въпроси към мамолога

на вашите въпроси отговаря д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог в мамологичния център към I АГ болница "Света София"

Свобoда Сидерова 11 November 2009

 
Въпросите за рака на гърдата са сред най-често задаваните във форума на електронното ни издание. Отговори потърсихме от акушер-гинеколога д-р Евгени Василев от мамологичния цънтър към I АГ болница "Света София". Ето и телефони за връзка за допълнителна информация: 0888 93 20 38, 822 34 46.


1. от каква възраст трябва да започна профилактичните прегледи?
Ракът на гърдата е заболяване, характерно след 30- или 40-годишна възраст. Въпреки че е изключително рядко, съществува риск и преди 30 години. Затова всяка жена задължително трябва да посещава мамологичен кабинет. Доброкачествените измения се проявават след 20 години, така че младите жени също трябва да се научат да ходят на преглед. До 35 години клиничният преглед включва оглед, палпация (опипване) и ехографско изследване. След 35 се прави мамография на 2 години веднъж. При затруднение с диагнозата се прави биопсия - изследва се клетъчен материал. Крайната диагностична възможност е по оперативен път: взема се парче тъкан и се прави хистологично изследване.

 

 

2. миналата година оперираха баща ми от рак на дебелото черво, преди 13 години отстраниха гърдата на баба ми по бащина линия. Доколко е голям рискът за развитие на тумор при мен и брат ми, какви профилактични прегледи да си правим и след каква възраст?
Доказано е, че ракът на млечната жлеза е генетично обусловен. Фамилната предразположеност е най-сериозният рисков фактор при жените, но с уговорката, че рискът се покачва по права линия - майка или сестра с рак на гърдата. При баба би могло да се очаква повишен риск, но не толкова сериозен. До 40 години се прави ултразвук веднъж годишно, след 40 - 2 пъти годишно. Не може да се търси връзка между рака на дебелото черво при бащата и рака на гърдата при дъщерята.

 

3. казаха ми, че имам мастопатия. Предпоставка ли е за злокачествени изменения след време и какво трябва да направя?
Мастопатията е хормонозависимо състояние на гърдите и един обобщаващ термин за много промени в млечните жлези. Например болезненост, подуване, възли (но не и бучки), които с идването на цикъла изчезват. Сама по себе си мастопатията не води до по-висок риск от рак, но може да включва и предраково изменение на тъканите на гърдите. Профилактиката не се различава от споменатата по-горе, ако измененията са доброкачествени. Ако бъде направена биопсия с тъкан от гърдата и се докаже, че има предраково изменение, тогава жената се подлага на стриктен контрол. Прави се задължително клиничен и ултразвуков преглед на всеки 6 месеца и в зависимост от възрасттта - мамография на година, година и половина.

 

4. случайно открих, че от зърната ми изтича някакъв секрет. Нещо сериозно ли е?
Секрет може да има както от едната, така и от двете млечни жлези от 1 или 2 каналчета. В зависимост от вида на секрета може да се предполага за какъв тип промени става дума. Ако секретът е от едната гърда и е с бледо жълтеникав или кървав цвят, се прави изследване. Може да се дължи както на доброкачествено изменение, така и на начален симптом на рак на гърдата, макар и рядко. Моята препоръка е веднага да потърсите мамолог. Ако секретът изтича спонтанно като кърма и от двете гърди, причината може да се дължи на високото ниво на хормона пролактин. В случая се назначава съответното изледване. Добре е да се направи и ядрено-магнитен резонанс, за да се изключи възможността от тумор на хипофизата. Секретът от гърдите се нарича галакторея и е свързан с нарушаване на месечния цикъл (големи интервали между 2 цикъла) и трудности със забременяването.

 

5. паднах и силно ударих гърдата си. Може ли да е опасна такава травма?
По принцип травмата се смята за рисков фактор за бъдещо развитие на рак. Много често се развива некроза, която имитира клинично рака на гърдата, т.е. опипва се бучка, хлътване на кожен участък. Изисква се наблюдение от мамолог.

 

6. в последно време в гърдите ми се появиха резки дърпащи болки. Там, където ги усещам, се напипват болезнени възелчета. Рак ли е това?

В над 90% от случаите ракът протича без болка и в това се крие коварството му. Най-вероятно усещате възелчетата преди цикъл, защото тогава в гърдите се задържа повече течност. Напрежение и болезненост са един от симптомите на ПМС. Оплакванията отшумяват след цикъл. За да се изключи вероятност от рак, отидете на преглед.

 

7. моята приятелка няколко години подред пи хормонални противозачатъчни, а скоро й откриха рак на млечната жлеза. Дали не е от таблетките?
Може да се очаква връзка между рака и приема на хормоналните контрацептиви (хапчетата антибебе). Рискът значително се покачва след приема на противозачатъчни в продължение на 10 години. Все още се спори и не е доказано със сигурност дали хормоните предизвикват рак. При вече установено заболяване е доказано, че в над 70% от случаите хормоните действат стимулиращо върху раковите клетки.

 

8. преди известно време минах на мамография - изненадах се, че при тази процедура гърдите се притискат толкова силно между две плоскости. Не ги ли травмира това?
Няма опасност от травма. Субективното усещане е такова. Притискането се налага, за да се получи по-качествен образ.

 

9. лекарят ми откри фиброаденом. Трябва ли веднага да се подложа на операция за отстраняването му, за да не се изроди в рак?
Не е задължително. Фиброаденомът е доброкачествено образувание, стига да е диагностициран правилно. Възможността да се изроди е много малка. Но все пак се проследява и ако има промяна в големината, се прави биопсия и се отстранява оперативно.

 

10. наистина ли широко рекламираните таблетки за увеличаване на бюста без хормони са безопасни и доколко ефектът от приема им е траен?
Моята препоръка е да не употребявате подобни средства. Няма изследване за това как влияят на тъканите. Вероятността да направят по-голям бюста е минимална. Ако това беше възможно, нямаше да има естетична хирургия.

 

11. какъв е този рак на млечната жлеза, който не може да се открие чрез напипване?
Ракът започва да се размножава от една-единствена клетка. В зависимост от стадия може да се открие само с апарат, без да има находка, т.е. да се напипва. Целта на профилактичните прегледи е точно такава - да се открие ракът в начален стадий, което повишава възможността за лекуването му.

 

1 КОМЕНТАР
1
Даниела
21 September 2020, 22:01

Здравейте!На 43 г .От няколко дни напипвам в долната вътрешна част на дясната гърда малко топченце колкото оризово зрънце и то при натиск с пръстите,има ли повод за безпокойство?

ТВОЯТ КОМЕНТАР