козметична митология

Жените сме ирационални. Макар да знаем, че кремът не се нанася на плътен слой, че тоналният крем не запушва порите и че от зелето бюстът не расте, сме склонни да игнорираме обективните знания и да вярваме на козметични небивалици.

Свобoда Сидерова 25 February 2009

 

Или съвети, които можеш и да не следваш...

 

1. Жените сме ирационални. Макар да знаем, че кремът не се нанася на плътен слой, че тоналният крем не запушва порите и че от зелето бюстът не расте, сме склонни да игнорираме обективните знания и да вярваме на козметични небивалици. Специално за теб EVA развенчава някои от тях.


2. Хидратиращият и нощният крем са абсолютно задължителни. Довери се на интуицията си. Ако на сутринта кожата ти не изпитва дискомфорт, защото си пренебрегнала нощния крем, О.К. Можеш да минеш само с качествено почистващо средство. Би било хубаво да подпомогнеш клетъчния метаболизъм, който достига своя пик между 22 и 23 часа, но по-важното е да защитиш кожата през деня от вредната околна среда. Гледай да не ти стане практика. С годините регенерацията нощем е от съществено значение за младостта.


3. Кожата най-лесно се хидратира с вода. Отстрани изглежда фасулско. На практика всяка вода съдържа голямо количество соли, които, утаявайки се на повърхността на кожата, водят до противоположен ефект, т.е. я пресушават. Само термалната вода в спрей има хидратиращо действие. За трайността на макияжа можеш да си спокойна, „гейзерът” дори го фиксира.


4. Течният витамин Е най-полезен за кожата. Да, той притежава отлични възстановяващи и хидратиращи свойства, но когато се нанася на лицето под формата на маслен разтвор, може да провокира раздразване и да предизвика появата на бели подкожни пъпки. Частта му в общия обем на активни съставки на козметичното средство не бива да превишава 5%.


5. Фон дьо тенът се тества на вътрешната част на китката. Грешка. Кожата на лицето и на ръцете се различава по цвят. Мацни малко от тоналното средство по линията на долната челюст или, още по-добре, върху ключицата. Това се налага, тъй като тенът често се променя — може да се зачерви от слънце или да стане безжизнен от преумора. Което ознавава, че не е верен критерий.


6. Тоникът е задължителен и при суха, и при мазна кожа. Ако кожата ти е суха, в 90% от случаите не ти трябва (остатъците от тоалетното мляко можеш да измиеш и с вода). В останалите 10% няма как, особено ако ползваш почистващ крем и не обичаш водните процедури или кожата ти се нуждае от тонизиране. При мазна и проблемна кожа тоникът е задължителен. Задачата му е да контролира секрецията на себум, иначе казано, да предотврати мазното лъщене.


7. Скрабът с натурални частици е по-добър от синтетичните гранули. Точно обратното. Ръбовете на последните са загладени и не травмират кожата. Същото се отнася и за морската сол. «Трий с нея петите, лактите и колената – казват французите, – но не лицето и шията». Ако си с чувствителна или тънка, дехидратирана и склонна към бръчки кожа, по-добре използвай гомаж (кремообразен скраб).


8. Сляпо следване на «сезонния тип» макияж и ограничаване на цветовата палитра. Това е един от най-разпространените стереотипи, който отдавна е демоде. Означава да използваш само определени нюанси в съответствие с типа, към който принадлежиш — зима, пролет, лято, есен. (Определя се според цвета на косата и тена.) Всяко лице е уникално. Ако ти харесва даден цвят, просто го използвай. Намираш, че червеното червило ти отива - носи го през цялата година. Ако актуалните жълти сенки се сливат с цвета на кожата - забрави за модата.


9. Балсамът омазнява косата. Разликата е няколко часа. Шампоанът измива естествения хидролипиден слой. Той се обновява самостоятелно след 4-6 часа, но се разпространява само на 1-2 см от корена. Останалата част на косъма не е защитена от агресията на околната среда. Ако се страхуваш, че косата бързо ще се изцапа или ще загуби обем, нанеси балсам само на краищата или ползвай балсам без отмиване.

10. Излишъкът от стайлинг средства не влияе на боядисаната коса. Няма никакво значение дали е боядисана или не. За да не я претрупаш и направиш „тежка”, ограничи количеството на стилизиращите продукти до три. Например пяна за обем, восък за акцентиране на кичури и лак. Иначе косата, дори и да е суха, изглежда мръсна. Ако е с мазни корени и сухи краища, избери фиксиращи средства на основата на гел.

11. Къдрава коса на „охлювчета” става само с маша. И с гумени ролки можеш да си докараш супер къдрици. Колкото по-тънки са ролките (приличат на бумеранг), толкова по-дребни са „охлювчетата”. Подсуши леко косата, раздели на кичури, навий първо краищата, после цялата дължина и завий на фльонга. За по-силен ефект предварително усучи всеки кичур около пръста. Гъвкавият материал, от който са направени ролките, позволява да спиш спокойно с тях.

12. Ако тоналното средство е със SPF, няма нужда от слънцезащитен крем. Ако отдолу си нанесла обикновен крем, а отгоре фон дьо тен със SPF, предпазващите съставки не само трудно проникнат в кожата, но и процесът отнема доста време. По-добре нанеси слънцезащитен крем с фактор 25 под тоналното средство.

13. Всички масла са вредни за мазната кожа. Не всичките, а само минералните, които запушват порите и „задушават” кожата. А и едва ли ще намериш козметика, която да не съдържа във формулата масло под някаква форма или омекотяващи съставки, позволяващи по-лесното и равномерно нанасяне. Към „безопасните” масла спадат растителните - от жожоба, соя, слънчоглед и макадамия.

14. Колкото по-голям е SPF, толкова по-добре. Голямата цифра след познатата комбинация SPF не винаги е добрият вариант. На практика най-важната характеристика на предпазващото средство е широкият спектър на действие. Т.е. защита едновременно срещу UVA лъчите, предизвикващи фотостареене, и UVB – виновни за слънчевото изгаряне. Ако често нанасяш средството, SPF 30 e не по-малко действен от SPF 40 или 50, да речем.

15. След душ задължително се нанася антиперспирант, т.е. дезодорант, предотвратяващ изпотяването. След вечерния душ, а не сутрешния. Антиперспирантът се ползва преди сън. Да, да, не се учудвай. Едва като се изкъпеш сутрин, ще отмиеш белезникавия слой, който разваля черните дрехи. Не се притеснявай, че ще сведеш на нула действието на дезодоранта. Веществата, които запушват потните жлези, вече са проникнали в кожата. За подмишниците можеш да използваш хидратиращ балсам за тяло, който обикновено е персона нон грата, тъй като разваля ефекта на антиперспиранта.

16. По-добре би било, ако в душ гела има думата крем. Разбира се, кремообразният душ гел е значително по-добър – най-малкото защото е по-щадящ към кожата. Единственият му „минус” е, че след измиване на тялото оставя тънък слой хидратиращ крем. Което значи, че употребата на другите средства е проблематична – кожата става мазна и хлъзгава. Ако си свикнала да нанасяш антицелулитното средство сутрин, използвай обикновен душ гел с ободряващ цитрусов аромат. Вечерта спокойно ползвай крем-гел и нищо повече. Или обратното.

17. Маслото от какао спасява от стрии. На практика същата работа върши което и да е козметично средство – от крема за ръце до бебешкото олио. Важни са не толкова съставките, колкото масажът и разтриването, които подготвят кожата за разтягане и увеличават нейната еластичност. Ако си била немарлива и си допуснала да се появят стрии, маслото от какао няма да ти помогне. Както и любимата рецепта на нашите баби – пречистена на водна баня свинска мас.

18. Кремът за лице и тяло заменя крема за ръце. На пръв поглед има резон. Макар че ръцете са по-малко чувствителни от лицето да речем, механизмите на стареене са еднакви и активните съставки нямат да останат без работа. Проблемът е, че на дланите има 40% повече пори отколкото на лицето. Просто на носа те са по-видими. Което означава, че използваните средства за лице и тяло се натрупват в дланите. Рискът от непредвидими реакции е реален. Колкото и странно да ти се струва, правилото е: след нанасяне на крем (но не за ръце), мий ръцете.

19. Ароматите се делят на такива за блондинки и брюнетки. Факт е, че брюнетките клонят към по-чувствените и тежки ориенталски аромати, а на перхидролките, съгласно наложения стандарт, се полага нещо лекомислено и фриволно. Нашият съвет: довери се на собствения вкус. Дори ако клони към мъжки нотки. Важното е парфюмът да не те оставя равнодушна. Иначе какво излиза? Ако харесваш парфюм за блондинка, а си тъмнокоса, не го купуваш. Друг случай - ако смениш цвета на косата, трябва да си купиш и нов аромат.

20. При нанасяне парфюмът се разтрива, докато попие напълно. Според някои експерти така разрушаваш молекулите на ароматната субстанция, което отслабва силата и трайността й. Нанася се на много малки порции, но в различни места, най-вече в точките на пулса. Молекулите проникват в кожата цели, а топлината позволява на нотките да се разгърнат по-добре.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР