Правете като каталунците

Всеки, който има книги, които не чете или е прочел и е готов да преотстъпи, има възможност да ги донесе и да си избере други

12 April 2011

И на 23 април отбележете с романтичен жест Световния ден на книгата. Векове наред на този ден в Каталуния, Испания се чества La Diada de Sant Jordi , който винаги се е свързвал с празник на книгата и с една романтична традиция - на жените се подарява цвете, а те от своя страна дават знанието на мъжа, подарявайки му книга.
Още на 16 април, събота, обаче може да отидете в градинката пред Народния театър в София и да се включите в Голямата размяна на книги, която ще се случи по инициатива на издателство Колибри. Всеки, който има книги, които не чете или е прочел и е готов да преотстъпи, или по случайност притежава две копия от книга, има възможност да ги донесе и да си избере други. Това е по-мек вариант на популярния по цял свят буккросинг – инициативата да се оставят книги на публични места, за да бъдат взети и прочетени от други хора.
Пред Народния театър на 16-и ще се говори за книги, ще се спори, ще се импровизира, ще се чете наглас. Следвайки испанската традиция, всяка дама ще получи подарък от организаторите - цвете като символ на знанието, което тя предава на мъжа. Афтърпартито е в бар „Петък“.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР