Богът в моята чиния

6 книги за храната като диета, стил на живот и начин да живеем дълго и здрави

Мариана Антонова 26 May 2011

6 книги за храната като диета, стил на живот и начин да живеем дълго и здрави

Ако сте от групата на отказалите се пушачи, вие със сигурност знаете кой е Алън Кар. Книгата му „Не пуша вече!“ наистина отказа от вредния навик хиляди хора и се превърна в бестселър. Как успя човек, който не е лекар, там, където се провалиха куп специалисти и масирано рекламирани изобретения на големи фармацевтични компании? С умението да убеждава, разсъждавайки ясно, просто и нестандартно. Именно на тази своя дарба Алън Кар разчита и в новата си книга „Лесният начин за отслабване“ (ИК Кибеа). По принцип в нея той не ни казва нищо ново: чували сме твърдението, че месото и млечните продукти са вредни храни, знаем, че суровите плодове, зеленчуците и ядките са полезни. Знаем също, че е правилно да се храним разделно и че най-доброто питие за организма ни е водата. Интересно е обаче как  авторът ни кара да приемем тези принципи като единствено възможни за здравето и за оптималното ни тегло. Логиката му е толкова желязна, че като нищо можем да променим хранителния си режим, без да се чувстваме като на разстрел.
На принципа на разделното хранене е и „90-дневна диета“ на Бреда Хробат и Мойца Поляншек (ИК Унискорп). Както става ясно от заглавието, предлаганата  диета трябва да се спазва 3 месеца, за да имаме шанс да излъжем метаболизма си. Разликата с „Лесния начин...“ е, че тук вариантът на хранене е доста по-щадящ - има и месо, и млечни продукти. Освен това авторите не са заложили на приказването, а на конкретиката. Те предлагат меню за всеки ден от диетата. И предупреждават, че като излезем от ада на гладуването, задължително трябва да минем и през чистилището, т. е. през период на задържане, за да избегнем ефекта йо-йо. Какво да правим по време на задържането, ще научим от втората им книга, която предстои да излезе на нашия пазар.
В книжарниците отскоро е изложена поредната книга на тежката артилерия в темата отслабване Пиер Дюкан. В „Наръчник за здравословно хранене и стройна фигура“ (ИК Колибри) ви очакват 1140 проверени храни и 6000 съвета и коментара, свързани с нашумялата протеинова диета на френския лекар.
„Осемнадесет гладни жени седят в кръг пред чинии, пълни със студена доматена супа. Всички са вбесени и ме гледат кръвнишки.“ Това е първото изречение на  „Жените, храната и Бог“ на Джинийн Рот (ИК Изток-Запад). Авторката три десетилетия изследва причините за пристрастяването към храненето и достига до извода, че то се крие в забраните, които си поставяме. Те пък идват от представата ни за правилен начин на живот. После нещата така се навързват, че дори Бог ни поглежда от чинията. Години наред Джинийн Рот се е борила с наднормено тегло, изпълнена с отвращение към себе си. Прозренията я осенили в съдбовен момент, когато си дала ясна сметка, че или ще започне да живее различно, или ще сложи край на живота си. Вероятно затова са неочаквани, дори фантастични, но с изненадващо силна логика. Книгата изповед е зашеметяващо пътешествие към постигането на дълбоко удовлетворяващи отношения с храната, тялото ни, Бог и самия живот.
Още една вегетарианска диета ни предлага екип от Българската йога асоциация. Както се досещате, „Йога хранене“ (ИК Enthusiast) е истинска йогийска диета, в която при приготвяне на менюто освен за качествата на използваните на продукти става дума и за техните цветове. Има съвети за това как да се храним, какво да пием, както и много рецепти, като се започне от предястието и се стигне до десерта. Диетата е част от методиката на древната система за постигане на балансиран физически, емоционален, интелектуален и духовен живот.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР