Хотел-галерия Графит

Без граници за въображението

Елка Влаховска 26 April 2011

Без граници за въображението


Вероятно сте чували за Ян Шрагер, създателя на Студио 54 – култовата дискотека от 70-те години на миналия век в Ню Йорк, превърнала се в легенда през годините на съществуването си и събрала под покрива си куп ексцентрични личности. Там са се създавали новите културни митове. Там е била сцената на града, наситена с бурни емоции и с интелектуални екстравагантни приумици, сложили отпечатък в съзнанието на съвременниците. Ян Шрагер поставя през 80-те години началото на нова вълна в дизайна –  концепцията за бутиковите хотели. Контрапункт на хотелските билдинги с идентични стаи и предвидими удобства, тези нови места са провокация към обичайното възприятие за хотел. Притежават магията на творческата експлозия, овладяна, разбира се, която оставя културна следа.   
В сърцето на морската ни столица се появи хотел от този нов тип, който разчупва традиционните ни представи за хотелски дизайн и ни въвлича във водовъртеж от емоции. Зад модерната фасада с леко сурова „графитена“ визия се разгръща микс от стилове, дело на четирима български архитекти.
Четирите етажа имат свой уникален характер, толкова различен и същевременно съгласуван в една обща концепция за разчупване на статуквото, за предизвикателство към сетивата, за обединяване в едно пространство на многопосочните търсения на модерния пътешественик. На човека, който пътува не само от точка А до точка Б в пространството с определена цел, но и не се страхува да броди през културните пластове на епохи и националности, както и през творческите експерименти в изкуството.
Етажът „Честър“ разполага елегантния и консервативен стил „Честърфийлд“ в модерен интериорен контекст, етажът „Карачи“ е реплика на ранния барок с реверанс към италианските художници от XVI век Анибале, Августино и Лудовико Карачи, чиито творби присъстват в исторически сгради-палацо в Италия, както и в експозициите на най-големите световни музеи. „Другият етаж“ е  предизвикателство към склонността ни да рационализираме пространствата и да се вдъхновяваме от минимализма. Етажът „4 елемента“ пък ни препраща към екологичните нагласи на модерния човек, който харесва играта на природните елементи и търси визуалното им присъствие в градския интериор.
Концепцията за миксиране както на стилове, така и на усещания и възприятия се проявава отчетливо и в общите зони – в ресторанта „Ред Канапе” и в „Графити Кафе”, което улавя ритъма на града през витрината си. В ресторанта можете да опитате оригиналната кухня на шеф-готвача Пламен Стамов, носител на наградата за авторска кухня за 2006 и 2007 г. Име в кулинарните среди, той приготвя шедьоврите си с фантазия. „Графити Кафе” предизвиква с неочакваната си визия, перфектния саунд и усещането, че е вдъхновяващ декор за постоянно написване и пренаписване на сценария на един градски ден.   
Като концептуално място за модерните хора, хотел-галерия „Графит” се проявява  и с новото пространство за изкуство и култура, което вече беше дом на изложбата Heroes of Today на автори от Виена и Берлин. Построен върху основите на Центъра за модерно изкуство във Варна, галерия „Графит” е отворена градска среда – търсеща, преоткриваща, свободна и независима, където всеки може да открие посланията на съвремието или убежище за духа.
Подробна информация за събитията в галерия „Графит” можете да намерите на интернет адрес www.graffitgallery.com
Информация за услуги, цени и резервации в хотел-галерия „Графит” – на интернет адрес www.graffithotel.com.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР