Андалуски рецепти
Кулинарната пътешественичка Фиона Дънлоп опитва екзотични подправки, проучва преливащи от риба и морски дарове пазари, учи се от собственици на местни таверни и от носители на звезда „Мишлен“, за да ни поднесе ярък кулинарен обзор на региона
Диана Шингарова 16 November 2024
Отправяме се на вълнуващо пътуване из Южна Испания, от Алмерия до Кадис, през пустиня и долини, от планини до море. Кулинарната пътешественичка Фиона Дънлоп опитва екзотични подправки, проучва преливащи от риба и морски дарове пазари, учи се от собственици на местни таверни и от носители на звезда „Мишлен“, за да ни поднесе ярък кулинарен обзор на региона.
Разказите ù са придружени от събуждащи апетита андалуски рецепти, които бихте могли да изпробвате. Пълна с описания и снимки на разкошна храна и интересни места, кулинарната книга „Пътувам и ям из Андалусия“ на ИК „Прозорец“ несъмнено ще се превърне в любимо четиво, което ще разлиствате, препрочитате и по което ще готвите отново и отново.
МАРИНОВАНИ ЧЕРНИ И БЕЛИ МИДИ, ПОДНЕСЕНИ С ХУМУС
(4 ПОРЦИИ)
Мариноването е характерна за маврите техника за консервиране на морски дарове и месо чрез накисване в оцет и подправки. Испанците са наследили предпочитанието към тези продукти от предците си, защото множество морски дарове в марината са наредени по рафтовете на супермаркетите и по витрините на бакалиите.
Ястието трябва да е готово поне 24 часа преди консумация и чудесно се комбинира с порция пикантен хумус.
500 мл бяло вино
6 скилидки чесън, обелени и ситно накълцани
1 лук, нарязан
750 г черни миди
750 г бели миди
250 мл оцет
магданоз
2-3 моркова, нарязани на ленти
1 дафинов лист
2 шалота, ситно накълцани
В голяма тенджера загрейте на умерена температура половината вино заедно с половината чесън и накълцания лук. Добавете мидите и задушете за 5 минути, докато се отворят черупките, отстранете неотворените и заделете. Излейте течността.
В малка тенджера смесете останалото вино и чесъна, добавете оцета, магданоза, моркова, дафиновия лист и шалота. Оставете да заври и да къкри 20 минути. През това време извадете месото на мидите от черупките. Смесете го с оцетния сос и прехвърлете в съд за съхранение, добавете малко зехтин и покрийте. Ястието е готово за консумация след 24 часа и ще издържи в хладилник около една до две седмици.