Лимонов мус с ягоди

Лек като облак, свеж като утрин или просто яйчен мус

Мануела Панайотова 31 May 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Лек като облак, свеж като утрин или просто яйчен мус. Вкусът му е резлив и звънък заради лимона, а маринованите ягоди го превръщат в красив, ароматен и неустоим летен десерт.

Използвах 6 яйца, 100 г захар, щипка сол, 2 лимона, 200 г течна сметана, ванилия.

За ягодите - 300 г ягоди, нарязани на ситно, захар на вкус, 2 с. лъжици ликьор.

Как го направих: В малка тенджера разбих 3 цели яйца, 3 жълтъка, 3/4 чаша захар, сол, сок и кората на лимоните. Готвих на среден огън като бърках постоянно, докато се сгъсти. Претрих през цедка, покрих с фолио и оставих в хладилник. Може да се направи ден или два предварително.

Разбих белтъците с останалата захар, до твърди върхове. Добавих ги на части към лимоновия крем. Разбих сметаната с ванилия и също добавих внимателно.

Приготвих ягодите няколко часа преди поднасянето, за да пуснат сок - нарязах ги и подправих със захар и ликьор. Охладих добре и поднесох с кокосови стърготини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР