Открит урок: как се прави добро заведение

Всеки ресторант, бар, бистро, кръчма приличат на собственика си. Част втора - Lime

Кристина Симидчийска 01 March 2011

LIME

Сигурно си спомняте как преди малко повече от половин година ключови (и особено приятни) барове и заведения без кухня в София включиха в предложенията си вкусните здравословни (и често животоспасяващи) сандвичи Lime. Е, черният стикер от опаковките им вече е под формата на табела на официалния им дом – на ул. Граф Игнатиев 40 (точно срещу пазара за плодове и зеленчуци). Идеята за „здравословно хранене в забързаното ежедневие“ (както подсказват на lime.bg) принципно се смята за труднопостижима, затова с любопитство променям сутрешния си маршрут към редакцията. Планът ми е само да се запася с нещо полезно за обяд, но се оказвам абсолютно неподготвена за уютната атмосфера и мека светлина, плъзгаща се по топлокафявото дърво на изчистения интериор. Tолкова успокояващ и лежерен, че бързо решавам колко приятно би било денят ми да започне с ароматно капучино на високия бар, разсеяно зяпайки истеричните походки на минувачите. Половин час по-късно вече съм убедена, че като нищо мога да се върна и за мързеливо следобедно кафе (и сладкиш), отпускайки се на меките възглавнички под библиотеката, отрупана със списания... Всъщност Lime е от местата, в които не се налага да се тревожиш как ще устоиш на удоволствието. Мястото е за непушачи, но като комплимент към почитателите на тютюна е чудесното табако капучино (горещо препоръчвам и арабското кафе с кардамон в джезве). Менюто е всичко друго, но не и скучно, тепърва ще се разширява и със сигурност ще продължи да включва ежедневно приготвени продукти без консерванти и подобрители. Сандвичите са с домашно приготвен хляб (царевичен, пълнозърнест или бял с мак) и нямат нищо общо с клишето Fast food (например включват риба тон и уасаби или пиле с маслини и билки), същото важи и за свежите салати (за себе си открих убийствената комбинация на леща с репички, ризото, слънчогледово семе и магданоз). А сладкишите... Ами ще кажа само, че маковият кейк и този с лайм и кисело мляко са сред „семплата“ част от менюто с десерти, което продължава с брауни кейк с банан и кафе, тарт с пияна вишна и разкошни домашни трюфели! Разбира се, може да си вземете всичко това и за вкъщи – тогава дори печелите 15% отстъпка от цените, които и без това са повече от приемливи. Колкото до работното време на Lime, то е от 8 до 22 ч., така че спокойно може да се отбиете и за кротко питие привечер. И още един сладкиш, евентуално.

Собствениците:

Зад идеята за Lime стои Николай Николов от Zoom Studio, на когото заведението дължи освен съществуването си и дизайнерското решение за интериора. След като създава впечатляващ дизайн за няколко заведения в София, Ники най-накрая слага подписа си под свое такова, идеално хармониращо с менюто, оставено изцяло в ръцете на Джун Йошида. Талантът и усетът към храната на Джун пък са добре познати от любими места като Brasserie и Cru, както и благодарение на експерименталните му вечери като гост-готвач в още няколко ресторанта в София.
И тъй като замисълът за Lime включва още разширяването му във верига заведения, оглеждайте се за следващото съвсем скоро. Междувременно чакаме и топлите дни, когато масичките навън ще внесат още една причина с доза щастлива безотговорност да забавим хода на ежедневието си.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР