Испанската журналистка Конча Кайеха

10 години след смъртта на принцеса Даяна енигмата около случилото се на 31 август 1997 г. в Париж не само че не се разплита, но става още по-заплетена.

Ивайло Харалампиев 31 December 2007

10 години след смъртта на принцеса Даяна енигмата около случилото се на 31 август 1997 г. в Париж не само че не се разплита, но става още по-заплетена. Версията за конспирация и убийство все повече убеждава дори тези, които винаги са поддържали историята за автомобилна катастрофа. Защо са необходими цели 90 минути, за да закарат принцеса Даяна от мястото на катастрофата до болницата, която е само на 6 км? Защо „прескачат” две болници, които са по-близо? Защо „почистват” моментално сцената на инцидента? Защо във фаталната нощ видеокамерите в тунела не работят? Защо се говори за силна експлозия момент преди катастрофата? Защо на следващия ден френските власти променят първоначалната версия? Това са само част от хилядите въпроси без задоволителен отговор около смъртта на лейди Ди и Доди ал Файед.

В книгата си „Даяна: Ще ме убият” (arcopress) испанската журналистка Конча Кайеха е събрала дългото си проучване около смъртта на принцесата. Един от най-силните й козове е, че Мохамед ал Файед (бащата на Доди ал Файед) не само се съгласява на интервю с нея, но й предоставя доста от информацията от частното разследване, което прави. Конча се среща и с бижутера Алберто Репоси, който потвърждава, че е продал на Доди ал Файед годежен пръстен от колекцията “Dis-mois oui” на 30 август, ден преди фаталния инцидент. Журналистката се добира до медицинските свидетелства на загиналите и до автомобилните експертизи на колите, участвали в катастрофата. Тя няма съмнение, че става въпрос за убийство. Както и че конспирацията е на толкова високо ниво и са замесени толкова много хора и интереси, че цялата истина никога няма да излезе официално наяве.

Как мина разследването ти? До какви източници успя да се добереш?

В подобен скандален процес достъпът до официалните източници е доста сложен. Често ставаше въпрос за секретни досиета и документи. Френската полиция беше много по-резервирана от английската, но благодарение на Мохамед Ал Файед се добрах до важна информация. Например до медицинските архиви, които бяха сред най-големите мистерии. Непрекъснато се спекулираше дали Даяна е била жива след катастрофата, ако да - в какво състояние е била и т.н. Медицинските доклади от Бърза помощ показват, че е била в съзнание и е говорела, макар и на моменти несвързано. Лекарят, който й оказва първа помощ (минавал случайно оттам), твърди, че Доди умира на място, но Даяна не била в чак толкова тежко състояние, че да умре. Тогава нямал представа, че това е принцесата.

Не се ли опасяваш, че някой ще те набеди за оръдие на Мохамед ал Файед?

Когато правиш такова разследване, се опитваш да стигнеш до максимален брой хора и институции. Не познавах Мохамед ал Файед. Дори го бях отписала като източник на информация, защото мина доста време, откакто бях поискала среща с него. Тогава получих имейл и телефонно обаждане. Пак чаках доста, докато ми предостави солидна информация. Той прави частно разследване, паралелно на официалното, по което досега е похарчил 3,5 млн. британски паунда и е наел най-добрите световни специалисти. Така че контак-тът с него беше от огромна полза. Разбира се, твърди и неща, които не мога да се осмеля да потвърдя, защото в цялата история все още има много въпроси без ясни отговори. Например, че Даяна и Доди са убити от дука на Единбург.

Според теб кой ги е убил?

Толкова хора могат да са замесени, че е страшно трудно да се узнае. Но щом Мохамед ал Файед се осмелява да посочи конкретен човек, може би разполага със секретна информация, която досега не е излязла наяве и която пази като силен коз. Как иначе да си обясним, че срещу него не е повдигнато обвинение? Та той твърди, че съпругът на английската кралица е убиецът на сина му и Даяна! На последния паметник на Даяна и Доди, който Мохамед ал Файед е поставил в магазините си Хародс – двамата са в реален размер и танцуват, пише: „Даяна и Доди, убити на 31 август 1997 г.” Не загинали, а убити. Едно е да имаш съмнения, друго е да посочиш с пръст мъжа на кралицата и да го наречеш убиец.

Смяташ ли, че официалният процес ще потвърди, че става дума за убийство?

Изключено. Мисля, че думата „убити” дори няма да присъства в заключението. Според мен този процес ще свърши през март или април със заключение, че е било катастрофа. Такава плетеница трябва да се разследва, че няма начин да се стигне до истината. Но не вярвам да изкарат виновен шофьора, защото родителите му подадоха иск, че синът им не е бил алкохолик и се доказа, че са прави.

А версията, че шофьорът е бил таен агент?

Един ексагент е подписал декларация, че Хенри Пол е бил сътрудник на британските тайни служби МИ-6. Т.е. няма изгледи да е камикадзе, не се е самоубил, за да предизвика катастрофата.

В книгата си твърдиш, че при условията на катастрофата на практика такъв трагичен финал е невъзможен.

Твърдеше се, че колата е влязла в тунела с 200 км/ч. Разполагам с експертизата на френската полиция, в която се казва, че са били 95 км/ч. Разликата е огромна. Говорих с офиса на “Мерцедес” и те ми потвърдиха, че при 95 км/ч в един модел от висок клас дори при фронтален сблъсък е невъзможно да загинат трима от пътниците. На всичкото отгоре мерцедесът на Даяна и Доди първо се блъска с друга кола, което все пак отнема от инерцията, и после се удря в стълб 13, но не фронтално, а перпендикулярно. Обясниха ми още, че отвън колата може да е напълно разбита, защото нарочно се прави така, че железата да не навлязат в купето. Това е една от системите за сигурност на автомобила.

Какво ти сподели бижутерът Алберто Репоси?

Последния път в Скотланд ярд го повикали заедно с жена му. Държали ги разделени и ги разпитвали пет часа. Накрая му благодарили, че е сътрудничил, но в същото време настоятелно го подканили да промени показанията си и да каже, че Доди никога не е влизал в бижутерията на площад Вандом, за да вземе годежния пръстен. Той не се съгласил. Има и фактура за покупката на пръстена. Преди това Даяна се прехласнала по него в бутика му в Сен Тропе.

Какво ти разказа Мохамед ал Файед за Сара Фергюсън?

Според него след смъртта на Даяна Сара Фергюсън праща писмо до кралския двор, в което казва, че ще направи всичко, което е необходимо, но че дъщерите й имат нужда от нея.

А твърденията, че Даяна е знаела, че ще бъде убита?

Анонимен глас, който после се установява, че е на известен политик, по телефона я предупреждава, че се случват злополуки. Мохамед ми го разказа, а и в докладите на Скотланд ярд има декларация на адвоката на Даяна, на когото тя е казала за случката.

Бащата на Доди няма съмнение, че Даяна е била бременна. Така ли е?

Има едно писмо на бланка с печат на болницата Сен Петри, в което един от дежурните лекари в нощта на инцидента твърди, че от кръвните проби, взети на Даяна още в линейката, е установено, че е бременна в девета седмица. Това ми каза и Ал Файед. Според него бъдещата му снаха е била бременна между 9-a и 12-a седмица. В деня след публикуването на писмото полицията и болницата заявяват, че нямат нищо общо с него. Същата седмица обаче доста медии пишат, че Даяна им казвала, че в понеделник ще ги изненада.

Прехвърлила си огромен обем от информация. Какви са личните ти усещания?

Когато се разбра новината, никой не се усъмни - трагична злополука и толкова! Мислех си, че с 200 км/ч една кола просто се блъска и хората загиват. Но докато попълвах пъзела години наред, той ме водеше към конспирация. В нощта на трагедията например са откраднати харддискове в няколко папарашки агенции. Какво е имало на тези снимки? Оказа се също, че объркват телата на Доди и на шофьора и им слагат еднакъв номер. На кого тогава са взели кръвни проби? Този случай е енигма след енигма. Но дори и британците са все по-убедени, че не става дума за обикновена катастрофа. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР