Дита фон Тийз

Дита, ах, Дита, ти си разкрита! Сигурно така би възкликнал всеки един почитател на ефектната брюнетка, когато научи неизвестни досега подробности за нея...

Ивайло Харалампиев 26 April 2007

Интересът към тази кралица на бурлеската се взриви в края на 2006-а, след като тя подаде молба за развод с Мерилин Менсън. Дита се венча за рок чудовището преди малко повече от една година - но тогава никой не се интересуваше защо тази лъскава красавица с ретро сексапил се дава на разногледия и белосан в лицето музикант, известен със страстта си към декаданса, алкохола и наркотиците.

Сключвайки брак в ирландски замък, двамата дори обявиха, че ще се размножават. Но не би! Дита, чиято популярност нарасна още повече след брака със скандалния рокаджия, не пожертва 16-дюймовата си талия (малко повече от 40 см. - б.р.), която явно дълго още възнамерява да демонстрира, прицвъкната в корсети.

Още повече, че вече бившият й възлюбен с рождено име Брайън Уорнър, едва ли е имал време да се съсредоточи в правенето на бебе, преследван от своите кошмари - сред мотивите на Дита да поиска развод са параноичните пристъпи на Менсън.

Добрата новина за него е, че съпругата му не иска парични компенсации за едната година съвместен живот - не се знае дали тя не изкарва повече от Менсън като рекламно лице на линията Cheap&Chic на Moschino или от садо-мазо фотосесията със Скарлет Йохансон за списание Flaunt Magazine.

Родената през 1972 г. в щата Мичиган като Хедър Суит от близо 20 години се подвизава като Дита фон Тийз. Което кара по-нелюбознателните животоописатели да я спрягат като германка, едва ли не наследничка на знатен благороднически род. Нищо подобно. Започвайки да прави стриптийз още на 18, красивата брюнетка с твърде обикновен произход - майка й е маникюристка, а баща й - машинист, си избира за артистичен псевдоним името на една звезда от нямото кино от 30-те и 40-те години на миналия век - Дита Парло („Великата илюзия" на Жан Реноар).

Между другото, макар и не особено известна, тази немска актриса има забележителен стил и преди никому неизвестната Хедър да посегне към нея, Мадона я ползва за образец на своето алтер его в книгата си "Секс".

Втората част от артистичния псевдоним на Хедър - фон Тийз, се състои от немскоезичната частица фон и - тук има спорове: или е втората част от думата стриптийз, или tease (от англ. - шегувам се, закачам се, досаждам). Самата Дита дава по-прозаично обяснение в интервюто си по-долу. И така 168-сантиметровата танцьорка със забележителни телесни пропорции танцува по клубовете, като междувременно се снима и в шест филма - сред тях „Свети Франциск" и „Смъртта на Салвадор Дали", в който играе Гала. Шества и по модните подиуми, като хитро пуска свои снимки и информации за себе си в интернет, смята се, че е пионерка в това лансиране.

В Америка я обявяват за най-безвкусно облечената жена, в Европа - за образец на гламурния стил. Кариерата й е устремена нагоре и само нагоре - за един свой номер от 10 минути Дита печели по 25 хиляди долара. Винаги изглежда като порцеланова кукла - безупречна бяла кожа, перфектен грим, прическа, от която дори и един косъм не е някъде случайно, маникюр и задължително рокля. След декември 2002 г., когато Дита става корица на "Плейбой", всички искат да я познават. Тя продължава да се появява на светски партита като „жива атракция" - прави стриптийз шоу за Victoria's Sicret, Agent Provocateur, майсторски клас за моделите на DSquared, Louis Vuitton, Garrard, довеждайки дефилетата им до границата на кича.

Позира за любимите си брендове Christian Louboutin, Galliano, Rolland Mouret, Marc Jacobs, Moschino. Дизайнерите, освен щедри хонорари, й подаряват рокли, обувки, чанти и кутии за шапки. За гардероба й се носят легенди - никой няма толкова инкрустирани с камъни вечерни ръкавици, корсети от дантела (по последни данни над 400), обувки, чанти, бижута, които с будещ завист нюх Дита съчетава в идеални модни комбинации. Самата тя твърди, че харесва дрехите, но не да ги облича, а да ги съблича. Срещу сериозни суми, разбира се, не за удоволствие на Мерилин Менсън.

Ето какво разказа Дита ексклузивно за EVA:

Доскоро беше известна само в Щатите, сега си почти на всяка корица и в Европа. Как го постигна?

Не мога да твърдя, че е нещо предварително планирано. Просто от години си правя моите неща. Признавам, че този огромен успех ми дойде като голяма изненада, малко е сюрреалистично дори, но разбира се, много ме радва.

Ще ни разкриеш ли истината около артистичния ти псевдоним, за който има няколко варианта?

Стана по грешка всъщност. Дита ми хрумна, още когато работех като танцьорка в един нощен клуб през 1991 г. Фон Тийз дойде след няколко години, когато позирах за "Плейбой". Избрах името Фон Трийз от телефонния указател, но впоследствие „р"-то отпадна.

От съвсем млада култивираш ексцентричния си външен вид. Вероятно може да се твърди, че вече е нещо като твое алтер его.

Предполагам, че в началото беше нещо като бягство. Израснах в селскостопански град в Мичиган. Обожавах звездите от 30-те и 40-те години. И още от малка си казах, че искам да пресъздам този вид елегантност и красота в собствения си живот.

Носят се легенди за гардероба ти. Какво има в него?

Много чифтове обувки на Christian Loubotin, към 300 шапки, стотици корсети... Вин-тидж рокли от 1890 до 1950 г. У дома гардеробът ми заема цяла стая, а в друга пазя само шапките.

Казвала си, че си от момичетата, които майките не биха искали за синовете си. Толкова ли си лоша?

А, казах го може би преди десетина години. Просто исках да обясня моя стил, който определено по никакъв начин не се приближава до идеята за доброто съседско момиче. Истината е обаче, че аз всъщност съм си добро момиче и майките ме обожават!

Как се чувства жената с най-висок хонорар за разсъбличане в шоу?

Ами прекрасно се чувствам. Много години здравата работих, за да го постигна. Но да не забравяме, че тайната се крие в това винаги да оставиш нещо скрито.

Минаваш за пионер в лансирането по интернет. Смяташ ли се за нов тип звезда - доста по-отворена към хората и неспазваща социалните норми и лицемерие?

Ще ми се да вярвам, че е така. Страшно обичам да си чатя с моите фенове, но това, което ми доставя удоволствие най-много, е да помагам на жените да откриват своята уникална красота, да я поддържат и да се наслаждават на блясъка и елегантността. Прочетох веднъж един страхотен цитат от Даян фон Фюрстенберг. Тя каза, че в момента, в който някой известен повярва на собствения си медиен образ, с него е свършено. Благодарна съм за възможностите, които съм имала. Много важно е за мен да продължавам да работя и ако получавам някакви аплаузи, поне да са заслужени!

Колко ти отнема да поддържаш имиджа си всеки ден? Така ли стоиш и вкъщи?

Гледам и у дома да съм така, да. Е, не си слагам всичкия този грим, но обичам всеки ден да правя някакво усилие, за да поддържам този имидж. Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло. Моят стил е много наситен, дрехите ми винаги са съобразени с имиджа ми.

Ти си модел фетиш, артистка в бурлеска, актриса, но също и дипломирана модна дизайнерка, лице си на няколко фирми, участваш в благотворителни акции. Какво още можем да очакваме от Дита?

Продължавам да работя с MAC по кампанията им Viva Glam. Досега сме събрали над 90 милиона долара за подпомагане на хора с ХИВ и СПИН. И всичко това от продажбата на едно червило! Чакат ме и няколко филма, а и започвам подготовката за едно наистина грандиозно шоу в жанра на бурлеската. Е, това вече се казва истински сбъдната мечта!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР