Венеса Мутафчиева - красота до всяка клетка на тялото

Люба Вангелова 28 October 2024

Истинският успех е плод на амбиция и постоянство, на хиляди часове, посветени на целта. Той не идва изведнъж. Разпознаваш го, когато се чувстваш удовлетворен и спокоен в реалността, в която живееш, с това, което правиш, с хората, които си докоснал и вдъхновил. Венеса Мутафчиева е създател на Touch and Care – уелнес център в София, единственият събиращ под един покрив красота, здраве и пилатес.

Магистър кинезитерапевт, мастър козметик и сертифициран международен инструктор по пилатес реформър, за Венеса да се грижи за хората, да им помага и мотивира да бъдат освен по-красиви, също и по-щастливи, е призвание. Тя с лекота въздейства на клиентите, променя ги отвътре навън. Разбира бизнеса в дълбочина и е умел мениджър на екип, който с приятелски подход успява да поддържа здрави отношенията в него, а професионализма на високо ниво. Клиентите си тя нарича партньори и приятели, и създава за тях истински пълноценна общност.

Г-жо Мутафчиева, как бихте описали концепцията на Touch and Care?

Тя се съдържа в името на центъра. Професионалното ни отношение и индивидуален подход не само помагат на клиентите ни да се чувстват специални, но и ги променят отвън навътре. Когато видиш в огледалото най-добрата си версия, се променя и вътрешната ти нагласа към по-добро. Философията ни се състои в поддържане на здравето и доставяне на удоволствие чрез грижата за себе си. Когато се чувстваш добре в тялото си, душата ти лети.

Клиентите „да се почувстват специални“ – това декларират всички в бранша. Как го постигате вие? 

Създаването на уелнес център за мен е плод на дългогодишно проучване, планиране и подбор на най-добрите методи, подходи и ефективност на процедурите. Освен безкомпромисния професионализъм, за мен беше важно да се запознаем с нуждите и мотивацията на всеки клиент, за да ни посети отново. Качеството отдавна не е достатъчна причина за това – клиентите искат да се почувстват по определен начин. Тук те усещат спокойствие и се чувстват в сигурни ръце. Изграждаме емоционална връзка с тях. Ние сме техни терапевти, партньори и приятели.

Като дипломиран физиотерапевт и международен мастър козметик, от  какви стандарти и правила сте се ръководили при създаването на уелнес центъра?

Винаги водещото преди естетиката за мен е било здравето и това как се чувства човекът. Аз лично като клиент винаги съм била много взискателна. Създаването на нашето място изцяло кореспондира с мен и моите виждания за комфорт, изисканост, спокойствие и релакс. Много често казвам на клиентите, че това, което не искам аз да преживявам като клиент, никога не бих го позволила и в Touch and Care.

С какво се отличава вашата интерпретация на концепцията за уелнес?

Уелнес е понятие, което е загубило душата си – изкуствено създадена среда за релакс. Създаването на място, в което се чувстваш защитен и спокоен, отпускаш се и забравяш грижите, е много повече от уелнес. Да успееш да намериш естествения си баланс и красота. Това е създаване на приятелска среда, общност, споделеност и истинска грижа.

А как вдъхновявате и мотивирате клиентите си да водят здравословен и активен начин на живот?

Чрез моя собствен начин на живот. Често чувам от клиентите ми: „Искам като твоята кожа на лицето“, „Искам да съм жизнена и енергична като теб“. Нямам тайни. Преподавам и тренирам пилатес реформър пет пъти седмично, храня се здравословно, използвам качествена козметика и добавки и се грижа за себе си. Оказва се, че това, което изглежда плашещо и недостижимо за тях, става много просто, след като ми се доверят.

В Touch and Care предлагате различни грижи за здравословния начин на живот. Как селектирахте списъка с услуги?

Никога не съм се ръководила от тенденции и мода в услугите. Исках да създам място, в което да има всичко за поддържане на здравето и красотата от глава до пети. Разработих различни холистични подходи и методи. Първоначалната ми идея беше за физиотерапевтичен център, но възможността ми да работя както с клиенти, така и с пациенти ме грабна повече и ме мотивира да обединя пилатес реформър като грижа за тялото с услугите за красота. Ние сме първият и единствен център в София с всички тези услуги под един покрив.

Какви са най-важните уроци, които сте научили по време на вашето личностно и професионално пътуване?

Никога да не се отказвам и да благодаря за всичко, което имам! Да успявам да балансирам между работата и семейството си. Благословена съм с всеотдаен съпруг, той е моята опора и коректив, с когото сме заедно от петнадесет години и имаме очарователна дъщеря. Моето семейство е моят учебник за живот, моята подкрепа, спокойствие, моята сила. Благодарна съм и на екипа ми, без тях нямаше да успея да стигна дотук и да реализирам мечтата си!

Изпитвали ли сте страх, че няма да се справите?

Имало е периоди, в които не съм вярвала в себе си. Като дете не бях отлична ученичка и не можех да чета гладко може би до втори-трети клас. Когато ме приеха в университет, разбрах, че имам дислексия и с много упоритост и труд се справих с нея съвсем сама. Завърших с отличие и двете си специалности и съм горда със себе си. Още като дете бях уверена, че един ден ще успявам във всичко. Въпреки дислексията аз се чувствам успешна.

Вие сте двигателят на бизнеса, но в неговото човешко лице и сърце... Разкажете ни повече за вашата идея за общност?

Хората в съвременния свят се чувстват неразбрани на енергийно и емоционално ниво, социално изолирани. В общност по-лесно намират себе си. Като терапевти от нас се иска да даваме най-доброто от себе си, за да създадем такова пространство. Естеството на работата ми, за разлика от други модели и бизнес концепции, почти изцяло зависи от човешкия и емоционален фактор. Когато тръгнеш по този път, поемаш отговорност да бъдеш лице и мотиватор.

Имате ли дългосрочни цели за развитието на Touch and Care?

Аз никога няма да престана да се грижа за хората и да предавам знанията си. Това е моето призвание – да помагам и да обучавам. Дългосрочните ми планове не са обвързани с бранд или услуги, просто с концепцията за красота. В каквато и насока да се развие индустрията, технологиите никога не могат да заместят човешкия фактор. Нищо в бъдещето не може да замени енергията, усмивката и топлината на дланите!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР