14 съвета за супер форма

някои не толкова трудни правила, събрани от цял свят, които ще ви вкарат в супер форма.

22 January 2010


Сигурно се чудите как кожата на Жизел Бюндхен изглежда винаги блестяща. Или пък как италианките ядат паста, но без проблем влизат в дрехите на "Долче и Габана". Ето някои не толкова трудни правила, събрани от цял свят, които ще ви вкарат в супер форма.



1. качвай стълби

Не случайно Сан Франциско има славата на град, в който можете да поддържате лесно формата си. Дългите стъпаловидни улици осигуряват всеки ден на тамошните жители безплатен фитнес. Ние, които не живеем в Сан Франциско, можем да компенсираме, като вземаме по две стъпала наведнъж, когато излизаме от някой подлез. Ходенето пеша или по пътечката във фитнеса имат същия ефект - подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система и тонизират задните части и бедрата.

 

2. плодове в офиса

В която и да е шведска компания да влезете, ще видите купи с плодове, от които служителите и посетителите могат да си похапват. За скандинавската страна това е съвсем нормално, както в английските офиси - каните с кафе и минералната вода. Направете си "офис-кошница" с ягоди, грозде, банани и череши и ще се уверите в благотворното влияние на плодовете.

 

3. яж като италианките

Колкото и да ви звучи невероятно, италианките са на второ място в класацията на най-слабите и елегантни дами в Европа след швейцарките. Тайната е в това, че не ядат чипс, снакс и никога не се отбиват във веригите за бързо хранене. Макдоналдс е само място, където водят децата през уикенда. Ако италианката трябва да хапне нещо набързо, тя предпочита паста с доматен сос или песто, или пък студено месо със салата. Затова заредете хладилника си с месо, зеленчуци и плодове за десерт.

 

4. пази се от огледалото във фитнеса

Когато сте във фитнес залата, огледалата са навсякъде. Обикновено се хвърляте на уредите за частите от тялото, които виждате в анфас. Не трябва обаче да забравяте, че имате и гръб, дупе и трицепси, които да тренирате.

 

5. тренирай здраво

Каквато и гимнастика да играете, независимо дали е нещо по-силово, или нещо по-зен като йога, важно е да го правите, за да постигнете резултати. Фокусирате вниманието си върху тренировката и се старайте да полагате максимални усилия. Актрисата Луси Лиу например поддържа форма с филипинско бойно изкуство и твърди, че винаги се наслаждава на красивите движения.

 

6. зехтинът не е само за ядене

Гърците използват зехтин повече от всички други нации. На човек се падат по 20 л годишно. Това обяснява и най-ниския процент сърдечни заболявания в Гърция. Там обаче зехтинът се употребява не само в кулинарията. Гъркините мажат обилно косите си с него и така те стават здрави и лъскави. Катрин Зита-Джоунс пък има друга рецепта за блестяща коса - обилно я полива с тъмна уелска бира и стои, докато може да издържи на миризмата. После измива с шампоан.

 

7. пий зелен чай

Ако зеленият чай не е по вкуса ви, но искате да се възползвате от богатото съдържание на антиоксиданти и подмладяващия му ефект, има начини. В Тайланд го смесват с плодов сок и дори го сервират с мед и сметана. Ето и една рецепта от известен магазин за чай в Банкок. Сварете малко зелен чай, прибавете към него две супени лъжици лимонов сок и парченца ягоди и ябълки.

 

8. позволи си следобедна дрямка

Не само в Испания хората си правят следобедна сиеста. В момента и в Швейцария компаниите осигуряват за служителите си специални стаи за почивка. Има и центрове, където от 11 до 13 ч хората могат да си наемат легла за 30 минути. Сигурно повечето от вас не могат да си позволят подобен лукс, но никой не ви пречи да прекарате 5 минути със затворени очи на бюрото. Ще се почувствате освежени.

 

9. завърши храненето по френски

Французите имат полезния навик да завършват обяда или вечерята с кафе и парче сирене или шоколад. Този ритуал сигнализира, че храненето е приключило, и предпазва от преяждане.

 

10. банята е твоето време за разпускане

За японците къпането е начин да събереш мислите си и да релаксираш. Специфичните японски вани приличат на каци и се правят от хиноки - дърво, което изпуска във водата успокояващи масла. Ефектът на японската вана може да се постигне и с пръчки от хиноки, които ще откриете само в магазините за натурална козметика по света. В България можете да вземете вана с антистресови соли или масло от лавандула. Една от известните почитателки на японската баня е Сандра Бълок.

 

11. френски трик за деколтето

Ако сте решили да излизате в дълбоко изрязана дреха, преди това обезателно направете следното: напълнете мивката със студена вода, пуснете няколко кубчета лед. Потопете там гърдите за няколко минути. Още от 16-годишни французойките прилагат този номер преди "голяма нощ". Трикът стяга кожата и повдига бюста.

 

12. помогни на кожата да диша

Въпреки замърсяването на околната среда и стреса вие трябва да се стараете да вкарате колкото може повече кислород в кожата си. Той повишава репродуктивността на клетките, ускорява зарастването на рани и отстранява токсините. Вариантът е да ползвате специалните богати на кислород кремове като Pure 02 Oxygenating Youth Complex на Avon или Re-Oxygene на Lancaster.

 

13. търкай се с пясък

По плажовете в Рио често може да видите жени, които търкат кожата си със смес от плажно масло и пясък. Така кожата омеква и се активира циркулацията на кръвта, което спомага за разнасянето на мастните натрупвания. Пробвайте трика на бразилките. Пясъкът може да бъде заменен с морска сол.

 

14. довери се на вкусовите рецептори

Ключът към елегантната фигура е начинът на хранене на японците. Те ядат, докато им е вкусно, и спират, преди да са преяли. Опитайте да се концентрирате върху вкусовите рецептори. Когато храната спре да ви се струва страхотна, не продължавайте заради самото ядене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР