диетата на доктор перикоун

Само за 28 дни можете да подмладите лицето и тялото си, но не като гладувате, а като внимавате какво ядете. Изхвърлете всичко от хладилника и го натъпчете със сьомга, авокадо, зехтин и салати.

20 March 2009

 

Само за 28 дни можете да подмладите лицето и тялото си, но не като гладувате, а като внимавате какво ядете. Изхвърлете всичко от хладилника и го натъпчете със сьомга, авокадо, зехтин и салати.


Защо жените от жълтата раса имат гладки и свежи лица и като че ли нямат възраст? Защото консумират много риба. И защото никога не започват деня си с голяма чаша кафе и кифла с мармалад. Или може би защото не познават така добре чипса, хамбургерите, пицата и спагетите? Това ще си помислите, когато започнете да четете поредната сензация на книжния ни пазар - книгата на д-р Никълъс Перикоун, наречена "Чудодейната рецепта на д-р Перикоун" на Intense - издателство Фокус.


Американският учен предлага една удивителна програма, с която обещава да промени женския живот. За 28 дни, настоява авторът, можете да подмладите лицето и тялото си. Можете и за три дни да усетите силата на тази диета. В центъра на диетата е рибата, особено сьомгата. Два пъти на ден трябва да ядете печено на скара филе от сьомга или скумрия. Да започвате деня си с голяма чаша минерална вода и да изпивате по 1,5 л минимум.

 

Да не пиете кафе, а само зелен чай. Да се храните три пъти на ден плюс две закуски - следобедна и преди лягане. Диетата включва основно още пилешки или пуешки гърди, голяма купа салата със студено пресован зехтин и лимон и гарнитури към месото - задушени аспержи, броколи, брюкселско зеле, спанак. От плодовете той препоръчва ябълки и най-вече - жълт пъпеш и дребни плодове - ягоди, боровинки, малини.


Д-р Перикоун предлага да направите ревизия на хладилника и да изхвърлите от него почти всичко - лютеница, майонези, консервирани зеленчуци, диетични кексчета, конфитюри, кисели краставички, сиропи, сокове и безалкохолни напитки... "Изхвърлете ги в кофата за боклук и натъпчете хладилника с прясна риба." Докторът посяга дори на храни, смятани за много ценни в различните диети, като прясно изцеден портокалов сок, моркови, макарони.



Какво представлява неговата диета? Д-р Перикоун смята, че основната причина за стареенето е възпалението на клетъчно ниво. А то се причинява от свободните радикали. След като толкова е изписано за вредата от свободните радикали върху кожата, едва ли има жена, която точно да обясни какво е свободен радикал. Когато кислородът губи електрон, той става нестабилна молекула и се превръща в опасен свободен радикал. Свободните радикали, когато попаднат в организма ни, се мъчат да разрушат молекулите в клетките, за да създадат стабилна структура. Ето защо са толкова опасни за здравето. Това е теория на стареенето, която се защитава от все повече учени. Самият д-р Перикоун твърди, че колкото по-мощни антиоксиданти приемаме с храната и добавките към нея, толкова повече ще спрем окисляването в клетките и ще можем да контролираме процеса на стареене.


Жизнени, с гладка и блестяща кожа и на 80 години?!


Възможно е, казва дерматологът, но освен диетата, трябва да се занимавате редовно с физически упражнения и да спрете да пушите. И да вземате специални хранителни добавки от сорта на коензим Q10, цинк, селен и т.н.


защо вашата закуска ви образува бръчки


Вие закусвате диетично: купа корнфлейкс с нарязани кръгчета банани заради пресните витамини, чаша кафе, обезмаслено мляко, поничка без мазнина и бучка маргарин, естествено обезмаслен. Каква грешка, клати глава д-р Перикоун. Докато пиете сока, насищате организма със захари. Това рязко повишава нивото на инсулина и ускорява процеса на стареене, кафето увеличава инсулина още повече и стимулира кортизола - стресовия хормон, който е токсичен за мозъка и предизвиква складиране на мазнини.


Бананът и поничката също насищат кръвта със захари, по-добре изяжте един шоколад. А липсата на протеини ще ви направи уморени и без тонус.


Така закуската, привидно бедна на мазнини, ще складира в организма ви повече мазнини, отколкото са нужни.


Колкото повече въглехидрати консумирате, толкова повече инсулин се освобождава в организма, колкото повече инсулин се освобождава в организма - толкова повече мазнини се складират, твърди дерматологът. Затова в диетата си той използва понятието гликемичен индекс, основа и на нашумялата диета "Зоната", която в момента е най-популярната мания в Холивуд. Когато една храна има висок гликемичен индекс, тя предизвиква трупане на мазнини и промяна в колагена, а това означава дълбоки бръчки.


Д-р Перикоун оценява храните с гликемичен индекс от 1 до 100. Обикновеното кисело мляко има индекс 14, което е добре, но френската франзела има индекс 94, което означава, че тя бързо ще се разгражда и ще насити кръвта с глюкоза. А добрата стара кифла с мармалад направо удря стотачката! (Ако ви интересуват гликемичните индекси на отделните храни, влезте в http//www.mendosa.com/gi.htm)


добрите и лошите храни


Най-добрите антиоксиданти са освен дребните плодове, авокадо, червени камби, жълт пъпеш "медена роса", тъмнозелените зеленчуци, плодовата каша от оранжеви плодове, сьомга и домати.


Топ-десет на гликемичните ужаси се води от френската франзела, следват: ориз, питка за хамбургер, корнфлейкс, солети, понички, вафли, царевични чипсове, гевреци, кроасани, кексове.


Простите захари - мед, сиропи и бяла захар - трябва да запратите в миналото. Избягвайте алкохол и кафе, банани, грозде и диня, сладкиши и бисквити, конфитюри и кроасани, макаронени изделия, маргарин, мед, масло, моркови, говеждо, патица, сирене, кашкавал и сланина, сметана, стафиди, шоколад...


Това не означава, че трябва да прекарате живота си без пица и шоколад. Просто наблегнете на онези храни, които не трупат мазнини, не повишават нивото на кръвната захар и инсулина. Когато се придържате към една здравословна схема на хранене, организмът лесно ще се справи с кексчето, ако си го позволявате веднъж седмично.


Д-р Перикоун смята, че винаги трябва да наблягате на протеините - те изграждат мускулите, правят влакната колаген и еластин по-здрави и така изглаждат кожата. Класическата схема за хранене е парче риба и салата със зехтин и лимонов сок. Но организмът има нужда и от въглехидрати, за да работи. Тук се предлагат нискогликемични въглехидрати под формата на плодове и зеленчуци. На първо място в списъка на най-полезните храни са освен тези, които изброихме като антиоксиданти (виж по-горе), още пармезан - от сирената, овесената каша - от закуските, гъбите, всички морски храни, патладжаните, марулите и магданозът, прасковите, лимоните и грейпфрутите, бобовите храни.


Още съвети от д-р Перикоун:


избягвайте сушените плодове - те са концентрирани бомби с фруктоза


морковите, основата на нискокалоричните диети имат по-висок гликемичен индекс от корабийките! По-висок сред зеленчуците има само червеното цвекло. Това не означава да не ядете моркови, но ако ги обичате, моля, яжте ги сурови, а не сготвени или на сок


жените имат нужда от поне 65 г протеини на ден, мъжете - от 75 до 80 г. Това са поне 300- 400 г висококачествен протеин, което не означава вратна пържола, а примерно пилешки гърди на скара


организмът не складира протеините, за разлика от мазнините. Затова трябва всеки ден да приемате протеини, за да поддържате свежа кожа без бръчки


отпуснатата кожа, сивкавият тен при добро здравословно състояние говорят за липса на протеин


морските храни са идеални, за да поддържат младостта и красотата - освен висококачествен протеин, лесен за усвояване, те съдържат ценни минерали и витамини. Те са с много ниско съдържание на наситени мазнини. Дори калмарите, които съдържат най-много холестерол сред морските храни, имат много по-малко холестерол от яйцата


рибата е изключително ценна за поддържане на красотата, защото съдържа много силни антиоксиданти и вещества, които стимулират мозъчната дейност. Ако човек започне да следва диетата, т.е да яде три пъти седмично риба, ще види много бързо положителния ефект и ще включи рибата и морските продукти постоянно в менюто си


тялото има нужда и от мазнини, за да работи нормално. Вредните мазнини са преработените, а ценните мазнини са есенциалните, онези, които организмът не може да си изработи, а получава с храната. Най-горещо препоръчваната мазнина е студено пресованият зехтин - скъпите зехтини обикновено го отбелязват на етикета си. И разбира се, любимата на доктора сьомга. Още полезни мазнините има в ядките, авокадото, киселото мляко.



тридневно меню


Само за три дни ще установите ефекта от диетата на д-р Перикоун. Кожата ви ще изглежда по-свежа, по-еластична. Ще почувствате прилив на сили, тонусът ви ще бъде по-висок.


Всеки ден ще ядете почти едно и също. Помнете - винаги яжте първо протеините. Въпреки че в тази диета има известно разнообразие, не забравяйте, че една по-ограничена схема на хранене е по-лесна за изпълнение, тъй като не се изправяте пред твърде много варианти.


събуждане

220 до 340 мл вода (по-добре да не е чешмяна, а минерална или изворна)


закуска

Омлет от белтъците на 3 яйца и 1 жълтък и/или 110 до 170 грама сьомга (скумрия) на скара или печена във фурна

1/2 чаша варени овесени ядки

8-сантиметрово парче жълт пъпеш и 1/4 чаша пресни дребни плодове (по възможност боровинки)

минимум 220 до 340 мл вода (и повече, ако желаете)


обяд

110 до 170 г сьомга (скумрия) на скара или консервирана безсолна риба тон във вода или сардини, консервирани в захтин

2 чаени чаши салати; подправете с 1 супена лъжица екстра чист зехтин и прясно изцеден лимонов сок на вкус

8-сантиметрово парче жълт пъпеш и 1/4 чаша пресни дребни плодове - боровинки, ягоди, малини, къпини

минимум 220 до 340 мл вода (и повече, ако желаете)


следобедна закуска

60 грама безсолно парче пилешки гърди

4 сурови, безсолни лешници

1/2 зелена ябълка

минимум 220 до 340 мл вода (и повече, ако желаете)


вечеря

110 до 170 г сьомга (скумрия) на скара

2 чаени чаши салати; подправете с една супена лъжица екстра чист зехтин и прясно изцеден лимонов сок на вкус

1 чаена чаша аспержи, броколи или спанак на пара, подправени с малко зехтин

8-сантиметрово парче жълт пъпеш и 1/4 чаена чаша пресни дребни плодове

минимум 220 до 340 мл вода (и повече, ако желаете)


закуска преди лягане

60 грама безсолни пуешки или пилешки гърди без тлъстини

1/2 круша или зелена ябълка

3 или 4 бадема или маслини

минимум 220 до 340 мл вода (и повече, ако желаете, но имайте предвид, че си лягате)

 


Това меню изисква да пиете шест пъти по 220 до 340 мл вода. Освен това трябва да прибавите поне две допълнителни чаши през деня. Дръжте прясна вода на бюрото си в службата, бутилка вода в колата или близо до вас у дома, за да пиете докато вършите работата си, за да сте добре хидратирани.

Това е всичко. Какво би могло да е по-просто? Тези храни изискват минимални приготовления и ще ви държат далеч от кухнята и изкушенията.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР