Само да не припаднеш, моето момиче

Репликата е от филма „Пеещите обувки“ на режисьора Радослав Спасов, вдъхновен от любовната история на Леа Иванова и Еди Казасян.

Адриана Попова 30 October 2016

Снимка: Константин Величков, Юлиян Донов

Темпераментната актриса от Младежкия театър Рая Пеева, изиграла певицата в най-бурния й период, е на прага на припадък, когато получава ролята след кастинг, продължил една година.

Ако намерите в ютюб силно пародийния „клип“ на песента „Тръгвам си без шум“ от 1971 г., ще видите една закръглена Леа Иванова с бухнала прическа, удивително приличаща на перука, тежки обици, тежък грим и красива пъстра рокля, наподобяваща кафтан, която през цялото време с усмивка на уста блъска и тряска – куфари, гардероби, шкафове, – напускайки младия си зализан любовник, излегнат вяло върху застлано с губер легло. Леа вече е произнесла финалното „тръгвам си без шум“ и е излязла от кадър, когато се чува силен трясък и човек си представя как затръшва с все сила вратата зад гърба си.

Леа Иванова
Във всичките й запазени клипове от времето преди тежкият инсулт да парализира цялата й лява страна, тя е като лъвица в клетка, кадърът е тесен за бликащата от нея енергия, тя се движи, ръкомаха, поклаща се в ритъма на любимия й суинг и винаги е с дяволитата си усмивка, която сякаш пита: забавлявате ли се, защото аз – да. Леа е фантастична артистка, темпераментна, чувствена, ритмична, запомняща се с уникалния си тембър, не се сещам за друга такава на българската попсцена – а ето, от смъртта й през 1986 г. са изминали вече 30 години. И затова толкова ни се иска да се е получил трибютът на режисьора Радослав Спасов към нея – филмът „Пеещите обувки“. Световната му премиера беше на Московския кинофестивал през юни, където беше отличен със специалната награда на журито „Сребърен Георгий“. Българската публика ще го види на Киномания в София и по салоните.

Сценаристи са режисьорът Радослав Спасов и писателят Георги Данаилов. Ролите, вдъхновени от Леа и любовта на живота й – Еди Казасян, се изпълняват от няколко актьори – в образа на Лиа, както е наречена певицата във филма, влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски, а в образа на Еди – Едвард се въплъщават Юлиян Петров, Борислав Чучков и малкият Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Алек Алексиев, Стефан А. Щерев. Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов.

И Рая Пеева като героинята й в „Пеещите обувки“ е топче живак, постоянно се върти на стола си, гримасничи, търси огънче от съседните маси в кафенето, където сме седнали, смее се, после очите й се насълзяват, защото е станало дума за някоя от драмите на Леа... Рая е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков, който не насърчавал студентите си да снимат много, за да не изтъркат лицата си. Затова тя е отказвала участие в сериали... досега. Първата й филмова роля е в гангстерската комедия „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ на режисьора Георги Костов, там играе Блондинката, дъщеря на полицай, която се влюбва в неподходящо момче и не слуша родителите си. Рая също е имала период на непослушание и сега съжалява, че в „младите си години“ понякога се е държала лошо с родителите си. И двамата са артистични хора – майка й Красимира Демирева е актриса, а бащата Пейо Пеев е барабанист и основател на групите „Импулс“ и „Спринт“. През 2012 г. Рая получава Икар за ролята си в пиесата „Отблизо“, която познаваме и във филмовия й вариант с участието на Джулия Робъртс, Джуд Лоу, Натали Портман и Клайв Оуен. И ето я сега – Рая между Леа и Лиа.

Какъв беше твоят път към Леа?

Знам за нея от много време, на баща ми половината му колеги и приятели са работили с нея. За филма стана така – един ден ми се обадиха от „Дрийм тийм“ за кастинг за български филм. На кастинга разбрах, че става дума за Лиа Иванова и Едвард Казасян. Имената са променени, защото във филма има художествена измислица и за да не се засегне някой от живите роднини на Еди Казасян. Аз не знаех, че ще бъда Лиа. Всеки месец ходех на кастинг, това продължи година. Месец преди началото на снимките ми се обадиха и ми казаха, че ще играя Лиа Иванова. За да се подготвя за ролята, взех книгата на Еди Казасян със спомените на всичките им приятели. И сутрин с кафето – имам си такъв ритуал, четях и си поплаквах. Защото историята е драматична и е много силно написана.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР