мазнините - да се помилват!

вредни ли са или без тях е по-зле

Свобoда Сидерова 13 November 2009

 

 

Първа заповед за здравословно хранене гласи: "По-малко мазнини!" Отрицанието на мазнините така ни е промило мозъците, че инстинктивно избираме обезмаслени продукти, надявайки се, че организмът сам ще "отнеме" недостигащите му мазнини от талията или бедрата. Но в действителност похапваме май повече мазнини и то не които трябва - като американците - или не си дояждаме като японците. Къде е златната среда?

най-мащабното изследване по темата "ползата от диетата без мазнини за сърцето и съдовете", започнато през 40-те години на миналия век в Масачузет, продължава до сега. Резултатите сочат, че тези, които са консумирали повече животински мазнини, хранителен холестерин и калории, имат най-добрите показатели за холестерина в кръвта, най-ниско тегло и са най-активни физически. Т.е. ползата от диетата не се потвърждава.

третият не е излишен

Трите кита, на които се крепи храненето, са белтъчините, мазнините и въглехидратите. Ако нормалното съотношение на елементите в диетата е нарушено, организмът изработва недостигащия елемент от другите 2. Нагледен пример как въглехидратите се превръщат в мазнини и белтъчини е кравата. Тя се храни с трева, а произвежда мляко, в което има много белтъчини и мазнини. По време на диетата без мазнини организмът преработва въглехидратите в мазнини и то не полезни, а това не е най-добрият вариант за здравето. По-добре яжте сланина - рискът за съдовете е много по-малък.

тялото ги обича

Вие може и да ги отхвърляте, но тялото е на друго мнение. Няма как да не се съгласите с него, особено след като резултатът от мазането с подхранващ, богат на липиди крем е налице. Индианците и ескимосите мажат косите си с рициново или рибено масло и поради това те са гъсти и здрави. Древните източни канони за поддържане на красотата диктували и обтриване на тялото със затоплено ароматно масло. Както кожата и косата, органите също не са равнодушни към мазнините. Освен че осигуряват незаменими хранителни вещества, липидите участват в обмяната на веществата. Първостепенната им функция е да осигурят енергия за физическа и интелектуална дейност. Те също така са източник на топлина. Освен това някои витамини се разтварят само в мазнини (A, D, E и К). Да не говорим, че мозъкът се състои изключително от мазнини. И оскъдното хранене в детска възраст, когато той още расте, нанася непоправим ущърб на интелекта. Така че дори и да спазвате диета и да сте научили всички вредни продукти наизуст, имайте предвид, че някои безспорно вредни тлъсти продукти понякога са по-важни от обиколката на бедрата.

незаменимите мазнини омега 3 и омега 6

Както витамините са незаменими и някои трябва да се получат отвън, тъй като не се произвеждат от организма, така има и мазнини, без които не можем. За нуждите си организмът произвежда 20 различни мастни киселини. За създаването им използва 2 незаменими киселини: едната принадлежи към семейството на Омега-3 (ще я намерите в зелените листа, ленено семе и маслото от него, рибата и рибеното масло), другата към Омега-6 (в царевичното, памучното, слънчогледовото и някои други растителни масла).

Другите полезни мононенаситени мастни киселини се съдържат в зехтина. Месото, млечните продукти, кокосовото масло и маслото от палмови семена са богати на наситени мастни киселини и трябва да се ползват ограничено.

всичко е в баланса

Хората, които се хранят със зеленчуци и слънчогледово олио и сандвич с маргарин, са с най-голям дисбаланс между различните видове мастни киселини. Тези, които пият кафе със сметана и консумират хляб с червена риба, са го избегнали. Мазнините от група Омега-6, на които са богати растителните масла, участват в създаването на хормоноподобни вещества, които укрепват имунната система, но усилват... възпалителните процеси. На помощ идват мастните киселини Омега-3 и отчасти Омега-9 (зехтинът), които уравновесяват подобни състояния. Ето защо балансът между различните видове киселини е толкова важен. Осигурява го прочутата Средиземноморска диета с нейния първостепенен елемент - зехтина. Той не само е вкусна за готвене мазнина, но също така подобрява вкуса на останалите храни. Въпреки, че е мазнина и следователно е с високо калорично съдържание (9 ккал на грам), опитът показва, че хората, които консумират по 60 г зехтин дневно, живеят здравословно, а когато се приема като част от балансирана диета, не води до напълняване. Намалява нивото на холестерол в кръвта и натрупването на мазнини в черния дроб. И не на последно място, зехтинът е отличен природен антиоксидант. Благодарение на съдържащия се в него витамин Е, защитава кожата от свободните радикали и предотвратява преждевременното стареене.

лоши и добри мазнини

Ако след всичко прочетено дотук, сте решили, че всички мазнини са полезни, грешите. Проучвания от последните години доказват, че наситените мастни киселини увеличават в кръвта холестерола, известен като ЛОШ. Той предизвиква атеросклероза или запушване на артериите.

Поли-ненаситените мастни киселини не натоварват организма с "лош" холестерол, но и не подпомагат увеличаването на "добрия".

Докато храна, богата на моно-ненаситени мастни киселини, намалява "лошия" и увеличава "добрия" холестерол в кръвта.

Ако не може да се ориентирате кои са вредни, следвайте основния принцип - колкото по-натурално, толкова по-добре. Това означава, че добри са мазнините, които не са минали никаква обработка. Растителните мазнини от семена, ядки, авокадо или маслини, рибена мазнина от риба или сланина от свинско ви гарантират най-доброто от мазнините. Следват ги малко обработените - да кажем растителни масла, получени по метода на студеното пресоване, нерафинирани, в бъчвички или в бутилки от тъмно стъкло. Недостатък е сравнително краткият им срок на годност и като правило високата цена. Към тях можем да отнесем и маслото, и гъшата мас.

Растителните масла без цвят и мирис, без всякакви признаци на изходната суровина с безкраен срок на годност не са за препоръчване, а растителните мазнини в твърдо състояние - забранени. Не забравяйте, че те обикновено се използват в общественото хранене.

полезни съвети:

зехтинът добре понася нагряването и може да се използва за пържене и готвене. Смесен с различни подправки (чесън, пипер, естрагон, магданоз, босилек, лук и др.), замества готовите сосове за салати, месо и риба

лененото масло, напротив, не бива да се нагрява, но за сметка на това се употребява задължително. Както и рибеното, то е източник на Омега-3 мастни киселини, но не са взаимозаменяеми, тъй като са от различен вид. Ако по някаква причина не може да ги консумирате натурални, гълтайте ги на перли

дамите, които всичко изчисляват в килограми-сантиметри, трябва да са наясно, че Омега-6 киселините натрупват повече тегло, отколкото Омега-3

не забравяйте, че определена част от мазнините трябва задължително да идва от растенията. За целта освен авокадо, хапвайте сурови ядки и семена. Много ценно масло съдържат пшеничните зародиши, които може да купите в аптеката. Ленено семе също може да купите, да смелите в кафемелачка и да поръсите храната

при желание купете и конопено масло, прасковено, кедрово, пшеничено, тиквено, от роза и други подобни. Те, разбира се, са по-скъпи от тези, с които пържите. В крайна сметка ви трябва малко, няма да приготвяте палачинки. Чаена лъжичка в настърган морков или пет капки в маската за лицето и готово

за да осигурите необходимите на кожата ненаситени мастни киселини, консумирайте 3-4 порции тлъста риба (тон, сардина, скумрия, сьомга) седмично. Не забравяйте, че дори и най-тлъстата риба е по-полезна от постното месо. Освен това всеки ден яжте по 2 с.л. ядки.

секс-маратон: фъстъкът съдържа киселина, която стимулира вашето либидо и неговата ерекция

победа над депресията: фъстъчено масло и шоколад. Ако чувствате умора и нямате настроение, възможно е да сте прекалили със здравословния начин на живот и да се храните изключително със зеленчуци на пара, суха галета и чайове. Не забравяйте, че мазнините трябва да са примерно 30% от дневното меню, при диета не по-малко от 15%

здрави нокти и коса: обезмаслените млечни продукти са бедни на калций, което веднага се отразява на ноктите. Започват да се разслояват и да са чупят, а косата губи блясък и става суха, започва да пада. Ако сравните калоричността на мляко - пълномаслено и обезмаслено, то разликата средно е 30 ккал. Жертвата не си заслужава

диетата с ниско съдържание на мазнини заплашва с липса на

естрогени (женски полови хормони), а като следствие с разстройство на цикъла и лющеща се кожа. С една дума, не е страшна мазнината, а нейното количество. В името на 42-44 размер трябва да се откажете завинаги от пържени картофи.

Присъдата не подлежи на обжалване.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР