Макси, където лятото зимува

Понякога в края на септември съм все още черна. И макар измила морската сол от косата и кожата си, не съм опитомила ваканционните си мисли. Имам нужда да стисна слънцето в шепа. И да го задържа. Точно в такъв момент, усещайки паниката от идващите сериозни и хладни месеци с „р“, преоткрих ресторант „Макси“ в едноименния комплекс.

Лилия Илиева 25 October 2010

Понякога в края на септември съм все още черна. И макар измила морската сол от косата и кожата си, не съм опитомила ваканционните си мисли. Имам нужда да стисна слънцето в шепа. И да го задържа. Точно в такъв момент, усещайки паниката от идващите сериозни и хладни месеци с „р“, преоткрих ресторант „Макси“ в едноименния комплекс.



Закритата му част е ремонтирана в средиземноморския стил, в който е обзаведена градината. Ослепително бяло е комбинирано с лазурния цвят, получен от целувката на светлозелено и светлосиньо. Интериорът е подобен на градинския, но в по-луксозна версия, а цените са запазени толкова достъпни, колкото бяха. В менюто има новости, които абсолютно си заслужава да бъдат опитани. Например новозеландски агнешки котлети, свински котлети, телешки стекове. А в лично моята любима част на менюто – морските дарове, има 3-4 нови вида скариди със сосове, зеленчуци и подправки, лангустини, бакаляро, калкан, зарган и ватос (последните три риби са черноморски). Всички морски продукти пристигат от Гърция или България пресни в натрошен лед. И щом искате да хапнете риба, първо ви поднасят плато с няколко сурови да си изберете. После ви сготвят избраната. Обезкостяват я пред вас и сервират само филето. Големите риби пекат на сол и ги поднасят фламбирани.

О, да не забравя! Опитайте задушени морски дарове със зеле - скариди и октопод, с моркови и чесън по манастирска рецепта. Вегетарианците впрочем също биха имали много добър избор. Лично препоръчвам патладжана, печен със сирене и чушки.

Няма как да пропуснете разядките, които сервират като комплимент от заведението. Те са размъркващо апетитни. Комплимент е и платото с минидесерти накрая. Само да сте посмели да си тръгнете по-рано! Божествено е. Сред десертите в него може да има минитортички нутела, шоколадово суфле, гръцка грис халва – много лека, или френска домашна нуга. И сега задължително трябва да спомена кафето – то е гръцко, смесено с печени ръж и леблебия и  сварено в специално джезве. А преди него... е ясно – започнете с един от петте вида ледено узо, все пак сте в гръцки ресторант! После може да си кажете наздраве, избирайки от голяма и много добра селекция от най-добрите световни винарски райони. Но ако позволите отново съвет – заслужава си Biblia Chora 2009 от Ктима. Това е гръцко бяло вино, наградено на Големия световен винарски конкурс в Брюксел през 2010 г. със златен медал. А ако обичате розе – доставете си удоволствие с френското Domaines Ott от Прованс. Бутилира се от 1986-а и носи духа на лятото.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР