полезна вместо лека нощ

Така вече ще си пожелават бюти маниачките, гушвайки се в прегръдките на Морфей

Свобoда Сидерова 15 May 2010

Освен за секс и сън (недоспиването състарява по-силно от UV лъчите, ето защо Пенелопе Крус спи по 10 часа, а Клаудия Шифър - 12) нощта е отредена и за тежък физически труд. Докато спите сладко, кожата работи за вас, превключвайки от дневна защитна „скорост“ на възстановителна и укрепваща с цел отстраняване на пораженията от свободните радикали. Трябва само малко да дадете газ под формата на нощни кремове и сутринта ще изглеждате свежи като след процедура в салон.


защо в полунощ пепеляшка избяга от бала?  
Девизът на съвременната козметология е: „За всичко си има време.“ Учените са убедени, че можем ефективно да се противопоставим на годините, съобразявайки се с хронобиологията (наука за биоритмите). Час сън преди полунощ е равен на два след. Към 22-23 часа тъканите са най-добре снабдени с кислород. Според последни проучвания това е подходящото време (преди беше 20 часът) за нанасяне на нощния крем. Пикът на размножаване на клетките е между 1 и 3 часа сутринта. Между полунощ и 4 часа кръвообращението, което осигурява на кожата хранителни вещества, е максимално ефективно. До 4 часа синтезът на хормона мелатонин – безкомпромисен борец срещу стреса и свободните радикали, достига връхната си точка. Сега разбрахте ли защо отговорът на въпроса не може да е друг освен: за да си легне. 


номинации за хитова приспивна песен
За да се радвате на отражението си в огледалото сутрин, марките използват върхови научни открития. Korres например се фокусира върху протеазомата – един от най-важните механизми на младите клетки. (Откритието е удостоено с Нобелова награда през 2004 г.) Той действа като катализатор за отстраняване на повредените протеини и за комплектуване на аминокиселини, необходими за синтеза на колаген и еластин. (Ако механизмът замре поради една или друга причина, животът на клетките само след 24 часа няма да струва пукнат цент.) Така чрез разрушаване към съзидание се активира механизмът на възстановяване и дълголетие на кожата. От 50 конкуриращи се антиоксиданта за стимулиране на протеазомата конкурса печели биофлавоноид от кверцетин (екстракт от дъб). Което още веднъж доказва, че растителната (натуропатите ще са във възторг от липсата на парабени) козметика не отстъпва на хитовите съединения, синтезирани в лаборатории. Vichy направи подарък на жените над 45 години, като за първи път използва технология за реконструиране на кожа ин витро в козметична грижа. В основата й са факторите на растежа, които пресъздават 3 стратегически зони на лицето – скули, контур и шия, само за 10 дни. Clarins се зае да компенсира недостига на нощен сън (за последните години времето за сън е намаляло с час), хроничната умора и стреса. Екстрат от киви атакува признаците, които тревожат повечето работещи момичета около и след 30 години. Две швейцарски марки наведнъж се сродяват с медицината. Патент на SkinCode е съставка от хлебна мая, използвана при хора, включително и деца, страдащи от изгаряния или екзема. „Лекарството“ не само ускорява оздравителния процес, но действа подмладяващо. Символ на медицината на XXI век са клетъчните технологии. Към технологията Skin Nova (създаване на оптимална среда за обновяване на клетките) Juvena прибави още една - поддържане на регенериращия потенциал на кожата чрез собствените й стволови клетки. Интересa на Clinique и La Prairie предизвикаха сиртуините, т. нар. гени на дълголетието. Активизирането им предотвратява преждевременната смърт на клетките. Lancome също инвестира 7 години в изучаването на 4400 гени и успя да разшифрова както типичните за младата кожа протеини, така и защо поведението на възрастните им колеги с времето се променя. Бифидобактерии и молекула, имитираща междуклетъчните липиди, консервират лицето в прекия смисъл на думата. Biotherm застъпва тезата, че ако гарантираме на гените по-комфортна среда, защитавайки ДНК-то от повреди, резултатът ще е минус десет години след 4 седмици. Доста смело предизвикателство, не мислите ли? Не можем да не споменем и откритите от Estee Lauder „часови гени“ на кожата. На тях дължим синхронното и безпрецедентно продължаващо клетъчно възстановяване през нощта. Chanel се цели в предотвратяване загубата на еластичност като използва за първи път в козметологията строителен принцип, гарантиращ обем, плътност и стабилност на всяка 3D конструкция.

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР