бях, меко казано, грозна

...твърди водещата на предаването “Стил” по Канал 1 на БНТ, известна и от предшестващото го “Звезди в ефира”.

Ваня Шекерова 22 March 1999

Снимка: Васил Къркеланов

Водещата на предаването “Стил” по Канал 1 на БНТ, известна и от предшестващото го “Звезди в ефира”, е родена в Шумен преди 34 години, зодия Рак. Завършила е математическа гимназия, след това ВИАС - специалност строително инженерство.
След второ място в конкурса “Мис Българка” през 1990 се явила на конкурс в италианската телевизия и две години работила в шоу-програма на RAI 2. Опитът й отворил вратите на БНТ, където започва работа през 1993 г. Тази година напусна държавната телевизия, защото според новите правила няма право на щат като външен продуцент.
Юлияна е тренирала художествена гимнастика в родния си град, но тежка травма я принуждава да скъса завинаги със спорта. Остава й обаче навикът да се движи, да танцува, да поддържа тялото си в добра форма.
Няколко месеца преди да замине в Италия, сключва брак с шефа на “Секюрити холдинг”, с когото са гаджета от студентски години. След като се завръща, му ражда син Йоан-Дако.
Живеят в малък мансарден апартамент в “Лозенец”, който отдавна вече не е по мярка на тричленното семейство.
7.30 Досадният звън на будилника известява, че всички трябва да се размърдат. Юлияна става, за да приготви малкия за детска градина. Един час вихрушка - кой се мие, кой се бръсне, кой ще закусва, какво да облечем…

8.30 Мъжете тръгват. Настъпва най-блаженото време, нужно на всяка жена - за себе си. Юлияна си прави чаша билков чай с мед - единственото, което си позволява сутрин. Билковата отвара според нея е най-здравословната напитка, която човек може да приеме на гладно.

8.50 Душ и докато се суши и облича, си пуска касетка с английски текст. Юлияна упорито учи езика, който й трябва при пътуванията. Знае добре италиански, поддържа го с четене на италианска литература в оригинал.

10.00 Всеки ден - по час и половина фитнес, последван от сауна или масаж. По време на бременността Юлияна напълняла с около 40 килограма. След раждането трябвало бързо да влезе в добра форма. Опитала какво ли не, но постигнала най-добър резултат с една индивидуална програма за фитнес.

Оттогава й останал и навикът за разделно хранене. При ръст 173 см поддържа тегло 56 кг. “Спортът ми помага да преодолея комплексите си, дава ми самочувствие, психическа стабилност и спокойствие.”

Юлияна смята, че жената може да не е красива, но задължително трябва да е стегната и ефектна. Като ученичка не само тя, а и съучениците й не я харесвали - била висока и слаба. Нямала никакви обожатели, самочувствието й страдало. Първата си любов преживяла като студентка със свой съгражданин.

Скоро на една годишнина от завършването на гимназия нейни съвипускници със завист констатирали: ”Е как можа от, меко казано грозна, така да се промениш!” Припомнили си със смях опитите й да пуши, скрита зад физкултурния салон. “Цигарите не са за мен. Пък и когато всички пушат, защо трябва да приличам на тях?”

Два пъти в седмицата вместо на фитнес Юлияна ходи при своята козметичка в салона на Визаж. Оставила е изцяло на нея грижата за кожата си. По неин съвет и от опит се доверява на кремовете на Виши, на някои от козметичните продукти на Есте Лаудер. Декоративната й палитра е конгломерат от Ив Сен Лоран, Рок, понякога Ревлон.

12.00 Всички от екипа на предаването “Стил” се събират в офиса. Уточняват се ангажиментите и подробностите около предстоящото излъчване. “Стил” налага на Юлияна нови изисквания.
“Не можеш да говориш за стил и самият ти да демонстрираш безстилие. “Фасадата” ми е свързана с работата - избирам прецизно облеклото си, подготвям старателно лицето си.“
Истинска школа за нея била работата в италианската телевизия. Там школувала своята организираност. “Станах такава, когато съвсем сама дойдох в София и трябваше да разчитам само на себе си. Убедих се, че когато нещо трябва да бъде направено, винаги може да се намери време”. Юлияна отбелязва, че телевизионните журналисти в Италия изглеждат безупречно - доставя ти удоволствие да ги гледаш, внушават доверие.

И досега Юлияна е запазила вкус към италианските дизайнери - харесва Армани, носи ефектните дрехи на Роберто Кавали, които подчертават фигурата й и отлично изтъкват натюрела й на жена-пума. Никога не допуска небрежност във външния си вид - облича се спортно само когато е в отпуск или през почивните дни.

15.00 Много често екипът на “Стил” обядва в “Къщата”. Юлияна избира някаква “заешка” салата - любимата й е от настъргани моркови и целина или моркови и зеле. Предпочита постни ястия. Твърди, че много обича хляб, но не си позволява да се натъпче с няколко филии.

16.30 С бялото си BMW чака сина си пред градината. Вече си е уговорила някаква среща с приятели, на която отиват заедно с малкия. Когато може, посвещава времето си на него, но благославя свекърва си, на която може винаги да разчита. Смята, че й се удава ролята на майка, но не може да се справи с функциите на домакиня.

“Излишно геройство е да се опитваш да се справиш с всичко сама”, мисли Юлияна и не вярва на жените, които твърдят, че успешно съчетават професионалната реализация със слугинските задължения. За нея кариерата е важна, парите също: “Който казва, че не обича парите, не е искрен. Без да превръщам печеленето им в самоцел, аз разчитам на тях. Дават ми самочувствие, предпазват ме от компромиси…”

18.00 Двамата с Йоан-Дако минават през видеотеката и си избират по един филм. Юлияна рядко успява да изгледа своята касета. За сметка на това е гледала повечето от детските анимационни филми по над десет пъти.

20.00 По това време обикновено Юлияна излиза. Светските събития, които снима за предаването си, започват в по-късните часове. Самата тя вече се чувства отегчена от подобни сбирки и ако трябва да избира между парти и концерт, избира второто. Но където и да отиде, винаги изглежда блестящо. Умее да общува от дистанция с хората, които не познава добре. Това помага и да избягва нежеланите ухажори - хладното й държание респектира мъжете.

22.30 Ако не е вечеряла, хапва у дома. Вечер не се ограничава. Обича да си бъбри до късно със съпруга си. Двамата зачитат правото си на лична свобода, имат си доверие, не изпитват ревност. Юлияна планира още едно майчинство някъде към 40-тата си година.

Убедена е, че една жена може истински да се наслади на детето си, когато не го дели с кариерата, когато се усеща реализирана професионално и може да си позволи пауза за раждане и отглеждане на бебе. Не се притеснява, че между децата й ще има голяма разлика - самата тя има 11 години по-голям брат, който винаги я е подкрепял и обичал.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР