12 неща, които не знаем за Бьорк

25 October 2007


Френската кинокритика определи играта на певицата Бьорк във филма Dancer in the dark като разтърсваща. Ролята й е на сляпа майка, която се бори с всички сили да спаси сина си от тежката наследственост. Филмът получи "Златна палма" в Кан, а Бьорк - награда за женско изпълнение. И все пак певицата заяви, че повече няма да се снима в киното. Може ли някой да предвиди реакциите на това свещено исландско животно?

 

Бьорк Гундмундсдотир е нейното истинско име. Бьорк означава "дърво на живота", а фамилията й - "дъщеря на Гудмунд". Дотук с уроците по исландски!

Тя е на пет години, когато влиза в консерваторията да учи флейта и пиано! Един малък исландски Моцарт.

На 14 години напуска майка си и баща си. Никой не се тревожи за нея. През дългите си самотни скиталчества сред горите тя се е научила да се изхранва, като ловува с голи ръце...Да, да. "Това е семейна традиция" - уточнява Бьорк.

Нахъсан тийнейджър, Бьорк трябва да печели пари, за да плаща наема на жилището си: тя продава риба на пазара и издава томче с рисунки и стихове, което сега струва 2000 долара.

Когато реалността среща измислицата: режисьорът Ларс фон Триер я избира за героиня на своя филм, виждайки я да размахва юмруци срещу папараците, за да защити сина си Синдри.

"Когато говоря, аз съм празна, мъртва. Ако имах избор, не бих продумала. Мога да прекарам цяла седмица, без да говоря. Това е моят рай." Рай, в който Бьорк въвлича приятелите си, "за да прекараме нощи, без да казваме нищо, само да се усмихваме".

От много бедно работническо семейство, Бьорк е отгледана в хипарска комуна заедно с шестте си братя и сестри. "Имала съм най-прекрасното детство, за което човек може да мечтае."

Свободолюбие, което я тласка и сега към необмислени постъпки: Бьорк никога не е подписвала договор със звукозаписна къща, а още по-малко - с Ларс фон Триер. "Това е етиката на пънка: или си имаме доверие, или се напускаме."

Пънкът привлича 34-годишната певица още преди двадесет години: с оранжеви коси и бръснати вежди, тя е лидер на момичешката група Spin And Spot.

Обсебена от ролята на Селма (сляпата майка във филма Dancer in the dark), актрисата се връща в Исландия и са й необходими девет месеца, за да се превърне отново в Бьорк. Девет месеца! За нея, която отхвърля психоанализата и подсъзнателното.

Въпреки неспирните скандали с Ларс фон Триер, Бьорк споделя, че заснемането на филма е за нея "щастливо преживяване". "Пък аз мечтаех за музикална комедия, тъй като там не се случва никога нищо ужасно..."

Нейните фенове могат да очакват да я видят отново на екрана: нима на 11 години тя не се закле, че никога няма да записва дискове?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР