Сладкиш Наполеон или шоколадов тарт? Две неустоими рецепти

Сладко изкушение

25 March 2024

Задават се светли Великденски празници. Усещането за пролет, за повече надежда и светлина, е навсякъде в този така свеж, цветен и красив период от годината. Прекрасен повод да се съберат близки хора. Чудесно време, за да обърнем внимание както на душата, така и на удоволствието от вкусната храна.

Дайте воля на въображението и кулинарния си талант, за да зарадвате любимите хора.

Предлагаме ви две лесни, вкусни и изкушаващи всички сетива рецепти за сладкиши, които ще подсладят и дните, и нощите, и делниците и празниците ви!

Сладкиш Наполеон по френски

Продукти: 

800 г бутер тесто, 

700 мл прясно мляко, 

1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr. Oetker

100 г захар, 

50 г подсладено кондензирано мляко, 

150 г бял шоколад, 

50 г  смлени бадеми; 

За украса: 

200 мл сладкарска сметана,

 60 г захар, няколко ягоди, 

листа мента.

Приготвяне: 

Развийте бутер тестото върху влажна кърпа и отрежете 4 кръга с желания диаметър с остър нож. Поставете върху две тави, застлани с хартия за печене. Надупчете нагъсто повърхността с вилица, покрийте с втори лист хартия за печене и отгоре поставете втора тава, за да притиска тестото. Печете на 200°С за около 7-8 мин, като преди това проверете дали тестото се е изпекло под горната тава. Извадете готовите кори и оставете да се охладят. 

Крем: 

Сварете крема по указанията на опаковката, но със 700 мл мляко, 50 г кондензирано мляко и 100 г захар. Разтопете белия шоколад и го прибавете към крема заедно със смлените бадеми. Оставете крема леко да изстине. Сглобете тортата, като подредите една върху друга четирите кори, а между тях разпределете крема. Отгоре декорирайте с разбитата сметана и украсете с пресни ягоди и листенца мента.

 

Шоколадов тарт с Гениален пудинг 

 

Продукти: 200 г краве масло (студено), 

4 с.л. захар, 

350 г бадемово брашно, 

50 г какао премиум Dr. Oetker

100 мл вода (студена); 

Крем: 1 пак. Гениален пудинг Dr. Oetker

 500 мл прясно мляко, 

30 г захар; 

Украса: 100 г малини, няколко бисквити. 

Приготвяне: Смесете маслото, нарязано на кубчета, с брашното, какаото, захарта и солта и хубаво намачкайте с пръсти продуктите до получаване на едри трохи. Към тях постепенно прибавете водата и омесете тесто. Оформете тестото на диск върху леко набрашнен плот, увийте го в домакинска хартия и го оставете в хладилник за час. 

Охладеното тесто разточете между два листа хартия за печене до размера на тавата за тарт, разстелете го в нея и го оставете в хладилника за 15 минути. Надупчете тестото с вилица, постелете хартия за печене върху него и отгоре ѝ изсипете бобови зърна, които ще помогнат блатът да се изпече равномерно. Печете 15 минути в загрята на 180°С фурна. Извадете тавата, махнете хартията с боба и печете за още 15 минути. 

Оставете готовия блат да изстине напълно и през това време сварете пудинга според указанието на опаковката. Изсипете готовия крем, докато е още топъл, върху шоколадовия блат и приберете тарта в хладилника за няколко часа. Украсете с малини, бисквитки и карамел.

Тази изкусителна рецепта приготви Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР