Юбер де Живанши, висшата мода като съдба

През 2017 г. легендарният френски дизайнер навършва 90 години. Документален филм за него ще гледаме на София Филм Фест

Ирина Иванова 11 March 2017

21-ият София Филм Фест ще отдаде чест на живота и творчеството на маестрото Юбер де Живанши с документалния филм „Юбер де Живанши, висшата мода като съдба”* на реж. Ерик Пелерин.

Юбер де Живанши е само на 25 години, когато открива своята модна къща. Учил е занаят при Елза Скиапарели, а неговият идол в модата е Кристобал Баленсиага. Незабравимата муза на Живанши завинаги си остава актрисата Одри Хепбърн, с която са неразделни в продължение на 39 години, след като за първи път работят заедно във филма „Сабрина” през 1954 г, а роклята на Хепбърн, създадена от Живанши, от началните кадри на „Закуска в Тифани” (1961) е истинска икона. Модата и киното рядко са били толкова неразривно свързани както в дуета Живанши - Хепбърн.

В документалния филм самият дизайнер нарушава мълчанието, което неотклонно спазва след оттеглянето си от света на модата през 1995 г. и разказва за живота и професионалния си път, както и за невероятните личности, които е срещал по време на дългата си кариера – Одри Хепбърн, разбира се, но също така и Джаки Кенеди, Марлене Дитрих, Лорен Бакол, Елизабет Тейлър и много други.

*Документалният филм „Юбер де Живанши, висшата мода като съдба” можете да гледате на 12.03 (неделя) от 19 ч. в ДНК, на 22.03 (сряда) от 20:30 ч. в кино Люмиер Лидл и на 23.03 (четвъртък) от 19 ч. във Френски институт – кино „Славейков”.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР