Глен Клоуз, заразното зло от "Щети"

Все още няма “Оскар”, макар да е била номинирана цели пет пъти

Ирина Иванова 20 February 2008

Глен Клоуз пиела бърбън с лед и гледала телевизия в някакъв бар в Ню Йорк, когато дочула, че печели “Златен глобус” 2008 г. за най-добра актриса за ролята си на свирепата адвокатка Пати Хюс в правната драма “Щети”, излъчвана у нас по Нова телевизия. Глен е една от многото холивудски звезди, отказали да присъстват на пресконференцията, на която се връчиха тазгодишните награди за кино и телевизия “Златен глобус” в знак на подкрепа за стачкуващата Гилдия на американските сценаристи. Въпреки всичките роли на проклети жени, които е изиграла, и въпреки вечното си съмнение, че в нея сигурно има нещо от тези жени, щом все такива роли й дават, тя е една от първите, които категорично застават зад исканията на стачкуващите.

Питат я не се ли притеснява, че е възможно заради тази стачка да няма и “Оскар”-церемония, а тя отговаря насмешливо: “Често ме бъркат с Мерил Стрийп. Не и в нощта на “Оскар”-ите обаче, не сте ли забелязали?” Факт е – актрисата, изиграла едни от най-великите филмови злодейки на всички времена като Алекс Форест от “Фаталното привличане”, маркиза дьо Мертьой от “Опасни връзки” и Круела от “101 далматинци”, все още няма “Оскар”, макар да е била номинирана цели пет пъти.

Глен Клоуз произхожда от благородническо семейство – едно от най-старите в родния й град Гринуич, Кънектикът. Родителите й членуват в ултраконсервативното политическо Движение за морално превъоръжаване и тя, ще - не ще, трябва да пее в хора на движението, но така и не се превъоръжава морално. Семейството й заминава за Заир, Африка, където и Глен живее известно време, а после учи в Швейцария. Голямата си любов – актьорството, открива в известния девически колеж Розмари Хол, който има собствена театрална трупа. Първия си брак Глен сключва още докато е в колежа – с китариста Кабът Уейд. Двамата се развеждат бързо-бързо, но Глен се срива емоционално, едва успява да завърши колежа и то доста по-късно от връстниците си и се зарича никога повече да не позволява някой мъж да постави прът в колелото на живота й. Спазва обещанието си.

Първоначално играе на Бродуей, а през 1982 г. получава първата си роля в игрален филм – в “Светът според Гарп” по романа на Джон Ървинг – и първата си номинация за “Оскар” за поддържаща женска роля. Оказва се обаче, че телевизионната и театрална професионална гилдия в по-голяма степен оценяват таланта на Клоуз, защото за цялата си кариера тя е спечелила три награди “Еми”, три награди “Тони” и две – “Златен глобус”, като и двете са за телевизионни филми (“Лъвът през зимата” и “Щети”).

След фиаското на брака й с Кабът Уейд, Глен се жени за предприемача Джеймс Марлъс, но се развежда и с него. После, когато е вече на 40 години, има връзка с продуцента Джон Старк, от когото ражда дъщеря си Ани. По-кратките й авантюри са с ексцентрични мъже като актьора Уди Харелсън, хокейната звезда Сам Нийли и дори дърводелеца Стийв Биърс, когото тя среща в театъра, докато репетира “Булевардът на залеза”.

Ролята на дяволската адвокатка Пати Хюс е сякаш написана специално за Глен. “Тя е жена на върха. Ръководи собствена адвокатска фирма и няма равна в работата си. Тя е смразяваща. Манипулатор от най-висока класа – понякога за добро, а понякога просто е борба за власт. Със сигурност в сериала има епизоди, които ще ви накарат да я мразите, но въпреки това е забавно да я гледате. Пати определено не е жена, с която можете да се е...ате”, разсъждава Клоуз за героинята си.

Актрисата твърди, че въпросите, които най-вече я интересуват в този сериал, са: първо - през какво преминават жените, за да достигнат до позицията, на която е Пати, и вторият – как те променя властта: “Когато си на върха, ти вече не си същият онзи човек, който беше, докато се катереше нагоре”.

Още по-сложен е личният живот на Пати, тъй като тя е и съпруга, и майка. Глен Клоуз казва: “Аз бях самотна майка през по-голямата част от живота на дъщеря ми и знам колко е трудно да си актриса, да работиш и същевременно да се опитваш да отделяш достатъчно време на детето си.”

През февруари 2006 г. 58-годишната Глен се омъжи за трети път. Двамата с бизнесмена Дейвид Шоу сключват брак на закрита скромна церемония. Глен се надява третият път наистина да е щастлив, затова приема с особено задоволство факта, че сериалът “Щети” ще се снима изцяло в Ню Йорк и тя ще може да е близо до съпруга си. “Не стига, че сценарият е страхотен, че моят персонаж е изключително интригуващ, но и снимките са едва ли не в задния ми двор! Освен това Пати носи страхотни дрехи!” Последната реплика не е случайна – Глен Клоуз е известна с колекцията си от най-готините костюми на своите героини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР