Мария Шерифович: Мечтая за дует с Роби Уйлямс

Тази година на 52-рото издание на „Евровизия" в Хелзинки 23-годишната сръбкиня спечели първо място с песента си "Молитва".

Цветана Калинина 15 October 2007

Мария е родена на 14. 11. 1984 г. в гр. Крагуевац (Сърбия). Баща й е бил барабанист, майка й е известна народна певица. Мария е завършила музикално училище, в момента следва мениджмънт. Когато е на 12 години, излиза за първи път на сцена с песента на Уитни Хюстън „ I will always love you". Първия си соло албум „Най, най-добра" записва през 2003 г. Две години по-късно издава втория, наречен „ Без любов". Според музикалните критици тя е един от най-добрите женски вокали в Сърбия. В живота, както признава, скромността не й е присъща. Винаги е сигурна в себе си и не се задоволява с малко. Вярва в хороскопите и смята, че като типичен Скорпион търси съвършенството и държи на думата си. Допреди пет години е живяла при родителите си в родния си град. Когато те се развеждат, се мести в Белград. От този момент започва професионалната й кариера. Освен пеенето, сръбските медии редовно обсъждат характерния й мъжки стил на обличане и поведение, както и сексуалната й ориентация. След "Евровизия" дори сдържаната в квалификациите Би Би Си освен че оцени по достойнство изпълнението й, го нарече "лесбийски порно филм в забавен кадър". Запитана от шведски журналист в нощта на победата какво мисли за хомосексуалистите в Европа, Шерифович отсича: „Всеки има право да се самоопредели."

Скандалната Мария Шерифович пред EVA в първо интервю за българска медия.

Мария, къде прекара лятната си ваканция?

Успях да отделя за себе си само седем дни и почивах в Испания. През останалото време имах професионални ангажименти. Направих голямо европейско турне, където се убедих колко много фенове имам извън Сърбия. В момента се подготвям за концерт в Гърция. След това влизам в студио и продължавам да работя върху новия си албум, който вече съм започнала.

Когато не си на турне и нямаш служебни ангажименти, какво обичаш да правиш?

Да спя и да си стоя вкъщи. Почти не ми остава време да чета или пък да ходя на фитнес. Моят фитнес са непрекъснатите пътувания и бързането за самолета.

Обичаш ли да пазаруваш?

Кой не обича?! Много обичам да си купувам мобилни телефони. Често ги сменям и, разбира се, постоянно ги подарявам. Що се отнася до дрехите, купувам на Аrmani и Dolce & Gabbana. Обикновено когато съм на турнета.

Спомняш ли си кога се влюби за първи път?

Когато бях ученичка. Имаше едно момче, което доста ми допадаше... На този етап нямам емоционална връзка. Докато се подготвях за „Евровизия", поставих работата пред любовта. Но мисля, че скоро тя ще се появи.

Смяташ ли да промениш сценичния си стайлинг?

Не съм мислила по въпроса. В момента съм доволна от визията си.

Какво не можеш да си позволиш заради популярността си?

Като всеки човек искам спокойствие, но ми липсва. Почувствах го дори когато бях на почивка в Испания. Сядам да пия кафе, искам сметката и сервитьорът ми казва, че заведението черпи. И там не можах да остана анонимна.

За какво мечтае Мария?

Като малка бях във Виена на концерт на Уитни Хюстън и си спомням как плаках от възбуда и щастие. Тогава си пожелах някога да стана певица и да умея по същия начин да предавам емоциите си на феновете. Мисля, че тази моя мечта се сбъдна! Сега желанието ми е да се срещна на кафе с Роби Уйлямс и да го убедя да направим дует. Ако не се съгласи, ще ми остане поне срещата с него.

Каква музика обичаш да слушаш?

Ар енд би и хип-хоп.

Коя е най-голямата клюка, която те е обидила?

Не им обръщам внимание.

Какво може да те извади от равновесие?

Когато ме събудят без причина.

Какво е усещането да бъдеш пръв в едно толкова голямо европейско шоу като "Евровизия" ?

„Евровизия" ми даде шанс да покажа какво мога. Щастлива съм, че съм на върха на Европа! Усещането е феноменално! Звучи като клише, но наистина не може да се опише с думи. Мисля, че представих родината си по достоен начин.

Чувстваш ли се като герой? Все пак твоя е заслугата през 2008 г. „Евровизия" да се проведе в Белград.

Герой звучи доста претенциозно. Горда съм от това, което съм направила. Но заслугата не е само моя, а и на малкия екип от продуцентска къща „Беотон", който отлично свърши задълженията си. И още на автора на текста на песента Саша Милошевич-Маре и на автора на аранжимента Владимир Грайч.

Как реагираха родителите ти, когато разбраха за победата ти?

Изключително се гордеят с мен. Майка ми и мениджърът ми Саша Миркович бяха заложили за моята победа 10 000 евро при букмейкърите в Белград и спечелиха 56 000.

Дълго ли се моли да спечели „Молитва"?

Наистина се молих за „Молитва". Вярвах с цялото си сърце, че песента ще стигне до хората. Не сгреших! Когато се класирах за финала, вече бях сигурна, че ще победя. Работих за това повече от две години.

Какво мислиш за българските участници Елица и Стоян и за тяхната песен „Вода"?

Елица и Стоян ми бяха много симпатични. Изпълнението им беше впечатляващо и оригинално, с национални елементи и затова не ме изненада, че се класираха в първата десетка. Бях ги поканила на моя концерт през юни в Белград като специални гости. Явно са били заети и не успяха да дойдат.

Смяташ ли да се явиш отново на „Евровизия"?

Разбира се, защо не!? Но не като изпълнител. С моя мениджър обявихме конкурс за непрофесионален певец, на когото искаме да предадем опита си, и се надявам да стигне до конкурса.

Планираш ли да пееш пред българска публика?

Разбира се.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР