Венета Райкова

Малко телевизионни водещи толкова пасват на заглавието на предаването, което правят, колкото Венета Райкова. Неспокойна, агресивно любопитна, забавяща темпото, когато гостът изпадне в откровение, но без да спира да дебне, тя изглежда като този, който отива на гости с прекрасно увит букет, а когато надникнеш в опаковката, букетът е от тръни.

Лилия Илиева 06 June 2007

Наричана още жегата зад ъгъла...

Малко телевизионни водещи толкова пасват на заглавието на предаването, което правят, колкото Венета Райкова. Неспокойна, агресивно любопитна, забавяща темпото, когато гостът изпадне в откровение, но без да спира да дебне, тя изглежда като този, който отива на гости с прекрасно увит букет, а когато надникнеш в опаковката, букетът е от тръни. Венета е споделяла и друг път, че концепцията за предаването й е писана от режисьора Николай Русакиев специално за нея. И факт е, че много й отива. Блондинката се държи и в живота като „Жегата зад ъгъла". Голям шум се вдигна около участието й във VIP Brother. Мнозина го коментираха като скандално. Как й се отрази то? Дали промени самочувствието й, семейните взаимоотношения, работния й ритъм? Не се ли почувства използвана, че влезе в риалити-шоуто с ролята на задаващия въпроси и беше изгонена заради това? „Не желая да говоря за VIP Brother, нито за личния си живот!", отсича тя. С течение на разговора обаче склонява, но започваме по нейните правила. Честно казано, аз я уважавам като професионалист.

Не ти ли убива понякога ролята „Горещо"?
В продължение на трите години, в които го правя, не съм почувствала негативи. Първо, предаването е създавано с мисълта за мен. В момента, в който концепцията беше одобрена, цялата ми ръка изтръпна. Толкова силно го усетих. Когато чувстваш нещо с душата си, цялото ти съзнание реагира. Никой не вярваше в мен. Много хора съветваха продуцента Боян Петков да не залага на Венета Райкова. А след успеха още толкова се сетиха как предричали, че ще стана голяма водеща.


За теб е важно да си първа в работата, нали?
Не знам защо хората са останали с такова впечатление. Има разлика между това да бъдеш амбициозен и да бъдеш отговорен. След като съм видяла в лицето на продуцентите си приятели и хора, на които мога да разчитам, не мога да си позволя да бъда безотговорна. Майка ми ме е научила на желязна дисциплина. Когато поема някакъв ангажимент, го изпълнявам на всяка цена, дори да ми коства лишения от лично време за почивка или друго. Трудно общувам с хора, които не са дисциплинирани. Ще ти дам пример - Тихомир. Миналата събота имахме уговорка да свършим една работа. Той знае от няколко дни, но отива на мач и се връща в осем и нещо. Скъсах си нервите, защото се изложихме пред хората. Чакаха ни три часа. Мъжът ми обаче е в настроение да си гледа мач и не се притеснява, че някой ще го чака.


Какво значение имат парите за теб?
Работя, изкарвам ги сама и правя разчет какво точно ще си купя с тях... Няма кой да ме издържа, да ме глези, да ми купи кола или апартамент. От друга страна, нямам толкова много, че да трупам.


А искаш ли да имаш?
Ами като гледам тези, които имат много, не ми изглеждат щастливи.


Ти щастлива ли си?
В момента доста се притеснявам за конкурса, който организирам за Мини Мис. За първи път се прави от толкова години и не знам как ще се получи. Но аз съм такъв човек, вълнувам се за всяко предаване - как ще се случи разговорът, как ще го възприемат зрителите.


Как върви подготовката за конкурса?
На 4 и 5 май имахме кастинги. Избрахме от явилите се 30 момичета. Сега ги събираме в един хотел, където ще минат на обучение за сценично поведение, походка, поведение пред камера. Майсторските класове ще се водят от Алфредо, който ще бъде и главен хореограф на Мини Мис България, и от Миглена Ангелова, много провокативен журналист според мен. Тя знае как да научи тези момичета да се държат пред камера, да отговарят на журналистически въпроси. Обученията ще бъдат заснети на покрива на хотел „Експо" и ще ги излъчим на 9 юни.


Конкурсът ще протече на Албена.
Ще бъде част от медийния фестивал „Златната антена" под мотото „Вярвайте в чудеса". Такъв е насловът и на самия фестивал. Без да знаем, се получи съвпадение или по-скоро синхрон.


Какви желания ще сбъднете на победителката?
Дори спечелването на конкурса не е малко, защото на мен то ми е дало надеждата, че победите са възможни и за обикновените хора и не са запазени само за привилегированите. (Венета е печелила този приз през 1992 г. - б.а.) За всичко в кариерата ми след това се трудих сама. А ако победителката в Мини Мис има намерение да прави нещо, свързано с телевизия, ние можем да й помогнем, доколкото позволяват качествата й.


Какво в живота ти не би искала да е телевизия?
Любовта с мъжа ми. Не искам да разбера, както са казали не на шега неговите съквартирантки от Биг Брадър, че като му изтече петгодишният договор със СИА, ще се разведем, защото бракът ни бил част от неговия договор. Да се надяваме, че няма да се окаже, че е добър актьор.


Притесняваш ли се, че евентуална бременност би могла да попречи на работата ти?
Не. Благодаря на Господ, че случих на такива добри продуценти. Те са ми казали, че в момента, в който реша, че искам да ми се случи такова нещо, изобщо да нямам притеснения. Предаванията ще бъдат заснети предварително. А и нямам страх, че ще остана без работа. Ако пък се случи, значи така е било писано. Не мога да рискувам да остана без дете заради професията. Тя не ми е по-важна от това да стана майка.


Защо не ти се е случило до момента?
Защото моят мъж се изживява като някакъв ранен пубертет. Знае, че се справям с всичко сама, и така му изнася. Много е безотговорен. Казвала съм му го около двеста пъти и го чакам да порасне. Не мога да се ангажирам да отглеждам още едно дете, защото засега не е човек, на когото мога да разчитам. Още не е готов да стане баща.


Мислиш ли, че живеем в общество на разменени роли?
За да успеем, жените трябва да сме агресивни. А много мъже се отказват от ролята на силния и така пробиват? Не ми се говори на тая тема, няма да бъда разбрана правилно... Да го кажем така - в моя живот винаги съм се борила да живея честно, да работя и да печеля пари с труда си. Скоро станах на 33 г., но не съм имала възможност с парите от заплатата си да си купя апартамент или да живея по-нормално. Преди няколко дена успях да го направя с парите, които получих от „Сделка или не" и от участието си във VIP Brother. Предстои ми да тегля заем, за да го обзаведа. Не мисля, че е лошо, когато жената купи жилище и се грижи за него. Не знам за другите. В моя живот всичко е борба.


Как преценяваш това, че продуцентите ти те накараха да водиш „Горещо" от Къщата?
Не са моите продуценти, а шефовете на Нова телевизия, но не съжалявам, че приех. Даже ако ме поканят догодина, пак ще вляза. Не мисля, че се е случило кой знае какво в това предаване. И че е бил обиден друг освен Катето и Деси Слава, когато им зададох въпроса дали изневеряват на мъжете си. Не виждам защо, ако са честни пред себе си и пред зрителите, трябваше да изпадат в истерия. И защо, ако съм им създала проблем, не са дошли да говорят с мен лично, а са ревали пред камерите. Явно просто бяха заели позата на хората, които искат да спечелят, и затова се правеха на жертви. И явно в България е в сила това, че наказват за думите, а не за делата. Наказаха мен за въпросите ми, а не самите жени за деянието им.


Имаше слухове за спиране на „Горещо"...
При излизането ми от Къщата Силва Зурлева беше първият човек, който ми се обади да ме поздрави за участието ми. Поканиха ме на кафе в Нова телевизия заедно с Павел Станчев и програмния директор Ева Кирилова. Първото, което ми каза Павел Станчев, беше: „Гордеем се с теб. Ти си един от най-големите професионалисти в България."


Когато тримата шефове на Нова телевизия те поканят на кафе и ти кажат такова нещо, мисля, че въобще не може да се говори за негативизъм. Освен това ми беше приятно, когато ми звънна Кеворк Кеворкян по повод на статия срещу мен в един всекидневник и ми каза: „Не обръщай внимание на колегите, които те плюят. Правят го, защото ти завиждат за рейтинга. Ще им трябва време да разберат какво постигна с това участие." Той за мен е едно от най-големите имена в българската журналистика. Даже се разбрахме да се видим. Но пък на мен ми е неудобно, когато такива големи имена ми се обадят... Както каза Миглена Ангелова: „Много ми е смешно как нито един колега от друга телевизия не те критикува, а само твоите колежки от Нова телевизия." Което е факт. А моят мъж изкоментира: „Искам тези, които сега те нападат, да бъдат в следващия сезон на VIP Brother със семействата си. Ти си имала топки да го направиш. На тях дали ще им стиска?!!" Ами няма, защото две от тях са сами от две години, лъжат, че още живеят с мъжете си, а тръгнали да коментират моя брак. Не че е идеален, но не се притеснявам да го покажа пред зрителите.


Как се справяш с отрицателните отзиви?
Когато излязох от Къщата, ми казаха, че има доста негативни отношения към мен, но каква беше приятната ми изненада, че до ден-днешен нито един човек не дойде да ми каже лоша дума. Напротив. Идват хора да ми искат автограф, поздравяват ме, стискат ми ръката. Непознати ми казват, че аз съм била техният фаворит, че много съжаляват, че съм излязла толкова рано и не съм успяла.


Не се ли притесняваш от коментарите по Интернет форумите?

Не мога да чета анонимни излияния. Ако сега тук излезе някой и ми каже: „Ти постъпи неправилно!", бих го изслушала и бих го разбрала.


Участието ти във VIP Brother промени ли семейните ви отношения?
Напротив! Тихомир е доволен, а в крайна сметка в момента той е моето семейство!


Имате ли идеи къде ще прекарате лятото?
Засега нямаме. Забелязала съм, че като правим планове, се получава така, че или трябва да свършва някаква работа, или нещо се променя. Като дойде ваканцията, тогава ще мислим.


... Преди да се разделим пред кафенето, където разговаряхме, млада двойка - момче и момиче, поискаха автограф от Венета и я поздравиха. „Мислех, че си правиш пиар!", бях откровена. А тя отговори в неин стил: „Видя ли?!"

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР