деловият обяд

Ресторантът на хотел City е уютен и дискретен. Основният му салон е разположен под голям, остъклен купол с огледален пръстен в основата - като атриум под звездите.

30 April 2003

CITY

текст любомир милчев
фотография калин руйчев

Ресторантът на хотел City е уютен и дискретен. Основният му салон е разположен под голям, остъклен купол с огледален пръстен в основата - като атриум под звездите. Наситено син мокет на дребни цветя, бледозелени стени, бледорозови покривки, тапицирани в екрю столове оформят пастелния колорит на заведението. Има и по-малък салон за частни банкети. Осветлението е меко и успокояващо. В ресторанта се сервира във фин чешки порцелан, а приборите са Arthur Krupp. Специалната винена листа включва най-добрите български вина, както и квалитетни вина от Чили, Аржентина, Италия, Франция и Германия. Готвач на ресторанта е Явор Захариев, известен на познавачите от "Шератон". Кухнята е многонационална. В специални раздели са обособени българските ястия, италианските пасти и антипасти и специалитети от северноевропейската кухня. Помислили са и за вегетарианците, и за американците. Първите ще бъдат доволни от вегетарианската паеля и "зеленчуков Еверест" - мариновани пържени зеленчукови гредички със задушени гъби и моцарела. А за консервативни американци има дори бургери. На чревоугодниците изборът ще бъде най-труден, защото разнообразието от кулинарни глезотии е голямо - Steak Le Poivre, пилешки филета по кантонски и свинско по цюрихски. Готвачът особено се гордее с панираните палачинки Майра, пълнени с три вида сирене и орехи.

адрес: София, ул. Стара планина 6, тел. 915 15 19

 

 

 

Пано
текст михаела петрова
фотография светослав караджов
 

Ресторант "Пано" е малък и изискан - само 28 места в уютна обстановка. Голямо е единствено стилното пано на художничката Александра Брайкова и, разбира се, порциите. Няма да се изложите пред чужденци, ако ги поканите на делови обяд именно тук. Не се използват замразени меса, риби и зеленчуци; сьомгата за ордьоврите и основните ястия е прясна, мариноват я на място, а сосът за телешкия пепър-стек се приготвя около 7 часа. Селекцията на вината е направена от най-добрата еноложка в България. Проява на лош вкус е да си поръчате шопска салата в този ресторант, макар че ще бъде прясна и вкусна. Добър избор е "Хонг-конг" - пържени скариди в хрупкава коричка, пикантен дресинг, авокадо, гъби и грейпфрут или домашно приготвената сьомга с пикантни сладко-кисели зеленчуци. Друго кулинарно изкушение е класическата руска рибена чорба - солянка, много по-добро "трезве" от шкембе-чорбата. Любима на гостите е и крем-супата от тиквички с пастърма и пармезан на лентички. Ако не обичате октопод, това е ресторантът, в който ще промените мнението си. В "Пано" всеки рибен специалитет е на нивото на луксозен средиземноморски ресторант. Оставете си място за десерт - "Тентатен" е микс от тесто с ябълки и сос от горски плодове, а кремът "Брюле" е точно такъв, какъвто биха ви сервирали в Париж.

адрес: София, ул. Оборище 18, тел. 46 86 87; 944 25 81

 

   

Пица "Гарибалди"
текст михаела петрова
фотография калин руйчев

Голяма част от нашата редакция вече си прави срещи по работа в пица "Гарибалди". Разположението на масите създава илюзия за сепарета и със сигурност разговорите от едната маса не се чуват на съседната. Северина Докова, рекламната ни мениджърка, най-много хареса печеното сирене с мед и орехи. Само една салата - (много добри са "Каракачанската", "Тако", "Панцанела") е достатъчна, за да нахрани жена на диета. Дори Биляна Хинова, която все още стриктно спазва съветите на д-р Емилова, е доволна от разнообразното приготвяне на зеленчуците. Културният редактор, Рослава Куманова признава само кухнята на баба си, но оцени достойнствата на млечното руло със зеленчуци. Аз, като заклета месарка, харесах специалитета "Менудо" - три вида месо с гъби и лук. А модната ни редакторка, Мария Тодорова редовно си угажда с яйца по Бенедиктски. Елка Влаховска хареса и трите вида ризото - зеленчуково, пилешко и с морски дарове. Всички сме фенове на десерта с плодове "Пралине", поляти с карамелен сос с мед, коняк, сметана, орехи и шоколад.

адрес: София, ул. Граф Игнатиев 4, тел. 981 10 07

   

 

Папараци
текст михаела петрова
фотография калин руйчев
 

Във фотоапаратите, с които е декориран таванът, няма скрити камери. Спокойно може да се насладите на вкусна храна и дискретност. Целта на собствениците е да се почувствате уютно като у дома. Рамкираните фотографии по стените са като от стар семеен албум, а зимната (вече и лятна) градина е като хол на домакиня, която обича да изненадва гостите си - всеки месец интериорът променя акцента си чрез картините, които различни художници излагат там. Макар менюто да залага предимно на качествената мръвка - филета и бонфилета по рецепти от европейската кухня, в бистрото редовно има промоция на по-нестандартни продукти. Удоволствието да ги опитате е за сметка на заведението. Препоръчваме ви зелената салата със сос от хрян и горчица, печените чушки с мариновано в билки овче сирене, пилешкото филе "Рокфор" с ризото, ементал и праскови и талятелите с пилешко филе и сос от манатарки. Фаворит сред десертите е финият ябълков крем.

адрес: София, ул. Райко Даскалов 3 (уличката покрай градинката на Солунска), тел. 980 76 65

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР