Три мита за лошите навици

Разбиха три мита - не само, че не вредят, но даже са полезни

Елка Влаховска 27 August 2014

SMS-и до безкрай

Последни проучвания на Stanford University, САЩ, потвърждават, че редовното писане на SMS-и на приятелите помага за снижаване на риска от преумора или депресия. Причината: активните социални контакти и редовното получаване на обратна връзка увеличава производството на хормоните-антидепресанти серотонин и допамин. Клинични изследвания показват пък, че редовното писане на текстови съобщения помага и за безболезненото преодоляване на сериозни здравословни проблеми. Да се чувстваш свързан с хората стимулира мозъка да произвежда повече окситоцин. Той от своя страна те прави по-решителен да направиш здравословни промени в начина си на живот.  

Кафе вместо вода

Водата лекува всичко, а кафето е самото зло? Не, според изследвания на Nashville’s Vanderbilt University, САЩ, кофеинът помага за регулиране на нивата на кръвната захар и снижава до 50% риска от диабет. А какво да кажем за грозния слух, че кафето дехидратира? Учените твърдят, че поглъщаш точно толкова количество вода от чаша кафе, колкото и от чаша чиста вода. Така че не отдръпвай бутилката вода от бюрото, но и не чувствай угризения за кафе паузата в 5 следобед.  

Парти след полунощ

Да се забавляваш с приятели след полунощ намалява наполовина риска от хронично безсъние, твърдят учени от Stanford University, САЩ. Те обосновават тезата, че тревожността е първопричина за нарушения сън и че хората, които няколко пъти в месеца осъмват с майтапи по купони с приятели, се отървават от този проблем. Не е нужно да тичаш като Пепеляшка у дома преди полунощ, само защото на другия ден те чака работа в офиса. Последните  проучвания на Stanford сочат, че възстановяващият сън е в часовете между 2 и 6.30.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР