хомеопатията не превръща трабанта в мерцедес

Разговор с д-р Иван Несторов, специалист по детски болести и хомеопат

Мариана Антонова 22 September 2009

 
Д-р Иван Несторов е специалист по детски болести и хомеопат. Преподавател е към интернационалния Център за обучение и развитие на хомеопатията със седалище Париж и е член на Съвета по клинична ориентация към центъра. Той е председател на Българската медицинска хомеопатична организация и е автор на научни публикации в областта на инфекциозните болести, интензивната терапия, клиничната имунология, приложението на хомеопатията като комплементарен метод в лечението на редица заболявания.

 
Д-р Несторов, хомеопатията е много популярна, но малко хора знаят какво точно представлява. Вашата кратка дефиниция?

Хомеопатията е метод на лечение, който използва медикаменти от животински, минерален, растителен и т.н. произход. Субстанциите в тях са многократно разредени и действат като специфични модулатори на функциите на болния организъм. Мобилизират по най-добрия начин защитните му сили, за да може той да отговори на здравословния проблем.

Популярно ли е този вид лечение в развитите страни?

Над 35% от лекарите във Франция изписват хомеопатични лекарства, а над 60% от пациентите търсят и са съгласни да бъдат лекувани с хомеопатия. Подобна е ситуацията в Германия, Италия, Испания и другите страни от Европейската общност. Известно е, че в консервативно настроена Англия кралският двор се лекува с хомеопатия.


Панацея ли е хомеопатията?

Хомеопатията погрешно влезе в речника на много хора като панацея. Често при мен идват жени, които искат да ги направя като Синди Крауфорд. Хомеопатите не са магьосници и не могат от един трабант да направят мерцедес. Но могат да го накарат да върви идеално. Погрешно се смята също, че хомеопатията няма нищо общо с медицината. Напротив. Тя е един допълващ метод в медицината.


При всички заболявания ли може да се използва?

Лечението може да се приложи само когато пациентът има запазени функции на организма. Примерно, ако е болен от инсулинозависим диабет и липсва функцията на панкреасните клетки да изработват хормона инсулин, хомеопатията не може да има ефект.


Някои хомеопати са лекари, други - не. И двата вида ли да ползваме?

Допреди година зависеше само от пациента. И сега е така, но от януари т.г. хомеопатията е включена в Закона за здравето, в глава "Комплементарни методи за благоприятно въздействие върху човешкото здраве" и там изрично е записано, че може да се практикува единствено от лица с висше медицинско образование. Това, че все още има и нелекари хомеопати, е свързано с тяхната отговорност не само пред закона, а и пред собствената им съвест. В някои страни хомеопатията е дискредитирана като терапевтичен медицински метод именно заради подобни личности, които си приписват ролята на корифеи в тази област, а се занимават с езотеризъм и шарлатанство. Само един добре подготвен медик може да практикува този метод без вреда за пациента.

Доста хора смятат, че хомеопатията е абсолютно безвредна.

Предвид това, че в качеството на медикаменти се използват вещества в безкрайно малки количества, е вярно, че дори да сгрешите дозата, няма да има токсични прояви. Но ако хомеопатът не установи навреме дали става дума за функционално заболяване, което може да се лекува с хомеопатия, или за друго със сходни симптоми, за което ще бъде подходящо друг тип лечение, той може да навреди на болния.


Как да познаем квалифицирания хомеопат?

Като го накарате да се легитимира. В България вече има утвърдена школа от лекари хомеопати, които могат прецизно да преценят вида на необходимото лечение - само с хомеопатия, в комбинация с традиционната медицина или само с традиционна медицина. В Българската медицинска хомеопатична организация например има подготвени около 1000 такива специалисти. Те са преминали двегодишно следдипломно обучение и притежават сертификат, унифициран за доста страни в Европа и по света. Преподавателите в тези курсове са обучавани в школата към интернационалния Център за обучение и развитие на хомеопатията, който се намира в Париж.


Къде да намерим тези квалифицирани хомеопати?

Можете да влезете в сайта на организацията www.homeopathybg.org Там ще намерите координатите и телефоните на почти всички лекари хомеопати, които работят в различни градове на страната.


Защо хомеопатията е следдипломна квалификация, а не част от студентското обучение?

Защото само утвърден лекар със собствена практика и богат клиничен опит, видял плюсовете и минусите на обичайната терапия, може да прецени, че и за хомеопатията има ниша и къде точно е тя. Т.е. добър хомеопат се става само от добър лекар.


А аз като пациент защо трябва да търся хомеопатията, след като имам домашен лекар?

Нашата имунна защита все по-трудно успява да се приспособи към околния свят. Появиха се изключително много заболявания, които не бяха характерни допреди стотина години. И тъй като те в по-голямата си част са функционални, хомеопатията може да ги лекува без странични ефекти. Примерно състоянията на безпокойство, безсъние, стрес по традиция се лекуват с лекарства, които обикновено имат агресивно въздействие върху организма. Бихме могли със същия ефект да приложим по-меката терапия на хомеопатията и няма да има привикване, интоксикация и т.н. Друг пример: при повишена температура обичайно се дава температуропонижаващо средство. То обаче често намалява силата на имунния отговор, а при следваща среща с подобно заболяване могат да се появят и алергични реакции.


Може ли медикаментите, с които лекува хомеопатът, да се приготвят от него или в аптеката по негова рецепта?

За да не попадаме под ударите на закона и за да бъдем адекватни в лечението, ние сме длъжни да предложим на пациентите чист, истински и доказал въздействието си продукт. Т.е. медикаменти, които се продават в аптечната мрежа, след като са одобрени от съответни комисии към Министерството на здравеопазването. Тези медикаменти са два вида - специалитети и монопрепарати. Специалитетите обединяват няколко медикамента, има ги по всички аптеки и се продават и без рецепта. Монопрератите най-често са гранули с един медикамент. Лицензирана за тях у нас е френската фирма Боарон. Тя произвежда хомеопатичните медикаменти от екологично чисти материали под изключително строг контрол. Производственият процес е автоматизиран, а чистотата в помещенията отговаря на критериите на белите зали на НАСА. Не съветвам пациентите да се доверяват на лечители - лекари или не, които се занимават с производство на хомеопатични медикаменти, защото не е ясно какъв е субстратът в тях и естествено не отговарят на стандартите за добра производствена практика.


Казахте, че специалитетите се продават в аптеките и без рецепта. Да ги купуваме ли, без да сме посетили хомеопат?

При банални заболявания, примерно хрема, кихане, кашляне и т.н., може в първите ден-два да се използват, без човек да е ходил на лекар. Макар че е най-добре да го направи още в началото на заболяването по няколко причини - първо, никога не би могъл да прецени сам състоянието си, второ, има доста заболявания, които започват като едно, а се оказват друго, и, трето, почти всеки има някакви хронични проблеми и една, макар и безобидна вирусна инфекция, може да ги обостри. Така че не съветвам хората да прибягват към самолечение дори и с хомеопатия.


Какви са цените на хомеопатичните препарати и на прегледите?

Един хомеопатичен флакон струва по-малко от 3 лв., а на Запад - от 2 до 3 евро. Цената на прегледите се определя индивидуално от всеки лекар, средно в София е около 20 до 30 лв.


Кога хомеопатията може да помогне на девойка със здравословни проблеми в пубертета?

Примерно, когато липсва менструация след 14-ата - 15-ата година и причината не е органична. В този случай хомеопатията е изборният метод. Дори да трябва хормонална терапия, комбинирането с хомеопатични медикаменти помага по-бързо да се постигне ефект. Хомеопатията помага още при болезнена или недобре регулирана менструация. Много добри резултати има при лечение на акне, характерно между другото не само за пубертета. Също и при психоемоционални и при урогенитални проблеми. Добре се повлияват и атопичните дерматити, симптом на различни алергични състояния (кожни, храносмилателни, дихателни). Често те са хронични и пациентът трябва да е под постоянен лекарски контрол. В тази ситуация хомеопатичните средства са изключително полезни както като самостоятелно лечение, така и при комбинация с традиционните медикаменти, когато помагат приложението на последните да бъде по-ограничено и да се намалят страничните ефекти.


Има ли място хомеопатията в предродовия и родовия период на жената?

Преди раждането може да се появят проблеми със задържане на вода, с всякакъв род инфекции - бременната е податлива към тях, да се обострят и бавнодействащите херпесни инфекции. И тъй като заради плода бъдещата майка не е желателно да приема класически медикаменти, тя може да потърси помощ от лекар хомеопат. Хомеопатията може да се включва и по време на самото раждане, за да го улесни и да се намали стресът на родилката. Има медикаменти за релаксация на шийката на матката, за повишаване на тонуса й или обратно, и т.н. Тя може да помогне също за бързото възстановяване на родилката.


Може ли при раждане жената, ако пожелае, да ползва и лекар хомеопат?

По принцип е възможно, законови пречки няма. Останалото е въпрос на организация и на етика между съответните колеги.


След раждане доста жени страдат от отпускане на мускулатурата и на някои съединителни тъкани. Би ли могла да им помогне хомеопатията?

Да, и не само тогава. Ако жената има подобни проблеми в рода си, значи е със слабост на съединителната тъкан, предразположена към отпускане. За да не допусне главоломното развитие на проблема, би могла да ползва хомеопатия, и то с добър ефект.


Други проблеми, които съпътстват младата майка, са мастопатиите, количеството на кърмата, отбиването на детето. Има ли място хомеопатията тук?

Всички тези проблеми могат да се регулират освен с класическите медикаменти и с хомеопатия. Предимството на хомеопатичните средства е, че не оказват въздействие върху бебето. Хомеопатията е с изключително добър ефект при проблеми с кърменето като начален мастит, регулиране на количеството на кърмата, отбиване на бебето и т.н. А при стрии и целулит би могла да помогне да не се задълбочава проблемът и кожата да запази своята еластичност и тонус.

Може ли да ползваме хомеопатия при слънчеви алергии?

Предварителната подготовка с хомеопатия два-три месеца преди стабилното слънчево огряване дава изключително добри резултати. Естествено, хомеопатът не би могъл да направи от една скандинавка с бледа кожа гражданка на Уганда, но ако провеждате такъв профилактичен курс няколко години поред, после няма да имате проблеми с излагането на слънце. Хомеопатията ще ви бъде от голяма полза и при ясно изявен проблем на слънчева алергия или изгаряне.


Болезнена менструация, ПМС - лекува ли ги хомеопатията?

И в двата случая тя постига изключително добър ефект. Както и при хронични, рецидивиращо обострящи се заболявания на урогениталния тракт от гъбично или паразитно естество.


Стигаме до т.нар. критическа възраст. Може ли жените да разчитат на хомеопатията и в този период от живота си?

Хормоналните промени в този период често са съпроводени със сухота на влагалището или бяло течение, което предразполага към заразяване с гъбички и т.н. Тези промени оказват голямо влияние и върху психиката. И в трите случая хомеопатията има много добър ефект. Както и при някои неприятни симптоми от страна на вегетативната нервна система като топли вълни, препотявания. Хомеопатията например отстранява проблема с т. нар. вълни за 2-3 дни, най-много за седмица. След това с по-рядко даване на медикаменти, постигнатият успех се поддържа. Хомеопатията може да се използва и при остеопорозите, характерни за този период от живота на жената, като допълнение към класическите медикаменти.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР