По-добре BOSU отколкото шоколад

EVA поскача върху синята полусфера и се зареди с щастие.

Елка Влаховска 21 December 2010


Няма да крия, че като повечето жени и ние от EVA в края на работния ден тайничко си купуваме шоколад или „нещо сладичко“. Този път артдиректорът ни Биляна предлага да вдигнем хормоните на щастието по друг начин. С BOSU. Следва обичайното мрънкане: „Какво е това? Точно сега ли? А не може ли друг път?“ Редакторките сме известни с това, че предпочитаме гимнастиката на ума и на словото пред изпотяването. Но все пак любопитството надделява.
BOSU Balance Trainer e всъщност американско изобретение, което още с появата си навлиза първо в елитните фитнес зали, а после и в частните домове. Името му е съкращение от „BOth Sides Up”, което подсказва, че синята „полутопка“ може да се използва от двете страни. Правим го и ние в часа на Ива Димитрова. Известна с това, че не спира да изненадва столичанки с последните новости от света на фитнеса, с които направо ни „заразява“, и този път тя е заложила на програма, която не само тренира тялото, но и предизвиква еуфория в душата. Защото подскачането върху меката гумена повърхност в ритъма на музиката и с движенията на степа или аеробиката зарежда неудържимо. Дори несръчните в началото опити да запазим равновесие ни разсмиват. Подскоците върху „мекото“ напомнят палавото детско подскачане върху  леглото. Или наподобяват акробатика върху батут. Адреналинът се вдига, отделят се ендорфини, но и кардиоефектът е много добър. Колкото и неизискано да звучи, още на 15-ата минута леем пот и сме зачервени, сякаш сме финиширали на 100 метра спринт. 
BOSU обаче е многофункционално – най-ценното е, че при добро натоварване на мускулите щади ставите, особено коленете и глезените. Освен това подскачането върху меката повърхност прави и профилактика на свличането на вътрешните органи и е особено подходящо за възстановяване след раждане. Пазенето на равновесие пък активизира много мускулни групи, които не вземат иначе участие в пряката работа с гири. Тук вместо гири подхващаме т. нар. „пъмп“ - лост, който тежи 4 кг за начинаещи, има и по 5 и 7 кг за напреднали. С „пъмпа“ помпаме яко позакърнелите мускули на ръцете. И докато пазим баланс върху топката и тренираме мускулите от двете страни на гръбначния стълб, си давам сметка колко опасно се опитва да ни „вдърви“ рутината на всекидневието. 
BOSU дава възможност за тренировки както за начинаещи, така и за напреднали. За разлика от аеробиката, на която доста прилича, не натоварва толкова много сърцето и ставите. Раздвижва гръбнака и след един час тренировка излизаш от залата с изправена стойка, без болки от преумора и с широка усмивка. И изпитваш толкова силен прилив на енергия, сякаш животът ти е отворил някаква заключена досега врата, която те води към щастието.

BOSU се играе за първи път в България във фитнес център 2Fit by Boevski до The Mall в столицата. Единичната тренировка BOSU е 9 лв., като включва сауна и парна баня. Карта за 12 посещения е 90 лв.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР