Поли Карастоянова

Свежа, позитивна и усмихната, Поли Карастоянова е от малкото бизнес дами у нас, които никога не преиграват с добрия тон в облеклото и не демонстрират с него власт и мъжка сила. Тя е елегантна по един мек и ненатрапчив начин и единственото, което демонстрира, е отличен вкус.

Анета Дженева 24 January 2009

 

Свежа, позитивна и усмихната, Поли Карастоянова е от малкото бизнес дами у нас, които никога не преиграват с добрия тон в облеклото и не демонстрират с него власт и мъжка сила. Тя е елегантна по един мек и ненатрапчив начин и единственото, което демонстрира, е отличен вкус.

 

Затова открехваме леко гардероба й с тайната цел да открехнем и врата към личния й живот. Изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, Поли Карастоянова е посветена на работата си, свързана с доста битки и чисто мъжки удари под кръста.

 

Владее обаче женския си чар и харесва и работата си, и чисто женските удоволствия. Харесва женските играчки, но не и женските игрички. С изключение на шаха и политиката, от които си признава, че е изкушена.

 

Поли Карастоянова е автор и водещ на предаването “Туризъм Тренд”, всяка неделя от 17:30 по ББТ.

 

 

 

 

РАБОТАТА

 

Знаете ли колко страници има за вас в интернет?


Този въпрос има повече от един верен отговор. Много са, но аз разглеждам само онези, които са свързани с работата ми в туризма.

 

Вие самата кои сайтове посещавате най-често?


Най-често търся конкретна информация във връзка със среща, предстоящи събития, организации и всичко свързано с работата ми в туризма. Не мога да си позволя лукса да влизам в интернет за удоволствие, например във Facebook или други социални мрежи. Свободното време е лукс за мен. 

 

Ако вие правите рекламен билборд или клип за България като туристическа дестинация, какъв ще бъде той, какво ще изберете?


Златните съкровища на България. За мен това е най-добрият символ на страната ни. Те означават култура, история, богатство, означават цивилизация в онези години, когато много малко европейски народи са имали подобно нещо.

 

Днешните българи загубили ли са това душевно богатство и култура?


Да, за съжаление в голяма степен. Нашият живот е с подменени ценности и реалности. Съвременният свят ни насочва безкрайно агресивно към консуматорство и комерсиални нагласи, към прости и евтини решения. 

 

Какво се случва в туризма в момента? Може ли то изобщо да се опише?


Туризмът е бурен океан от промени и процеси, от една страна имаме изключително сериозна инвестиционна вълна, която промени България. Там, където трябваше  да се поставят границите и да се маркира пътят, моделът, по който тази индустрия да се развива, това не се случи. Държавата е длъжник на бизнеса. Тя няма стратегия, проект, модел, тя не определи своето участие в туризма. И затова той е освен динамичен, и хаотичен. Участниците са изключително различни, тук няма съсловие със сходни критерии, интереси, образование, нагласи. Това прави нещата много сложни.

 

Какво най-много ви плаши в това бурно развитие на туризма?


Притеснява ме липсата на достатъчно разбиране и ясна визия от страна на държавата. Изненадва ме, че при толкова години на аргументи и спорове и на добри примери, които можем да заимстваме от Турция и Гърция, както и Хърватия, топ дестинация в последните години, ние не правим нищо. Не „крадем” опит, не отделяме финансов ресурс, просто нищо не правим. А България може да бъде не просто забелязана, а и предпочетена заради нейната уникалност, заради културното й наследство.

 

Отчитат се увеличение на туристите у нас за миналата година, увеличение на леглата...


Относително, общият брой масово се увеличава, това е всяка година, благодарение на частните инвеститори. От друга страна, със съжаление го казвам, ние сме в една много ниска категория по отношение на туристите. Това не ни радва. Трябва да търсим алтернативните, специалните продукти, каквито са виненият туризъм, голф и спа продуктите. Те осигуряват платежоспособни туристи целогодишно и то хора, които нямат само консуматорски настроения, а търсят нещо повече, търсят изживяване.

 

ЛИЧНИТЕ ПРАВИЛА

 

Вие лично къде ще пътувате по празниците?


И през лятото, и през зимата избирам България. Компанията, атмосферата, традицията са това, което ме задържа тук. Когато имаме възможност, пътуваме със синовете си по света, за да им покажем и друга, различна култура.

 

Море или планина?


Любимото място за лятна ваканция е Евксиноград, едно прекрасно място. Обожавам морето, сигурно в предишния си живот съм  била близо до него.

 

Какво си казвате, когато губите лична битка?


Горда съм, че успях да постигна устойчивост с годините, и загубите в личен план имат все по-краткотраен ефект. Загубите могат да бъдат превърнати в поуки. А те пък ме правят по-силна, по-мъдра, по-търпелива. Приемам все по-философски това, което се случва.

 

Имате ли молитва, която си повтаряте наум?


Имам една притча, в която вярвам. Когато Христофор Колумб тръгва да открива Америка, испанската кралица Изабела Кастилска се обръща към него с думите: Адмирале, всички ние знаем, че там, където сте тръгнали, е краят на света. По пътя или бури ще разбият корабите ви, или вие ще загубите вярната посока, или моряците, обезверени от трудностите, ще ви обесят на реята. Но ако вие все пак твърдо вярвате, че тази земя е там и ви чака, ако продължите по пътя си и никога не се обърнете назад, аз вярвам, че Бог ще се смили над вас и ще постави тази земя на пътя ви, дори и нея да я няма там.

 

Това за мен е личната моя, безкрайно ценна, интимна философия и разбиране, че ако вървиш в правилната посока, то и Господ е с теб и ти помага. Това е и формулата на успеха, силната вяра в това, което правиш. За една жена е още по-трудно. В този мъжки свят на бизнеса и политиката една жена не винаги прави правилния избор. Но една успешна, една умна жена не прави компромиси. Тогава успехът й отива.

 

Вие сте успяла жена.


Чувствам се прекрасно със себе си и с това, което имам. Ценя това, което имам, а не това, което нямам. Съвършено просто, но много вярно. Държи ме на земята в това невероятно житейско състезание, в което участваме.

 

Кои са личните ви правила за поведение като човек?


Коректност и последователност. Не е трудно да си умен. Не е трудно да си красив. Дори не е трудно да си богат. Но да си коректен и последователен в този свят е много трудно.

 

ЖЕНСКИТЕ ИГРАЧКИ

 

Играчките за вас?


Обичам ги блестящи и в малки кутийки... Шегувам се, разбира се... И най-дребното нещо, което си купуваме с моите приятелки, това да можем да седнем на кафе и да споделяме чисто женски неща, ми носи огромно удоволствие. Дребните знаци на обич, изненадите, които ни подсказват, че обичаме и сме обичани...

 

Прада или Кавали?


Кавали, след 8 часа вечерта.

 

Кой цвят ви описва най-добре?


Бяло.

 

Кой град ви описва най-добре?


Виена.

Коя част от облеклото е любимата ви?


Шаловете. Имам поне 100 шала. Никога не пропускам да си избера шал. Но имам един любим - най-красивия розов шал на цветя. След това чантите и обувките на Стив Маден.

 

Пола или панталон?


Пола.

 

Дълга или къса рокля?


Къса е за предпочитане.

 

Кой е последният ви подарък?


Едни прекрасни панделки на Сваровски. Кристалът е зареден с много красота, енергия... и обич.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР