10 въпроса за пластичната хирургия

Колкото и често да публикуваме статии и интервюта по теми от пластичната хирургия и модерната дерматология, все не е достатъчно. Показват го вашите въпроси на нашия имейл и уебсайт eva.bg. 

Свобoда Сидерова 30 March 2010

Направих си операция за поставяне на импланти в бюста. След няколко месеца деколтето се сбръчка. Дали е от тежестта им (по 350 кубика) или от начина на поставяне?
Категорично е от начина на поставянето. Това е най-важният фактор. Когато имплантът е поставен под мускула, такова набръчкване е невъзможно. Следователно имплантите ви са сложени надмускулно - метод, който, както е известно, аз отричам. Вторият фактор е качеството на импланта. Сигурно за 1001-и път го казвам: качеството на първо място, плюс позицията на импланта, плюс една атравматична лека, мека и фина работа на хирурга осигуряват добрия резултат. Вашето писмо говори, че нито първото, нито второто, нито третото условие са изпълнени както трябва. След като имате тези оплаквания в областта на деколтето само след два месеца, какво ще се случи след две години?!

Четох в интернет нещо за биоразграждащи се импланти. Дали у нас се използват и какви са предимствата им пред силиконовите?
За използване – не мога да кажа, но има фирма, която внася такива импланти. Според мен да се използват такива импланти е съвършена глупост. Там слоят е много мек, на базата на хидрогел, и имплантите са само кръгли, няма друга форма. И не стоят добре. Гелът се разгражда, в случай че имплантът се спука. При другия вид импланти гелът не се разгражда, но това не е необходимо, защото имплантите не се пукат. Биоразграждащите се импланти се появиха заради стремежа на фирмите да предложат нещо ново, с което да впечатлят както хирурзите, така и клиентите. Фирмата производител и фирмата вносител в България обаче не успяха да впечатлят никого.

Ако едновременно се прави лифтинг на бюста и се слагат импланти, как ще бъде платено това - като две операции или като една? Изобщо интересува ме кои хирургически операции могат да се комбинират и доколко това е опасно?
Могат да се комбинират хирургически операции, които са в една зона, да речем в областта на гърдите. Но моят съвет е да се направят двете операции поотделно, на два етапа. Когато едновременно се поставят импланти и се прави лифтинг или прекрояване на кожата и повдигане, резултатът не е толкова блестящ, не е толкова безупречен. При поставянето на импланта и едновременния лифтинг белезите са по-груби. Освен това разчертаването на гърдите е най-важната част от операцията и е по-сложно, отколкото оперирането. Не можем да разчертаваме предварително и мислено да отпуснем сантиметрите, които ще бъдат попълнени от импланта. Но по принцип, ако пациентката настоява, може да бъде направено едновременно. Други операции, които могат да се комбинират, са тези на бюста с която и да е операция на лицето без цялостния лифтинг. Например поставяне на импланти с ринопластика (носа) или блефаропластика (клепачите), отопластика (ушите). Не е добре операцията  на гърдите да се комбинира с абдоминопластиката (корема), защото в първите дни след операцията на гърдите има отток в областта на корема. А и при абдоминопластиката се работи на голяма площ. Комбинацията ще влоши резултата от абдоминопластиката.

Купувам си всеки брой на списание EVA и с интерес следя вашите интервюта. Тъй като искам да си сложа импланти в бюста, моля да ми кажете има ли вече категорични изследвания кои са най-добрите импланти – с най-висока гаранция за пациента, и кой метод за поставянето им е признат за най-добър?
Трудно е да се даде еднозначен отговор кои са най-добрите импланти. Колкото хирурзи попитате, толкова различни отговора ще получите. Лично моето предпочитание е към имплантите на McGhan, защото имат най-добрата текстура от предлаганите импланти, имат “велкро ефект”, т.е. много добре прилепват към тъканите, няма никаква опасност от завъртане, изместване, мигриране на импланта. Другото им предимство е огромното разнообразие от модели. Само капковидните импланти са 15 модела, а всеки модел има размери от 150 до 740 мл. За всеки отделен случай има подходящ имплант. Гаранцията им е доживотна. За 13 години работа не съм имал нито един проблемен случай с тях. Докато при другите модели импланти има някакъв процент на разместване, деформиране на импланта и т. н. И за да завърша, макар че ми е омръзнало да го повтарям, начинът на поставяне е изключително важен – т.е. подмускулно поставените импланти оформят бюста много добре.

Направих си ринопластика в една частна болница в провинцията. Беше неуспешна. Отнеха гърбицата на носа, но той стана много сплескан. Направих повторна в Гърция, резултатът е още по-зловещ. Въпросът ми е дали три месеца след втората операция може да се предприеме трета и има ли смисъл?
Възможно е да се направи операция три месеца след втората неуспешна. Но! Най-добре е да се изчакат минимум шест месеца и да се направи първо фиброоптична риноскопия. Аз не знам къде се прави у нас, не съм чувал някой да я прави. Но аз лично я правя преди всяка подобна операция. Влизам с камерата на ендоскопа вътре в носната кухина и я оглеждам внимателно, за да поставя точна диагноза. След това казвам на пациента какво е възможно да се направи и какво можем да постигнем с операцията. Специално за този случай мога само да изразя съжаление, че двете операции са несполучливи. Обикновено така става, когато пациентът или иска да спести някой лев, или е в плен на заблудата, че в чужди клиники лекарите могат да се справят по-добре от българските си колеги. На практика цената за реоперация е по-висока от нормалната. Ако пациент дойде при мен, първо ще му направя фиброоптична риноскопия, преди да кажа дали мога да се заема изобщо със случая, защото там, вътре в носната кухина, вероятно вече е истинска каша. Има ли смисъл да се прави? Да, има смисъл. Но най-рано шест месеца след последната операция.

Как се премахват червените капиляри по носа, нужна ли е ринопластика?
Не, не е нужна. Червените капиляри се премахват или с лазер или с IPL - апарат с пулсираща светлина. Това е проблем от областта на козметичната дерматология.

Слушала съм много за лифтинг на горната част на лицето и на долната. А има ли лифтинг на средната част на лицето?
Има, и това е т. нар. ендоскопски лифтинг, за който сме писали много. Това е четвърто-пето поколение лифтинг, наречен 3D лифтинг, защото целта не е само повдигане, а и скулптуриране на чертите и връщане на обема на лицето. Горният лифтинг също е предимно ендоскопски, конвенционалният метод е изоставен от почти всички хирурзи. Но е възможно да се комбинира конвенционалният лифтинг на долната трета на лицето с ендоскопски на средната и горната му част. Долната трета на лицето и шията се правят предимно с конвенционалния хирургически лифтинг.

Имам малки и тесни очи. Те направо се губят на лицето ми. Нямам нужда от лифтинг, защото съм само на 28 години. Но формата на очите ми много ме потиска. Въпросът ми е дали могат да се уголемят очите с някакъв разрез в краищата им?
Има такава техника, но за съжаление тя не дава добри резултати. Срастванията след разрезите са много очебийни и много повече деформират очната цепка от първоначалната форма. Пластичната хирургия все още е длъжник на пациентите с този проблем. Едно възможно решение не на 100, но на 40-50 процента е ендоскопският браулифтинг (резултатът е повдигане на веждите), защото той може да промени и формата на окото и да му придаде бадемовидна форма с издърпването леко нагоре и настрани. Другото решение е грим.

Д-р Стоянов, четох, че бразилките масово си слагат импланти в дупето. Прави ли се у нас подобно нещо?
Прави се. Лично аз съм го правил доста пъти, но в последните години съм се отказал от този вид операция и имам своите аргументи. Защо? Седалището е място, подложено ежедневно на натиск и травма. Ако преброите целенасочено колко пъти ставате и сядате, ще стигнете най-малко до 700-800 пъти. Представете си, че там имате импланти, дори и под мускула - те са много различни от тези в бюста и само след година-две те ще се разместят, деформират и ще създадат проблеми. Наистина операцията е много ефектна, но аз избягвам да я правя и винаги обяснявам подробно на пациента рисковете и последиците.

Кой е най-добрият начин за премахване на мастните натрупвания в областта на коленете? Четох, че се бият инжекции с вещества, които разграждат мастните клетки... Или лазерна липосукция? Къде, на кои части от тялото може да се прилага тя?
Инжектирането с вещества за премахване на мастната тъкан е като шампоаните с цимент - нито има цимент, нито има шампоан. Инжектирането не може да осигури равномерно “пукане” на мастните клетки, някъде ще е повече, някъде по-малко. И ще се образуват дупки, неравности по кожата, разрастване на съединителна тъкан, придърпване и т. н.
Най-добрият метод за премахване на мастни натрупвания не само по коленете, но и по цялото тяло е липосукцията. Въпросът е каква да е тя - ултразвукова или аспирационна. Лазерна липосукция няма, има ултразвукова. Но хората не правят разлика, а и рекламите ги объркват допълнително. Има лазерна липодистрофия. И това трябва да се разбере ясно. При лазерната липодистрофия обвивката на мастните клетки се наранява от лазерния лъч и се чака самият организъм да ги аспирира, да ги преработи по някакъв начин. Най-често това става, като разрушените клетки влизат в кръвообращението, отиват в черния дроб и оттам се преработват и изхвърлят. Но това почти не е възможно. Другите два метода - ултразвуковата и аспирационната липосукция - са с доказан моментален ефект. Ултразвуковата липосукция е най-подходяща за местата, където кожата е по-дебела, т.е. избягвайте да я правите по вътрешната част на бедрата, вътрешната част на коленете, в областта на корема. Следователно за тези части на тялото е по-подходяща аспирационната.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР