15 митове и истини за отслабването

За да намалим въглехидратите в менюто, е достатъчно да заменим продуктите със захар с такива с надпис "без захар" или за диабетици. Грешка.

28 January 2010

За да намалим въглехидратите в менюто, е достатъчно да заменим продуктите със захар с такива с надпис "без захар" или за диабетици. Грешка. Подобни изделия съдържат синтетични сладки заместители, които се подлагат на същата преработка в организма, както въглехидратите, само че по-бавно. Какво още не знаете или си мислите, че знаете?

В последно време диетолизите преразгледаха отношението си към някои продукти от рода на черния хляб, салатата, мазнините, "бялата отрова". Борбата с наднорменото тегло не е едноседмичната диета, а промяна на начина на живот. Така че преди да оттворите с поглед хладилника, прочетете битуващите "отслабващи" митове и развенчаващите ги истини, които EVA подбра специално за вас.

1. от някои продукти не се дебелее
Невярно. Според последни изследвания няма никакво значение дали ядете масло или пълнозърнест хляб. От калориите в краставиците, лимоните и обезмаслената извара също се пълнее. Главното е количеството консумирана храна. Пример за това са пълните американки, които се хранят с диетични обезмаслени галети, които понякога съдържат повече мазнини от другите продукти. 100 излишни калории на ден прибавят 3-4 кг към теглото годишно.

2. при диета черният хляб е по-добър от белия
И да, и не. По калоричност са еднакви. Но черният се прави от по-груби зърна, съдържа много повече витамини от група В и целулоза, която е от изключително значение за функционирането на стомаха. В същото време черният хляб не се препоръчва при язва.

3. зелената салата е еликсир за стройна фигура
И да, и не. На практика листата действително не съдържат калории и салатата е най-добрият приятел на жената. Работата развалят добавките - макарони, кренвирши или картофи, както и заливката. Една супена лъжица съдържа много мазнини - около 80 ккал. Така порция салата може да превиши 400 ккал. Едва ли подобен "еликсир" може да доведе до намаляване на теглото. Най-диетичната салата на света е зелената, без грам домати и краставици, а така също без маслини, яйца, сирене или сухар. Максимума, който може да си позволите, е 2-3 капки зехтин с малко сол.

4. и най-постното месо е по-калорично от най-мазната риба
Не е съвсем така. Свинското и овчето наистина държат палмата на първенството. Но в последно време производителите от развитите страни включват в храната на животните балансирани храни. В резултат говеждото може да е по-ниско калорично от есетрата да речем. Номерът е в това, че рибната мазнина е много полезна. Тя съдържа ненаситени мастни киселини, необходими за нормалната обмяна на веществата, но организмът не ги изработва самостоятелно. Затова диетолозите съветват месото да се замести с риба.

5. мазнините помагат да се разделите с излишните килограми
Вярно. Докато ги усвоява, организмът изработва хормон, благодарение на който не чувствате глад. Освен това за преработката на мазнините се изисква повече време, отколкото за белтъчините и въглехидратите. Така след храна, богата на мазнини, настъпва продължително чувство за ситост.

6. мазнините трябва да са не повече от 30% от консумираните калории на ден
Вярно. Грам мазнини съдържа 9 ккал. Ако дневната норма е 1800 ккал, може да консумирате до 60 г мазнини на ден, при 1500 - не повече от 50. Изчислявайки необходимото количество мазнини, имайте предвид, че не става дума само за масло и растително масло, а за всички продукти с мазнини.

7. от масло и растително масло се дебелее повече
Невярно. На първо място по вредност са сладките работи, следват ги чипсът и пържените ястия, шоколадът, мазните сирена.

8. стресът "изгаря" мазнините
Невярно. Отделящият се при стрес хормон адреналин подпомага разграждането на мазнините, но и предизвиква силно чувство за глад. По правило енергийната стойност на "допълнителната" храна превишава "изгорялата" в момент на стрес. При това при стрес често приемаме успокоителни или силни алкохолни питиета. И алкохолът, и лекарствата стимулират развитието на целулита.

9. обезмаслените продукти може да се консумират неограничено
Невярно. Не забравяйте, че в състава на много обезмаслени продукти влиза захар. А тя, както е известно, е висококалоричен продукт и не е полезна за желаещите да отслабнат.

10. излишъците от захар организмът превръща в запаси от мазнини
Вярно. Процесът зависи от индивидуалната активност на някои ензими, в частност от инсулина. Затова някои жени могат цял живот да се хранят със сладкиши и бонбони, без да наддават и грам, а други дебелеят само като погледнат парче торта. Често около 45-годишна възраст процесът на усвояване на захарите се забавя. В резултат те се трансформират в мазнини и се отлагат в областта на талията и корема.

11. захарта по-бързо от другите храни засища
Вярно. Когато мускулите и черният дроб получат необходимия им двудневен запас от глюкоза (300-500 г.), към главния мозък отива сигнал, който премахва чувството за глад. Тъй като захарта много бързо се разгражда до глюкоза, то и сигналът за насищане се получава много бързо. Може би именно поради това храненето завършва с десерт.

12. по-добре е да се консумират повече плодове и зеленчуци
Вярно. Но това не значи, че вместо порция варени картофи трябва да изядете 5 кг грозде. Някои плодове съдържат немалко калории. Например смокинята и маслините са с голямо съдържание на мазнини. Не се препоръчват в голямо количество иначе полезното грозде, богато на фруктоза, и бананите.

13. бързото отслабване води до бързо напълняване
Вярно. Натрупваме сравнително бавно и за това време организмът свиква. При бърза загуба на тегло регулиращите системи не успяват да реагират. За норма се смята загубата на 1-2 кг месечно. Дори в специализираните клиники за отслабване добър резултат е минус 10% от теглото. Ако сте отслабнали малко, специалистите съветват да стабилизирате теглото, а не да се опитвате да отслабнете още. В случай на успех, продължете с отслабването, но бавно.

14. вода и сокове се пият между храненията, а не по време на ядене
Невярно. Пиенето е полезно по всяко време. "Поливайки" храната с течност, запълвате стомаха, което води до по-бързо засищане. В същото време водата, изпита между храненията, по-бързо се просмуква през червата в кръвта и отмива токсините, нормализира обмяната на веществата и косвено способства за отслабване.

15. суровите продукти са по-добри от варените
И да, и не. Някои зеленчуци, например патладжаните и зеленият фасул, съдържат отровни вещества, които се неутрализират след термичната обработка. Освен това, суровите продукти не винаги се усвояват от стомаха.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР