може да е един много сладък период. Според проучванията най-лошият момент в живота е около 40-те, а след 50-те нивото на задоволство скача, защото оттам нататък нещата са някак по-ясни – имаш по-малко време, но вече не се луташ като на млади години, познаваш се по-добре. Опитът те е направил по-мъдър.

 

Кои са елементите на пълноценния и позитивен живот за една жена след  50?

Социолозите са единодушни, че най-добрият индикатор за благосъстояние в зрялата възраст е нивото на интеграция в обществото. Стимулиращата работа подпомага организма, докато рутината го състарява. Качеството на междуличностните отношения също е много важно, независимо дали става въпрос за роднини, приятели, сърдечни връзки. Колкото по-активна е една възрастна жена, толкова повече забавя хода на времето. Жана Моро веднъж сподели, че изглеждаш по-млада, ако не се притесняваш особено дали е така. Наслаждавай се на живота, без да се вманиачаваш особено по биологичния часовник. Жените в тази „младост на зрелостта” са решени да измислят живота си отново, да експериментират, да се разбунтуват срещу рутината и дори да си поставят нови цели. Доскоро само мъжете на 50 минаваха за преуспели и нерядко на тази възраст сменяха съпругата, която им е помогнала да се изкачат нагоре, с много по-млада жена, символ на социалния им триумф.

 

По същия начин ли постъпват и успелите жени?

Жените на 50, които имат успех в бизнеса, политиката, киното, също искат по-млади мъже до себе си. Те пък са привлечени от същото, от което и младите жени в обратния вариант – социалния триумф и атрактивността на опита. Успехът еротизира и мъжете, и жените. Писателката Пол Констант настоява, че днес жените си връщат еротичната сила благодарение на властта, която имат в обществото. Но за жените, които нямат особени успехи, ситуацията продължава да е доста сложна. „Всяка жена на 50 поне веднъж е уловила намека, че вече не става за секс”, коментира писателката. Но дискриминацията се дължи в повечето случаи не на пола, а на социалната роля. И в Холивуд нещата се променят. Сюзън Сарандън е омъжена за Тим Робинс, който е с 15 г. по-млад от нея. 17 г. делят Деми Мур и Аштън Къчър. Антонио Бандерас е пет години по-млад от Мелъни Грифит. Джина Дейвис е с 16 г. по-възрастна от партньора си.

 

Доколко влияе рекламата?

Един от най-известните случаи е пенсионирането на Изабела Роселини след 20 г. в „Ланком“. Тя заяви на козметичния гигант, че категорично отказва да се оперира, за да коригира бръчките си. При това с особено остроумния коментар, че би била далеч по-притеснена, ако й се беше сбръчкала интелигентността. Но ето че Лорън Хътън на 62 г. стана корица на „Вог“. Джейн Фонда на 68 е лице на „Лореал“, макар да признава,  че мъжете и жените не се мерят с еднакви мерки, когато стане въпрос за възраст. Пред вратата сме на една революция не само на навици, но и на концепции и идеи, тъй като с напредването на средната продължителност на живота на сцената се появява нова консуматорка, която държи да се вижда отразена по съвсем различен начин в медиите.  50-годишните харчат все повече и фирмите вече не могат да ги пренебрегват.

 

 

Т.е. през последните години има някаква положителна промяна.

Така е, доста умели маркетингови спецове върнаха на първа линия възрастни жени, които само допреди няколко години като че ли завинаги бяха изпуснали влака на рекламния бизнес. Какво да кажем за Шарън Стоун, която рекламира Capture на Dior, или Изабела Роселини като лице на винтидж линията на Samsonite. Също Селин Дион и Ким Бейсингър. Все едно ни подсказват, че времето е съюзник на пътешественика. Тези жени не само не са „прозрачни” или дори „невидими”, а светят със собствена светлина. Джери Хол нямаше никакъв проблем да се съблече гола на театралната сцена в Лондон. Тя дори твърди, че сексът на 50 е още по-добър. Европа много повече цени по-възрастните звезди като Катрин Деньов, София Лорен, Жана Моро, които продължават да работят. За разлика от американците, които смятат, че актриси от ранга на Мишел Пфайфър, Катлин Търнър или Ким Бейсингър имат срок на годност.

 

С какво 50-годишните днес са по-различни от предишната генерация на тази възраст?

Хората, родени в средата на 20-и в., са първото поколение в историята, живяло в ерата на консуматорството от сравнително ранна възраст. Те  представляват най-богатият сегмент на всички времена. Чувстват се млади по дух, поддържат се, обичат да пътуват, интересуват се от мода, финанси, компютри, джиесеми, козметика и коли. Помнят родителите си на тази възраст и не искат да остаряват преждевременно. В Щатите расте броят на възрастните служители, които вече са желани. Цени се техният опит, здрав разум и прагматичност. Проучване на „Бритиш телеком“ показва, че жените след 50 са по-добри шефки от мъжете. Доверяват се повече на служителите си и са по-гъвкави в организацията на работата. А и служителите предпочитат жени шефки, любопитното е, че един от признаците е, че се обличат по-добре от мъжете.

 

Как ви се струва вечната борба за мерките, която заразява и по-възрастните?

Фразата на Коко Шанел, че една жена никога не е достатъчно слаба за модата, би трябвало да бъде заличена от биографиите й. Крайно време е модните марки да разберат, че не всички хора могат да бъдат като Калиста Флокхарт и Ейдриен Броуди. Диктатурата на малките мерки не само им носи загуби на продажби, но и на доверие.

 

Какво мислите за ролята на пластичната хирургия?

Разбира се, че пластичната хирургия навлиза с огромна сила в модерния живот. Но въпреки всичко истината е една - няма крем или козметична процедура, която да се равнява по сила с позитивното отношение към живота. С което не отричам, че трябва да се поддържат кожата и тялото. Все повече възрастни жени се записват на фитнес, за да са в по-добра форма.

 

Смятате, че дори и сексапилът на по-възрастните жени може да действа безотказно.

Шарън Стоун доказва, че една жена на 50 може да бъде дори секссимвол, нещо немислимо в близкото минало. С времето тя дори е станала още по-интересна. В скорошна класация на мъжкото списание „Ескуайър“ на най-желаните жени в топ 4 влязоха три над 40: Шарън Стоун, Рене Русо и Гонг Ли. Жаклин Бисе, кръстница на Анджелина Жоли и с 30 г. по-възрастна от нея, твърди, че никога не се е оперирала и въпреки това има повече успех с мъжете от кръщелницата си, когато двете излизат заедно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР