Кой печели?!

В духа на Олимпийските игри, музеят Marmottan Monet в Париж припомня защо изкуството обича спорта.

Краси Генова 17 July 2024

В духа на Олимпийските игри, музеят Marmottan Monet в Париж припомня защо изкуството обича спорта.

„Да поиграем: Артистите и спортът в годините 1870–1930“ е сред тематичните изложби във френската столица, които са огрени от Олимпийския огън. Ръка на арт събитието подаде модната компания Loro Piana, ръководена от най-големия син на финансовата акула Бернар Арно, „вълкът в кашмир“, който стои не само на върха на конгломерата LVMH, но и на класацията за най-богатите хора в света, изпреварвайки Илън Мъск и Джеф Безос.

името на триумфа на спорта Френската академия по изящни изкуства, която управлява музея, постави арт институцията в центъра на олимпийската еуфория в града.

До 1 септември посетителите могат да се върнат назад във времето със специалната селекция от картини, в които главен герой е спортът. Внушителен брой партньори помагат за осъществяването на този амбициозен проект.

Сред тях са Центърът за модерно изкуство „Помпиду“, музеят „Пеги Гугенхайм“ във Венеция, Националната галерия във Вашингтон, Арт галерията на университета Йейл и Националният музей на спорта в Ница.

Експозицията е дълга и впечатляваща разходка в различните периоди на изкуството – от импресионизма до кубизма.

Под един покрив са събрани творби на Клод Моне, Едгар Дега, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Огюст Роден, Соня Делоне, Жан Метцингер и Марсел Громер. Хронологията е жертвана в името на основната тема – спорта, и според арт критиката това е умен ход, защото бяга от традиционните решения в реденето на изложбата и провокира най-напред емоция, а после сверяване на часовника – кога и къде се е случило събитието.

Така или иначе от 26 юли до 11 август Париж ще бъде и столица на спорта, след като от години е прочут като една от най-шикозните столици на модата.

Очаква се Олимпийските игри да се превърнат в магнит за туристите, които освен френския чар, красивите хора по улиците, Лувъра, Айфеловата кула и Триумфалната арка със сигурност ще запазят в сърцата си и спомена за емоцията, страстта и красотата на спорта.

А защо не и за спорта в изкуството, ако посетят музея Marmotten Monet, обновен и обогатен навремето с дарение на малкия син на Клод Моне – Мишел Моне, завещано на институцията след смъртта му през 1966 година, с идеята да запази шедьоврите и славата на прочутия си баща.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР