пластичен взрив 2

Не остана континент, незаразен от болестта на XXI век.

27 October 2004


Не остана континент, незаразен от болестта на XXI век. Ако надникнем в отчетите на пластичните хирурзи от различни краища на света, изводът е прелюбопитен: каквото харесва немкинята, за англичанката е неприемливо, а за французойката съвсем ненужно.

Америка - корекция на бюста по телевизията

В Америка е модно да си млад. В Америка трябва да си млад. Иначе изпадаш зад борда. Да имаш собствен пластичен хирург е не по-малко престижно, отколкото да се похвалиш с личен гинеколог. Америка е може би единствената страна в света, където съществува строга статистика за количеството направени операции. През 2003 г. под ножа лягат над 8 милиона американци, с 30% повече отколкото през 2002. Числото се доближава до количеството изядени хамбургери.

50% от хирургическите вмешателства принадлежи на липосукцията. Броят на хората, които годишно се лишават от килограми, също впечатлява: 600-800 хиляди. Лифтингът вълнува "едва" 170 хиляди. Втората по популярност операция е увеличаване на бюста чрез поставяне на имплантанти. Трета е замяна на старите с по-съвременни. Четвъртата - разнообразни пилинги. Следват блефаропластика (премахване излишната кожа на очите и повдигане на паднал клепач), ринопластика (изменение на формата на носа).

Проправя си път и гастропластиката, операция, при която в стомаха на пациента се прави още един по-малък стомах. Новата придобивка по-бързо се пълни и по-бързо изпраща сигнали за ситост до главния мозък.

Развеждайки се, много американки държат полагаемата им се издръжка да включва перо - разходи за пластична операции - средно по 20 хиляди на година. След като мъжът им се е възползвал от най-хубавите им години, нека сега плаща, за да може да възстановят доколкото могат първоначалния капитал. Красотата по американски излиза минимум 3-4 хиляди долара за най-простата операция.

Който не може да си го позволи, не се откъсва от екрана на телевизора: най-рейтинговите предавания напоследък са реалити шоуто "Лебед" и "Екстремно преобразяване", за участие в които се избират невзрачни жени и мъже със сълзливи истории (в детството им викали дебелаци, очилатковци или са имали нещастна любов). В течение на няколко месеца от тях на живо кроят и лепят красавци, които си приличат удивително като капки вода.

На всеки участник се падат по 5-6 операции - на бюста, носа, стомаха, липосукция, присаждане на коса. Повечето от участниците мъже най-напред се стараят да постигнат външността на супергерои - слагат им имплантанти в брадичката и ако трябва - в скулите. Следва липосукция на лицето, шията, гърдите, корема и бедрата. И на всички задължително правят идеални зъби.

Скептиците се опасяват, че гледайки подобно шоу, Америка ще получи своето ново поколение клонинги. Клиентите на пластичните хирурзи обаче нямат подобни страхове.


Бразилия - пластична ваканция за дъщерята

Социолозите твърдят, че най-притеснените от външността си жени живеят именно в Бразилия. Самите бразилки се оправдават с горещия климат и потентните мачовци. Бразилия е един голям плаж, на който се ходи като в... офис. А в офиса трябва да изглеждаш подобаващо. Освен това, в Бразилия пластичните операции са най-евтини. Знойните бразилки са луди по повдигане на дупето.

Имплантанти се поставят не само в гърдите, но и в увисналите задни части, за да бъде всичко отзад толкова кръгло, колкото отпред. И тъй като основният недостатък на имплантантите в обратната страна е, че дамите сядат трудно, в момента се работи над специални протези за по-удобно сядане.

Мнозина чужденки посещават Бразилия, не заради карнавала (сезонът се открива на 1 март), а заради Ив Петанги. Светилото на световната естетична медицина е направил собственоръчно 6500 операции на бюста в периода от 1985 до 1999 г.

В последно време бразилските клиники не успяват да се справят с потока желаещи да усъвършенстват формите си. Всяка година преди карнавала е истинска лудница. Търсенето е толкова голямо, че имплантантите свършват за броени часове и пластичните хирурзи са принудени да връщат желаещите. Модата на вирнатото дупе и сочен бюст не отмина и тийнейджърките.

Често майка и дъщеря могат да бъдат видени в една и съща клиника, при един и същи специалист. Услугата е толкова модна, че най-добрият подарък, който родителите могат да направят на дъщеря си, е така нар. "пластична ваканция" в клиника по естетична хирургия.


Германия - бюст за Фрау Мюлер

В Европа нещата са съвсем други. Пластични операции там се правят (в процентно съотношение на човек от населението) примерно 2 пъти по-малко, отколкото в Америка, при това не се води кой знае каква статистика. Въпреки единната валута, няма единна концепция за това кое е по-добре - тънка талия или пищен бюст.

Германките са на мнение, че истинската жена трябва да притежава гърди на кърмачка. Това има историческо, нравствено и психологично обяснение. Още от края на 30-те години на немкинята е втълпявано до дупка, че жената трябва да олицетворява плодородието. Как може да се олицетвори то? Естествено с идеална форма и голям размер на млечните жлези.

Ако бюстът на дамата не е 75 D и дори не 80 C, а стандартният 70 B, тя трябва задължително да си организира нов. Това е причината пластичните хирурзи в Германия да купуват толкова гръдни имплантанти, колкото едновременно ползват Русия, Полша и ние.

С хирурзи екстра класа, чиято специалност е увеличаване на бюста, Германия разполага повече от достатъчно. Пластичният хирург д-р Вернер Аудрейч е популярен повече от Папата и мнозина чужденки дават мило и драго да попаднат при него.


Англия - скъсяване пръстите на краката

Доскоро англичанките се опитваха да стареят достойно. Може би си казва думата суровото възпитание. По-скоро причината за свежия вид на лицето, който запазват за по-дълго по сравнение с жените от топлите страни, е суровият климат. Не мислете, че тайно си падат по инжекциите за красота или под прикритието на нощта посещават козметичните кабинети.

Нищо подобно. Погледнете снимките на Маргарет Тачър от преди няколко години и всичко ще ви стане ясно. Ако беше французойка, досега бог знае какво щеше да направи с лицето си. Още един неочакван факт, който поразява: лекарите-дерматолози в Англия са около 1000. Направо смешно.

Англичанките не се притесняват от бръчките си. Те наричат това "да остарееш достойно". Явно са на мнение, че както всичко старо автоматически става ценно, така е с жената.

Обнадеждаващо е, че отскоро се наблюдава раздвижване в тихите води. Миналата година изследване показа, че шест от десет англичани са недоволни от своята външност и са готови да легнат под ножа, ако операцията е безплатна.

Най-популярни сред британките са разглаждащите бръчките инжекции с ботокс. На второ място са тези с колаген, които правят устните пухкави, а лицето - кръгло. Трета по популярност е лазерната шлифовка за отстраняване мъртвите клетки на кожата.

Най-ярката фанатичка на пластиката в Британия Синди Джаксън вече е похарчила 99 600 долара за 27 пластични операции, направени й през последните 9 години. равносметката е: 3 пъти опъване на кожата на лицето, 2 корекции на формата на носа, корекция на формата на коленете, пластика на корема, увеличаване и умаляване на гърдите, корекция на челюстта, липосукция и перманентен макияж.

Синди твърди, че нейната представа за красота е основана на теорията на Леонардо да Винчи за класическите пропорции на човешкото тяло и лице. Макар че народът я нарича съвсем не Джоконда, а кукла Барби. На такива клиенти като нея клиниките дават бонуси и отстъпки. Например жена, която иска да си уголеми бюста и да си стегне лицето, може да получи лазерна шлифовка и липосукция безплатно.

В последно време някои клиники предлагат на пазара все по-странни пластични корекции. Сред английските новини са скъсяване на пръстите на краката, за да изглеждат по-секси в отворени сандали, стесняване на вагината, корекция на формата на пъпа.


Франция - тайна липосукция

Французойката не се интересува от факта, че бюстът й не олицетворява плодородие, както на германката. Всички известни дами твърдят в хор, че се приемат такава, каквито са, и не се страхуват от остаряване. Французойките се отнасят към естетичната медицина много прагматично: до определена възраст се ограничават с инжекции, прилежно посещават салони за красота и следят за калориите.

От това не следва, че във Франция не правят въобще пластични операции. Страната на жабешките бутчета и бордото заема първо място в Европа по количество направени пластични операции. Идеалът е съвършено като на Катрин Деньов лице. Ако останат пари, може да помисли за тялото, въпреки че всичко под ключиците не е кой знае колко важно. Най-голямо е търсенето на липосукцията, следват уголемяване на гърдите и пластика на клепачите.

По парижките булеварди през деня не може и да си помислите да срещнете свежо оперирана девойка с външността на Памела Андерсън. Подходът на френските хирурзи радикално се отличава от американския. Французите се славят с чувство за мярка и вкус, затова и не правят нищо, което не би изглеждало натурално. Затова френските звезди могат смело да твърдят, че се приемат такива, каквито са.


Русия - пластика на клепачите

Евтино и сърдито - пластиката на клепачите при минимални загуби дава максимален резултат и именно поради това оглавява хит-парада на руските пристрастия. На второ и трето място се нареждат увеличението на бюста и липосукцията. Този списък отразява националните особености на естетическата хирургия - руската жена най-напред си оправя лицето, после, ако има търпение, време и пари, се заема да оправя недостатъците на тялото.

Трябва да отбележим, че американките постъпват точно обратно. Един пластичен хирург в Русия споделя, че все по-често пациентките му са тийнейджърки, които носят постери и молят да им направи нос като на Бритни или Дженифър Лопес. При това има и 70-годишни пациентки, които не само се борят със стареенето, но и си увеличават бюста.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР