Депутатката Петя Раева

Слаба, сита и горда със себе си

Мариана Антонова 24 March 2011

Една от последните новини, произведени в нашия парламент, прикова вниманието на лайфстайл изданията и на българките. Депутатката Петя Раева издаде книгата “Радостта от храненето” (media group), в която разказва как бавно и полека в продължение на година и един месец с диета, измислена от самата нея, е свалила повече от 30 кг.

Сега 34-годишната представителка от групата на ДПС и майка на 13-годишен син при ръст 177 см тежи 68 кг, изглежда много добре и продължава да се вталява. Чу се, че чудодейната й диета е абсолютен рекламен блъф. Че всъщност се е вталила чрез липосукция и специален пръстен на стомаха, за да ограничи апетита си.

Къде е истината, времето ще покаже. Засега е факт, че вече 7 месеца Петя поддържа новото си тегло благодарение на личния си хранителен режим и че е много на ти със специализираната литература. Макар че по образование е юрист, сега тя може с часове да обяснява коя храна с коя си отива.

Може да направи и разбор на всички нашумели в последно време диети, защото ги е пробвала до една. Последната, на която се е подлагала, преди да измисли своята, е на Дюкан. Да, свалила 10 кг, но после бързо си ги върнала, че даже качила и отгоре.

Оглеждам внимателно лицето на депутатката за белези от операции за отстраняване на излишна кожа. Няма. Защото, както казва, не е отслабнала рязко, а е сваляла по 2 кг и половина на месец. Абсолютен противник е на експресното вталяване. Не само защото остава кожа за две жени, а и защото стресира организма и може да доведе до хормонални смущения.

Историята с наднорменото тегло на Петя е стандартна. Като дете била доста слаба, леко се закръглила по време на пурбертета, после пак влязла в обичайните си мерки. Дори след раждането й трябвала около година, за да облече дрехите си отпреди. Фатална за добрата й визия била 2006 г., когато за 4 месеца кантарът показал 20 кг отгоре. Обяснява го със силен стрес в работата и в личен план, който компенсирала с безразборно ядене.

Не само че увеличила дажбата на обяд и на вечеря (тя по принцип не закусва), но и в останалото време непрекъснато нещо дъвчела - чипс, солети, бонбони и т. н. После подарила дрехите от слабия си период, защото не вярвала, че ще дойде момент, когато отново ще ги облече.

Докато един ден си дала сметка, че трябва да промени начина си на хранене не за определено време, а за цял живот. И за да й бъде комфортно, измислила хранителен режим, съобразен с нейните вкусове, навици и стил на живот. Не го предлага като панацея. А като насока и пример, че всеки с проблем наднормено тегло може да подходи към познатите диети творчески. И да се чувства добре и в хранителния режим, и в кожата си.

Хранителният режим на Петя

Става дума за добре познатия принцип на разделното хранене. На Петя й трябвали две седмици, за да се научи да не смесва белтъчини и въглехидрати. После започнала да приспособява този начин на хранене към себе си. Тъй като мрази предварителните рамки, тя не прави дни само на белтъчни или само на въглехидратни храни, както и разтоварващи дни.

Съобразява се единствено между отделните хранения да има задължителен интервал от 4 часа. Освен това по време на ядене не пие никакви течности - разширявали стомаха и обостряли чувството на глад. Последното й хранене не е в 7 часа - задължително правило за повечето диети, а в 8 или 9 предвид това кога й е възможно да го направи.

Вечер си позволява по чаша-две вино, бяло или червено, според сезона. Напук на почти всички диетолози, но съобразно вкусовете си тя не се лишава от сладко. Обичайно замества обедното хранене с един натурален шоколад със 70% какао.

Вечер пък понякога хапва печена тиква, полята с мед. И съвсем съзнателно нарушава хранителния си режим. С парче торта веднъж в месеца. Или с пица с месо и кашкавал или лазаня със сирена 2 пъти в месеца. После напълно спокойно продължава да се храни в режима.

Не се чувства виновна и от това, че не комбинира хранителния режим със спорт. Спортът просто не я мотивира. “Някои го правят със спорт, други, като мен, с хранителен режим, трети комбинират двете. Но каквото и да изберем, ако искаме да сме слаби, стройни и доволни от себе си, трябва да правим нещо.”

Примерно дневно меню

Сутрин - 2 кафета със сметана и без захар. Към 11 ч. - плод или чаша фреш. Към 1 ч.- първото същинско ядене, примерно пържола с таратор (белтъчно) или варени картофи и салата (въглехидратно).

Вечеря - второто същинско ядене, белтъчно или въглехидратно, по избор. При силен глад към 4 часа -  плод, а ако обедът е бил въглехидратен - солети или бисквити (въглехидрати).

Ако човек е свикнал да закусва, съветва Петя, може да включи в дневното си меню и закуска, да речем, филийка, намазана с масло (въглехидратно) плюс чаша чай или едно сварено яйце с половин кофичка кисело мляко (белтъчно).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР