Машините са тук, за да ни помагат

Люба Вангелова 26 February 2024

Снимка: Иван Коловос

Последните години се характеризират като истински пробив в развитието на технологиите, използвани в индустрията за красота. Множество иновативни техники вече променят начина, по който хората се грижат за собствения си външен вид и здраве. Обещанията са за още интересни новини в близко бъдеще.

На 22 февруари се събрахме за 13-то издание на “Говори с EVA” с тема Красота и иновации. Целта бе да обсъдим новите методи, технологии и продукти, които навлизат в сферата на здравето и красотата и я променят драстично.

Какво ще ни донесе индустрията на здравето и красотата? Има ли рамки, в които все още съществуваме? Кои иновации съществено промениха ежедневието ни? Как това се отрази на целия ни живот? Тези въпроси бяха посрещнати от интересни отговори, които завладяха вниманието на пълната зала на галерия ONE Gallery на ул. Дякон Игнатий 1. Поканихме представители на различни сфери на индустрията за красота и здраве, които да споделят своя опит, впечатления и прогнози.

В дискусията участваха д-р Бранимир Кирилов - дентален лекар, имплантолог и орален хирург, собственик на дентална клиника Medical Dent, Хилда Кръстева - маркетинг мениджър на естетични клиники Skin Line и Глория Петкова - модел, художник и DJ. Журналистът Ива Дойчинова умело и интересно модерираше разговора.

Ако преди десетилетие сме приемали нещо за “страшно”, сега е невероятно търсено. Изкуствен интелект, виртуална реалност, персонализирана естетика - днес са вече част от ежедневието ни. Иновациите бързо стават неразделна част от нормалността.

Д-р Бранимир Кирилов напомни за революционните примери за развитие в стоматологията: “Преди години, когато навлизаха иновациите, имаше страхове, че машините ще изядат хляба на зъботехниците например. Днес почти няма зъботехническа лаборатория, която не е дигитална. Да, има 3D принтер за правене на зъби. Но човекът е този, който адаптира формата на зъба към устата на пациента." Мнението му подкрепи това на Глория Петкова: “Машините идват, за да ни помагат. Технологията залага изключително много на човешкия фактор.”

Хилда Кръстева сподели опита на специалистите в клиники Skin Line: “Иновацията е не толкова в извършването на процедурите. Компютърните системи са тези, които променят нашата работа. Налагат повишаване на квалификациите, прецизиране на уменията, добавянето на нови знания.” Иновациите не изместват нуждата от професионалистите - все още водещ е човешкият фактор. Но иновациите повишават качеството на медицинските услуги. Според Хилда пациентите днес не са експериментатори, а изследователи - информират се предварително. Имат знания за процедурите и идват до известна степен подготвени.

Интересна посока поеха разсъжденията по темата дали красотата изисква жертви. Мнението на д-р Кирилов е, че всяка промяна изисква усилия, дисциплина и постоянство в поддържането й. Това е жертвата, която всеки трябва да направи.

Хилда Кръстева сподели: “Жените са готови да стигнат много далеч, стига да има кой да ги съветва правилно и адекватно. Тогава няма да попаднат в капана на “тиражираната” красота.” Глория Петкова изненада с признанието, че невинаги е притежавала самоувереност: “Физически винаги съм изглеждала така, но когато не съм имала самочувствие, визията не ми е помагала.” Тя сподели, че изграждането на вътрешната й сила е било процес, преминавайки през многократни откази и неодобрения от страна на агенциите за модели или по време на кастинг: “Менталния камшик на индустрията, която ежедневно те бичува с думи като “не си симпатична, не ставаш” при един по-лабилен характер може да доведе до тежка депресия, до това да придобиеш нереалистична представа за себевъзприемането си. Да изградя самочувствието беше процес. Но здравословен.” Днес тя е приела за своя мисия да помага на български дизайнери по пътя на популяризирането и менажирането им, което е целта на новото създадено от нея онлайн пространството.

Бъдещето на иновациите изглежда интересно. Разбира се при въвеждането им се отчита тяхната социална значимост - приоритет имат например онкологичните заболявания, диабет и т. нат. Д-р Кирилов повдигна завесата, като сподели, че в бъдеще ще има технология, която ще синтезира зъбни зародиши. Пак според него: “Едно от най-великите открития на медицината е упойката. Тя определя безболезненото бъдеще на стоматологията.” Иновативни терапии са на разположение и днес в клиники Skin Line, например приложението на радиочестотата в различни видове процедури, които могат да се прилагат навсякъде по тялото и включително по лицето, дори и на лечение на сухо око.

Но думите на модератора на дискусията Ива Дойчинова съхраниха баланса и ни върнаха в реалността. Тя напомни, че здравословният скептицизъм винаги трябва да е водещ, когато става дума за иновации.

Разговорите по повдигнатите теми продължиха по време на коктейла след дискусионната част, където гостите се насладиха на вината от Villa Daros.

Доста бяха желаещите да тестват на място под вещите ръце на терапевта Веселина Атанасова най-новата почистваща и подмладяваща кожата процедура Hydrafacial Syndeo, предлагана в клиники Skin Line.

Орбико България предостави комплимент за всички гости - веган парфюмна вода CARE, нов устойчив продукт на българския пазар, създаден изключително от чисти преизползвани материали с цел опазване на природата и околната среда. 13-то издание на “Говори с ЕВА” се проведе с подкрепата на клиники Skin Line, дентална клиника Medical Dent.

Снимки от събитието може да видите в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР